Grand Theft Auto V – Kitalált valóság!


A Grand Theft Auto IV 2008-as megjelenése óta majdnem 5 év telt el. A játék akkoriban az Xbox 360 és a PlayStation 3 mellett PC-re is megjelent. Eljött 2013 szeptember 17, mikor is a konzol tulajdonosok újra örülhettek, hisz ez a nap volt a GTA 5 megjelenési dátuma. A PC-tulajdonosok sajnos hoppon maradtak (remélhetőleg csak egy időre), hisz a RockStar Games csak Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra adta ki a játékot.

A játékról elsőre annyit kell tudni, hogy egy monumentális alkotás, aminek fejlesztése és marketing tevékenysége dollár százmilliókat emésztett fel. Ez természetesen hihetetlennek hangzik, de ez a pénz a megjelenés óta már bőven megtérült az eladott játékokból. Mi a Playststion 3-ra kiadott verziót próbáltuk ki, bár nem játszottuk végig a történetet, de a sok-sok óra játék után kialakult bennünk egy vélemény.

Óriási nyílt világ:

A játék egy kitalált,  San Andreas nevű állam Los Santos városában és az azt körülvevő, változatos környezettel megáldott vidékén zajlik. A készítők valószínűleg megalomániában szenvedhetnek – ami nekünk játékosoknak kifejezetten jól esik – hisz az említett Los Santos és vidéke iszonyatosan nagyra sikeredett. Számomra nagy meglepetés volt, hogy a játékban már az első percektől mindenhova el lehetett jutni, nem volt szükség arra, hogy egy-egy küldetés után legyen lehetőség az adott városrész, vagy vidék feloldására. A teljes térképet azonban nem látjuk, csak azok a részek láthatóak, amiket korábban bejártunk, ami szerintem rendben van.

map

a térkép folyamatosan bővül…

A térkép nagy részét Los Santos városa jelenti, de ha körbejártuk a város, még nem azt jelenti, hogy mindent láttunk. Sivatag, a sziget beljesjében található tó, hegyvidékek és sok-sok más.

Bár nem tartozik kimondottan a helyszínhez, de tálán itt tudnám megemlíteni a vidéken és a vizekben előforduló állatvilág gazdagságát. Szóval ne lepődjünk meg ha barangolásunk közben vadállatokba botlunk, úszás közben cápát látunk. A farmokon megszokott látvány lesz a baromfi, vagy a szarvasmarha. A városban és a jól őrzött helyeken pedig harci kutyákat kell meggyőznünk arról, hogy ugyan már, ne egyenek meg…

hid

Ahol minden a vízről szól…

desert

És ahol csak homok van…

Történet:

Először, a GTA játékok történetében nem egy, hanem  3 karakter bőrébe bújhatunk a játék során. Az első alak Franklin aki egy fiatal fekete srác, nagyon jó sofőr, a játék elején kimondottan csóró. Mikor azt a feladatot kapja, hogy egy villából lopjon el egy sportkocsit összehozza a sors az autó tulajdonosával, Michael de Santa-ával. Michael egy visszavonult bankrabló – a játék bevezetőjében lelőtték egy rablás során és eljátszotta halálát- , aki családot alapított. Van felesége, gyermekei, de sajnos az asszony fűvel-fával megcsalja. Egyik alkalommal például Michael rajta kapja feleségét a teniszedzővel, akit Frankin-nel hazáig üldöz, miután a hegyoldalba épített házát a kisteherautó és egy sodrony segítségével megrongálja. Persze a teniszedző nem otthon volt, hanem egy újabb nőnél, aki természetesen nehezményezte , hogy a háza odalett… . A harmadik alak Trevor, aki régen Michael bankrabló társa volt, egyedül ő menekült meg a bevezető rablásból . Trevor egy pszichopata bűnöző, aki nem retten meg egy-egy véres gyilkosság elkövetésétől. Legnagyobb dumás figuránkkal való találkozásig jónéhány küldetést teljesítenünk kell majd..

3696364

Trevor, Franklin és Michael

Karaktereink lehetnének akár szuperhősök is, hisz mindenkinek van egy érdekes képessége, ami előnyhöz juttathatja a játék során. Franklin vezetés közben le tudja lassítani az időt, így a kritikus pontoknál jobban tud koncentrálni. Michael a fegyverspecialista ugyanerre az időlassításra képes, ha egy lövöldözésbe cseppen. Trevor képessége a legizgalmasabb, vagy mégsem, ezt mindenki döntse el maga. Ha szükség van rá hatalmasat tud ordítani, amitől még a holtak is felébrednek.

trevor

Pár küldetés után Trevor is akcióba lép – Elmebeteg! 🙂

Izgalmas küldetések:

