gamecom-780-a-csendes-gyilkos/2013/02/28

Gamecom 780 - A csendes "gyilkos"

2013. február 28. Teszt Clarence

A múlt héten a német illetőségű Plantronics volt olyan kedves és rendelkezésünkre bocsátott egy Gamecom 780-as Gamer Headset-et. Mi pedig voltunk olyan kedvesek és megpróbáltuk kihozni belőle a maximumot. A nagy kérdés természetesen mindig ott lebeg a levegőben. Érdemes-e a megtakarított pénzünket belefektetni egy ilyen headsetbe, amikor a piacon sokkal olcsóbban is kaphatunk már jó minőségű fejeseket. A válaszom az alant olvasható tesztből derül ki.

Először is szeretnék köszönetet mondani partnerünknek a headsetért, másodszor meg is jegyzem, hogy átlagos felhasználói szemmel kívánom a tesztet bemutatni. Nem csupán játékokkal teszteltem, hanem megnéztem, hogy filmeknél illetve zenehallgatás közben hogy szuperál.

[caption id="attachment_23116" align="aligncenter" width="300"]Gamecom 780 bedobozolva Gamecom 780 bedobozolva[/caption]

A headsetet kézbe véve már látszik, hogy profi anyagokból készült, sehol egy hiba, ergonómikus a kialakítása és meglepően kényelmes a fejen. Több órás használat után sem érezzük, hogy összenyomta volna a fülünket. Végig kényelmes marad, bár itt megjegyzem, hogy a több órás használat az nem fél napot jelent, hanem 3-4 órát. Ennél többet amúgy sem túl egészséges egy helyben ülve fejhallgatóval a fejünkön CoD-ozni.

A fejhallgazó legfontosabb paraméterei:

Dolby Sorround ® és Pro Logic ® II technológiájú 7.1-es hang

2 m hosszú erősített kábel

USB csatlakozás

Zajszűrős mikrofon

40mm-es forgathaó fülhallgató a maximális kényelemért

Hangszóró frekvencia: 20-20.000 Hz

Mikrofon Frekvencia: 100-10.000 Hz

Szóval csapjunk a lecsóba és kezdjünk is bele mit tettünk a fejhallgatóval (a piszkos részleteket természetesen nem írom le).

Első próbánk nem volt más, mint a sokak által ismert és használt VLC Player, melybe be is töltöttük kedvenc mesénket az Én kicsi pónim 5.1-es hanggal ellátott verzióját. Hát mit kell mondjak, igen jól szólt. A hangok élesek, még alacsonyabb hangerőn is jól hallható, egyáltalán nem zajos. A füles jól szűri a külső hangokat, így a csipsz evéssel járó zacskócsörgést is nehezen hallhattuk. Új funkcióként pedig a barátnőnkkel való veszekedésben is segíthet, mert használat közben semmit sem fogunk hallani a mondandójából, ellenben a film jól fog csengeni.

[caption id="attachment_23117" align="aligncenter" width="300"]Gamecom 780 "kidobozolva" Gamecom 780 "kidobozolva"[/caption]

Természetesen nem értem be a fentebb említett mese rendezői változatával, így továbbmentem és sokkal akciódúsabb vizekre eveztem, így jutottam el a Batman: Felemelkedés, Feláldozhatók 2 és a Prometheus végignézéséhez. Eredetileg nem terveztem, hogy ennyi filmet is megnézek egy tesztért, de az igazat megvallva annyira jól szólt, hogy muszáj volt kipróbálnom több filmen is. Ha jobb lenne a képzelőerőm, akkor magam köré tudtam volna képzelni a mozit is a sok duruzsoló emberrel, mert a füles nagyon jól szól.

Miután ez tudatosodott bennem azonnal fel is ugrottam az ismert videómegosztó portálra és rákerestem kedvenc dalaimra, hogy azokat is meghallgathassam. Természetesen a jobb verziókra utaztam és nem a silány hangzásúakra. Azt kell mondjam, hogy zenei téren is teljesen rendben van, bár itt azért sokkal inkább mondanám megfelelőnek a teljesítményét. A zenék jól szólnak, nincs velük probléma, de ha zenehallgatás a cél, akkor inkább válasszunk egy speciálisan erre kifejlesztett fejest. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem jól szól, mert az átlagot bőven meghaladja, de valahol mégsem ér fel a kifejezetten erre fejlesztett headsetekkel.

