hama-uzzano-vilitas/2013/04/04

TESZT - Bemutatkozik az "Uzzano" és "Vilitas" a HAMA műhelyéből

2013. április 04. Teszt delmaster

Fantasztikus termékek érkeztek szerkesztőségünkbe: HAMA Uzzano névre hallgató, vezeték nélküli billentyűzet és a HAMA Vilitas nevű USB 3.0-ás pendrive! Kipróbáltuk, megszerettük és most bemutatjuk olvasóinknak!

[caption id="attachment_25142" align="aligncenter" width="549"]DSC_1400 Vezeték nélküli billentyűzet és USB 3.0 pendrive[/caption]   HAMA "Uzzano" Wireless Keyboard

DSC_1404

A HAMA egy olyan kompakt, vezeték nélküli billentyűzetet alkotott meg, ami egér-, multimédia- és internet funkciókat is magában foglal. Megkönnyíti az adatátvitelt a PC-re, notebookra, XBOX-ra vagy WII konzolra.

DSC_1406 DSC_1409

A csomag tartalmaz még egy rövid leírást, 2 x AA alkáli elemet, valamint a billentyűzet aljában találhatjuk meg az USB-vevő, mely 2.4 GHz frekvencián kommunikál a billentyűzettel.

A klaviatúrát kézbe véve egyből feltűnik, hogy nem szokványos, hiszen a jobb felső sarokban egy nagyon precíz, navigációs golyót találunk, ami az egér mozgatást segíti. Közvetlen alatta helyezkedik el a gumiborítású görgő, a bal- és jobb egérgomb, valamint az elem állapotjelző LED világítása. A billentyűzet lézer gravírozott, kopásálló; a csendes billentyű leütésért a Softtouch technológia felel.

[caption id="attachment_25148" align="aligncenter" width="270"]DSC_1413 Navigációs golyó, illetve a multimédia gombok[/caption] [caption id="attachment_25149" align="aligncenter" width="270"]DSC_1415 Kezelő felület[/caption]

A billentyűzet jobb oldalán 4 multimédia gombot figyelhetünk meg: Play, Stop és léptetés előre, léptetés vissza. Egy gombnyomással vezérelhetjük a zenét, videó vagy akár közvetlenül a Youtube-ot is. A bal oldalon szintén 4 gomb, ami a közvetlen zenelejátszó indításért, hangerő növeléséért és csökkentéséért, valamint a hangszórók elnémításáért felelős. A felső gombsor szintén hasznosnak bizonyul: Kezdőlap, visszalépés, előrelépés, betöltés megállítása, lap újratöltése, keresés és az email fiók azonnali megnyitása.

DSC_1416A klaviatúrán megtalálhatóak az ékezetes karakterek, azonban nem a megszokott helyen találjuk őket. Az "á", "ú", "ő" és "í" magánhangzók nagyon is össze-vissza vannak egymás közelében, míg az "é", "ö" és "ü" ennél az elrendezésnél is a szokásos helyén van. A jobb oldalon hiányzik a Shift, Ctrl és Alt (helyhiány miatt), azonban az Fn billentyű további lehetőséget biztosít számunkra. A kurzor mozgatásáért felelős "nyilak" a helyükön vannak, így könnyedén tudjuk használni a lépegetés funkciót.

DSC_1418A billentyűzetet lehet használni fix felületen, mivel az alján 4 gumitappancs is található, ami a csúszásmentességet biztosítja. Az alsó borítás egy az egyben gumihatású műanyag; kézben tartva kényelmes fogást éreztet. Továbbá bemélyedés is van az alján, hogy az ujjaink kényelmesen feküdjenek fel a billentyűzet aljára. Ha már kézbe vettük, akkor vesszük igazán hasznát a bal- és jobb egér funkciónak, ami ki van vezetve a billentyűzet bal felső és jobb felső csücskéhez.

Korábban bemutattuk a TRUST Curve Wireless Keyboard-ot, ami szintén egy kompakt kivitel és számos eszközhöz használható, de most kicsit összehasonlítottuk a HAMA billentyűzettel, ami a méreteket illeti.

[caption id="attachment_25157" align="aligncenter" width="270"]DSC_1443 Kicsit magasabb a HAMA...[/caption] [caption id="attachment_25158" align="aligncenter" width="270"]DSC_1444 viszont kisebb[/caption]

Aztán kipróbáltuk a Rikomagic MK802IIIS média lejátszóhoz: tökéletesen funkcionál, minden multimédiás gomb teszi a dolgát. Nem kell semmilyen driver hozzá, az Android felismeri és kezeli. A navigációs gomb egyszerűbbé teszi az egér mozgatását; nincs szükség külső egérre.