A játékban rengeteg fő és mellékküldetés van. Ezek között természetesen találunk olyanokat, melyek nem igazán izgalmasak, de a feladatok többsége nagyon el lett találva, nem érzi azt az ember, hogy már csak lenne rajta túl, szinte nem is nagyon találkoztunk két egyforma feladattal. A küldetéseket az a dolog is színesíti, hogy nem egy “főhős” van, így a stílus is változatos. A játék során szabadon ugrálhatunk a főhősök között. Mint már említettük, a játék elején csak Franklin és Michael között tudunk ugrálni, ilyenkor a képernyő jobb alsó sarokában kell kiválasztani az irányítani kívánt főhőst. Fontos még megjegyezni, hogy minden karakternek külön háza, garázsa és pénze van. Vérbosszú, üldözés, mentőakció, paparazzi feladat, versenyzés az összes elképzelhető közlekedési eszközzel, szóval nem lehet megunni a feladatokat.

IMG_20131122_165828

A feladat : rajtakapni a celebeket szex közben…

Számíthatunk kimondottan összetett küldetésekre is. Lesz például egy olyan feladat, hogy egy neves ékszerboltot kell kirámolnunk, azonban ez nem lesz olyan egyszerű. Michael először feltérképezi a terepet, megnézi az üzlet gyenge pontjait, majd egy casting-ot rendez, ahol kiválassza a legmegfelelőbb embereket a feladatra. Ezután indulhat az akció (melyben innentől Franklin bőrébe bújunk), melynek során a lehető legtöbb ékszert kell bezsákolni. Aztán mindenki motorra és jöhet a menekülés Los Santos földalatti világán keresztül…  És csak egy a sok-sok feladatból, ugye izgalmasnak hangzik?

Már említettük a küldetések sokrétűségét. Vannak olyan mellékküldetések is, melyeket a térkép nem jelez, csak akkor láthatjuk, ha elhaladunk a küldetést adó, kék körrel jelzett figura mellett. A feladatok között vannak azért beteg dolgok is, hogy egyet említsek: Michael-lel odamegyünk egy téren felállított kis pultnál várakozó emberkéhez, aki valamiféle drogot ad be nekünk. Ennek következtében egy különös világban találjuk magunkat, ahol Alien-szerű űrlények próbálnak minket elkapni, s nekünk Michael fegyveres erőit kell igénybe vennünk.

A játékban vannak olyan tevékenységek, lehetőségek, melyek nem tartoznak a sem a fő szálhoz, sem a mellékküldetésekhez, de nagyon szórakoztatóak és növelik a játék élettartamát. Teniszezhetünk, golfozhatunk, vagy akár indulhatunk triatlon versenyeken is. Ha például az első versenyt megnyerjük, akkor meghívást kapunk nívósabb eseményekre is. Ha az éjszakai élet vonz minket, akkor elmehetünk akár sztriptízbárba is, ha ott jól jattolunk, bármelyik táncost hazavihetjük…

tennis

teniszezés…

golf

Golf és sok minden más…

night

A pultos hölgy kedves volt (10 dollárért)

A változatosság tehát garantált, a 100%-os végigjátszáshoz 160 körüli feladat elvégzése szükséges, ami mellett ott a fent említett sok-sok mellékes lehetőség. Azt gondolom ez figyelemre méltó.

Meseszép grafika:

Most elkezdhetném azzal, hogy a PlayStation 3 (és Xbox 360) már egy halott platform és a játékok grafikája már elavult a legújabb PC-s játékokhoz és a Nextgen konzolok által prezentált látványvilághoz képest. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy a Grand Theft Auto 5-ön ez nem látszik, hisz a készítők kicsikarták a konzolokból a maximumot. A grafika gyönyörű, minden részletre figyeltek a fejlesztők, a közeli dolgok kidolgozottak és a távoli, km-ekre fekvő épületek, hegyek-völgyek is szépen kirajzolódnak. Negatívumként maximum a hiányzó élsimítást tudnám felhozni. Az átlagosnak számító 82 cm-es Full HD televízión helyenként pixeles volt a grafika, de a 24 colos monitoron már nem volt olyan zavaró.