További tesztként kipróbáltam Skype illetve Google Hangout közben is, a hangok élesek és tisztán érthetőek, ez természetesen függ a partner mikrofonjától is, de nem gond, ha a mi hangszórónk is profin van összerakva. A Gamecom 780 mikrofonja a zajszűrőnek köszönhetően szintén tisztán és jól szól (ezt több ember is megerősítette), szóval kimondottan jól szerepelt ezen a téren is.

A végére hagytam a legfontosabbat, mert hát mire is kellene használni egy gamer headsetet? Hát nem másra, mint játékra. Na ezen a téren szól csak igazán nagyot. Én bevallom nem vártam sokat tőle, úgy voltam vele, hogy egy átlag játékos fejes, aztán majd csak szól valahogy, de tévedtem. Az amúgy nem túlságosan izgalmas és jól eltalált Aliens: Colonial Marines verziója még telepítve volt a gépemre, így kézenfekvő volt, hogy kipróbáljam. Hát mit kell, hogy mondjak, a játékot kimondottan más színben tüntette fel. Iszonyatosan hangulatos lett, ahogy mennydörgött és hallgathattuk a pocsolyákban lépkedő társaink zaját, miközben a xenok visítva támadtak ránk, aztán feldördült egy, majd két géppuska. Azt hiszem nem kell tovább ragoznom, nagyon jó kis hangulatot teremtett a szobában. Az gondolom evidens, hogy a 7.1-es hangnak köszönhetően mindig tudjuk, hogy a zaj merről jön, így könnyebben vehetjük fel a harcot az ellennel.

Természetesen nem álltam meg itt, azonnal elindítottam az Arma II-t is. Választottam egy küldetést és már indítottam is. A hangszóró nagyon tisztán szólt, így a rádióbeszélgetéseket könnyebben nyomon tudjuk követni, emellett, amikor elindult az akció, akkor éreztem csak igazán, hogy mit is tud a headset. Amint megszólalt mellettem az első M249-es az egyik társam kezében, máris megborzongtam, hogy úristen, alig hallok tőle bármit is. Majd eleresztettem egy sorozatot én is, csak hogy szokja az ellen a jelenlétem. A füles pillanatok alatt háborús hangulatot teremt a szobában és teljes mértékben hozzájárul a maximális felhasználói élményhez (mintha csak egy gagyi Microsoft reklámot olvasnátok, igaz?). A hangok tisztán hallhatóak, kivehető, hogy a zajforrás merre található és szinte megsüketülünk, amint működésbe lép a tüzérségünk.

A fülhallgató igen kényelmesre sikerült, szerintem órákon keresztül is gond nélkül viselhető, bár erről biztosan megoszlanak a vélemények. A hangerőt is állíthatjuk a bal fül mögötti kis gombbal, illetve a mikrofont is ott kapcsolhatjuk ki. Szintén a bal oldalon elől kapott helyet a „Dolby –gomb”, amely által ki- és bekapcsolhatjuk a Dolby hatást. A termék szoftverét telepítve pedig alul a tálcán megjelenik a kis ikonja, ahol szoftveresen is állíthatjuk a Dolby hatás illetve választhatnuk Játékos/Filmes illetve Zenés profilok között. A füles ergonómikus kialakítása miatt kényelmes, halk, de amikor beindul az akció, akkor nagyot szól.

Bevallom nem igazán ismertem a Plantronics termékeit, de azt hiszem érdemes odafigyelni rájuk, mert nagyot tudnak szólni. Mindent summázva el kell, hogy mondjam és nagyon kellemesen csalódtam a fülhallgatóban. Magyarországon viszonylag nehéz hozzájutni, de nem lehetetlen. Jelenleg 15-22 ezer forint körül mozog az ára. Én azt mondom, hogy aki nem teheti meg, hogy csili-vili több tízezres headsetet vegyen, annak tökéletes választás. Jóval magasabb áron is megérné ezt választani, így el kell mondanom, hogy a Rendszerigény.hu megvásárlásra kimondottan ajánlottnak tartja a headsetet.

Írta: Teszt Clarence