[caption id="attachment_25159" align="aligncenter" width="549"]DSC_1438 Dead Trigger játék és a HAMA Uzzano kapcsolata[/caption]   HAMA Vilitas USB3.0 16GB
DSC_1401 DSC_1402

Rendkívül szép, hófehér, esztétikus pendrive a HAMA Vilitas, amiből egy 16GB kapacitásúhoz jutottunk hozzá. Bliszteres termék, mely tartalmaz - a pendrive mellett - még egy kulcstartót is, a könnyebb tárolhatóság kedvéért.

DSC_1424 DSC_1425

DSC_1427

A fehér ház oldala ezüst csíkos, mely nagyon szép összhangot ad a pendrive kinézetének. Hátoldalán a kapacitására utaló felirat, míg az elülső borításon a gyártó logója, illetve az USB3.0 csatlakozásra utaló szöveg. Az USB csatlakozót vissza lehet tolni a fehér házba, így nem sérül meg, valamint könnyebb az utaztatása is.

[caption id="attachment_25166" align="aligncenter" width="549"]DSC_1429_pp Pendrive eleje-hátulja[/caption]

Az USB3.0 csatlakozás arra hívja fel a figyelmünket, hogy az eszköz nagy sebességgel képes olvasni és írni. A gyártó 70MB/sec értéket adott meg az olvasáshoz, illetve tájékoztatásul az alábbi szöveget helyezte el a bliszter borítóján: 1650 db Fotó vagy 240 perc Videó vagy 3040 Zene. Természetesen itt a 16 GB teljes kihasználására tett adatelemzés, ami eltér a valóságtól, hiszen nem tudjuk a fájlok pontos méretét.

[caption id="attachment_25167" align="aligncenter" width="549"]DSC_1445 Működés közben[/caption]

Alávetettük a pendrive-ot egy alapos tesztre, a CrystalDiskMark programmal, ahol leellenőriztük, hogy az USB3.0 csatlakozásnak köszönhetően, milyen adatátviteli sebességre is képes az eszköz.

Tesztkonfiguráció

Windows 7 Ultimate x86 Intel Pentium 4, Dual-Core 2 @ 2.00 GHz, 2 GB RAM, 160GB HDD, SATA/600 vezérlő, USB3.0

speed_test_hama_vilitas_usb3

A mérésből jól látszik, hogy a szekvenciális olvasás 60 MB/sec, míg az írás 53 MB/sec-el történt. Egy pendrive esetén ez nagyon jónak mondható, hiszen egy 100 MB-os fájl másolása kevesebb, mint 2 másodpercig tart. A sebesség lenyűgöző, s csak alig tért el a gyártói adatoktól.

ÖSSZEGZÉS

A HAMA cég termékei minőségi termékek; a precíz formatervezés és kialakítás, s megfelelő felhasználhatóság  jellemzi. A billentyűzet, a beépített egérnek köszönhetően piactörő az újonnan megjelenő Android box-ok világában; nincs szükség ágyból, kényelmetlen testhelyzetből irányított egérre, a billentyűzetet kézben tartva máris teljesül mindez. A játékokat kiválóan lehet irányítani, nincs kényelmetlen érzet. Energiatakarékos kivitelének köszönhetően, az elem sokáig képes üzemeltetni a klaviatúrát, pár perc tétlenkedés után készenlétbe helyezi magát, s amikor szükség van rá, elegendő egy billentyűt leütni  és máris használható újra. A HAMA Vilitas pendrive azoknak nyújt kiemelkedő élményt, akik türelmetlenek sokszor az adatok másolása közben, s már alig várják, hogy a fájljaik rajta legyenek az adathordozón. Az USB3.0-ás csatlakozás megnöveli az adatátviteli sebességet, s ugyanakkor csökkenti a várakozási időt. Gyors, esztétikus, praktikus... ez jellemzi a szupergyors pendrive-ot. A tesztünkben bemutatott billentyűzetet kb. 7.500 Ft-ért, míg a pendrive-ot kb. 6.000 Ft-ért lehet megvásárolni a HAMA forgalmazóitól.

[caption id="attachment_24217" align="aligncenter" width="180"]rendszeriajanlott HAMA Uzzano[/caption] [caption id="attachment_21469" align="aligncenter" width="180"]ri2_face2 HAMA Vilitas USB3.0 16GB[/caption]

Köszönjük a terméket a HAMA Kft.-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!

Druck

Írta: Teszt delmaster