IMG_20131122_200633

Gyönyörű víz, nagy látótávolság…

Az időjárás, a napszakok változása bámulatos. Ha lemegy a nap, Los Santos városa fényárban úszik,  a sivatagi tájakon pedig “érezni” lehet az aszfalton a forróságot. Ha leesik az eső egy újabb gyönyörű látványvilág tárul elénk, az emberünk tocsog a pocsolyákban, az autók pedig komolyan verik fel a vizet.

rain

Víz ment a szemünkbe…

girls

A “töltelék” szereplők is jól sikerültek…

michael

Michael-nek bejött az élet – egyébként az épületek gyönyörűek

A korábbi játékokhoz képest sokkal nagyobb szabadságuk van a felfedezhető gyönyörű épületek tekintetében. Rengeteg helyre bejuthatunk és tényleg nincs két egyforma ingatlan.

venti

A háttérben szélerőművek…

Járművek:

A játékban használható közlekedési eszközök száma kellőképp magasra sikeredett. Földön vízen, levegőben közlekedhetünk. Az autókról és motorokról annyit kell tudni, hogy részletesen ki lettek dolgozva. A játékban sajnos még mindig nincsenek meg a licenszek a márkákra, de azért aki jártas az autókban az egy Audit, Lexust, vagy Ford Mustangot felfedez a hamis logó mögött.

tuning

Ütött-kopott verda, ráfér egy generál…

tuning2

Ilyen autók szabadulnak ki a műhelyből…

Ha megszeretünk egy járgányt, elvihetjük tuningműhelybe, ahol arra iszonyatos pénzeket szórhatunk el, amiből egy tuning-szuperverda lesz. Ezt az autót betesszük garázsba és mindig elővehetjük.

baywatch

Ez nem a Baywatch… de itt bármi megtörténhet

Mivel a játék nagy részében el kell jutnunk A pontból B pontba, ezért fontos szerepet játszanak a közlekedési eszközök. Nem csoda a már említett bőséges felhozatal. Száznál is több autó, rengeteg kerékpár és motor kapott helyet. Ez még nem minden, számos repülő, helikopter, munkagép és hajó is arra vár, hogy kipróbáljuk őket.

motor

Motorozunk…

traktor

Traktort vezetünk…

mustang

Mindenki ilyen autóról álmodik? Szerintem igen…

A játékban minden közlekedési eszközt kipróbálhatunk, amit csak meglátunk, még akár tankot, óriásdömpert is vezethetünk. Az autók, furgonok, teherautók és kamionok irányítását nagyon élethűre alkották meg.

Hangok:

Ha egy játék hangvilágát akarjuk elemezni, akkor egy összetett dolgot kell néznünk. Először is ott vannak a történetben szereplő kitalált figurák szinkronhangjai. Ezen a téren kimondottan jól teljesít a játék. Ha azt mondom GTA, akkor mindenkinek az autós rádió jut az eszébe. Természetesen itt is megkapjuk az autórádiót, de nem is akárhogy. A járgányban 18 rádiócsatorna majd 200 dalát hallgathatjuk meg vezetés közben, amire azt gondolom nem volt még példa. Autós játék révén a különböző járgányok hangja is fontos. Nos ezzel nincs probléma, hisz szinte minden kocsinak, motornak, teherautónak, kamionnak saját motorhangokat kreáltak a készítők. És végül ott vannak a környezeti hangok (szél, eső, víz) és a fegyverek zaja, ami szintén jól el lett találva.

A következő videóban összevágtunk néhány jelenetet:

GTA Online:

Bár mi most az egyjátékos módra koncentráltunk, érdemes pár szóban megemlíteni a GTA Online-t is. A játékban nincs multiplayer mód, helyette a készítők egy speciális Online módot hoztak létre. Ez a játékmód október elsején indult el. Az online játék első mozzanata a karakter készítés, ami elég összetett dolog. A képességeinket a kiválasztott szülők, nagyszülők határozzák meg, ezen felül ki kell választanunk karakterünk nemét, stílusát. “Örökölt” képességeinket természetesen a játék során tovább fejleszthetjük.

gta_online

Kezdődjön az Online játék…

Az online módban található küldetések változatosak. Lesz sportolás, rablás, leszámolás, autóverseny. Minden eseménynek a végső célja a pénzszerzés, ami ingatlanokban és ingóságokban nyilvánul meg. Az as menő, akinek a legtöbb járgánya, legnagyobb és legszebb háza van.

A későbbiekben minden bizonnyal részletesebben ki fogunk térni az online játékmódra…

Grafika 100%
Hangok 90%
Történet 95%
Szavatosság 100%
Final Thoughts

A GTA V talán az utolsó nagy címe lehet - a Gran Turismo 6 mellett - a leváltásra kerülő PlayStation 3 / Xbox 360 játékkonzoloknak. Ezzel a készítők kalkuláltak és azon igyekeztek, hogy egy olyan játékot adjanak nekünk, mellyel hónapokig biztosítva lesz az, hogy ha szabadidőnk lesz, nem kell unatkoznunk. A grafika nagyon szép, a hangokat eltalálták, a küldetések száma és változatossága, valamint az GTA online óriási szavatosságot ad a játéknak.

Overall Score 96%