hasznos-kiegeszitok-hama-teszt/2013/10/04

Hasznos kiegészítők érkeztek a HAMA-tól - teszt

2013. október 04. Teszt delmaster

A HAMA Kereskedelmi Kft. jóvoltából olyan kiegészítőket mutathatunk be, amely nagyon hasznos lehet a hobbi- és sportkamerázás, valamint a fényképezés világában. Az autó sportok és kerékpár versenyek szerelmesei már találkoztak ilyen eszközökkel, de most minden olvasó számára szeretnénk bemutatni, hogy miről is van szó, mire lehet használni a HAMA-tól kapott termékeket. Olvassátok el cikkünket, amiből minden ki fog derülni!

 DSC_5656 SANDISK MICROSDHC ULTRA 32GB CLASS10 UHS-1 ANDROID EDITION
DSC_5658 DSC_5663

Rengeteg gyártó készít ma már memóriakártyát, de még mindig nagyon kevés olyan akad a piacon, mely alkalmas lenne a HD film közvetlen rögzítésén. Ezen videók több GB mérettel is rendelkezhetnek és - a tömörítési beállítástól függően - nagy írási sebességet igényelnek, így nem minden memóriakártya képes ezt produkálni; főként akciókamerák esetében nagyon fontos, hogy gyorsan, nagy mennyiségű adatot tudjon rögzíteni. A Sandisk Ultra ezen bemutatott adattárolója Class10 besorolású, ami azt jelenti, hogy a legújabb készüléktől a legrégebbig minden eszköz képes kezelni, illetve az ultragyors sebesség miatt hívja fel magára a figyelmet. Az UHS-1 jelző pedig arra utal, hogy a videót valósidejű, FULL HD -ban képes folyamatosan menteni.

DSC_5673 DSC_5674

A gyártó adatai szerint a memóriakártya 30MB/sec olvasási sebességgel bír, illetve külön jelzi a termék csomagolásán, hogy kimondottan Android okostelefonok és tabletekhez javasolt, mivel a kártyán előre telepített Memory Zone alkalmazás is található, mely segítséget nyújt a tárolt adatok menedzselésében és karbantartásában.

01 02 03

A csomagoláson az is fel van tüntetve, hogy a Sandisk ULTRA microSDHC memóriakártya mintegy 150x gyorsabb a kezdetleges, elsőként kiadott microSD kártyánál, ezért is ajánlott a mai HD felbontású eszközök használatához. A gyártó a hosszútávú használat érdekében 10 év garanciát vállal termékére; a csomagolás hátoldalán megtalálható a jótállás.

crystal_microsd

CrystalDiskMark programmal megvizsgáltuk, hogy mennyire valós a gyártó által közölt információ, hiszen a "puding próbája is az evés". El kell oszlatnom a tévhiteket, hiszen a memóriakártya tényleg képes a 30MB/sec szekvenciális olvasási sebességre, illetve a 10MB/sec szekv. írásra. Hasonló az eredmény a korábban bemutatott, szintén microSDHC memóriakártyáéhoz.

DSC_5670

A tartozék adapterrel pedig kiszélesíthetjük a felhasználási területet, hiszen az SD-kártyafoglalattal rendelkező készülékeknél is tökéletesen helytáll a Sandisk ULTRA microSDHC memóriakártya. Mi is kipróbáltuk több eszköznél: táblagép, okostelefon, akció kamera, DSLR fényképezőgép, kártyaolvasó ...stb.

DSC_5679 DSC_5682

DSC_5709

  HAMA CLAMP POD ("Bike Pod I")
DSC_5664 DSC_5706

Számtalan kérés érkezett felénk, hogy az általunk bemutatott akciókamerához és kompakt, digitális fényképezőgépekhez mutassunk be kerékpáros és autós tartót (ez utóbbiról lent olvashattok). A HAMA nagyon sok kiegészítőt gyárt főként a fotó/videó kategóriában, így számos termék közül válogathatunk. A HAMA Clamp Pod nem más, mint egy szorítóállvány, melyet a kerékpár vagy motor kormányára helyezve lehet rögzíteni kis súlyú kamerákat vagy fényképezőgépeket.

DSC_5711 DSC_5713

Nagyon egyszerű felépítésű eszközről van szó, mely hasonlít a gyorskötözőre, hiszen azon az elven működik. Az állvány rögzítéséért a hosszú műanyag pánt felel, ami belül gumiborítást kapott a csúszásmentes tapadásért. A pánt külsején sűrű műanyag bordázat van, ezzel lehet finomhangolni a kormány méretéhez, mely maximum 3 cm átmérőjű lehet. Megfigyelhetünk egy műanyag gömbcsuklót a felső részen, amivel a kamera rögzítési szögét tudjuk kisebb mértékben korrigálni; ezt pedig egy műanyag, tömbszelence funkciójú szorítóval rögzíthetük. A szorítóállvány legtetején helyezkedik el a szabvány 1/4" csavarmenet, mely szinte mindegyik kamerán / fényképezőgépen kötelező kialakítás, persze ettől vannak eltérő menetű csavarhely kialakítások is.

DSC_5715 DSC_5717

DSC_5720

Készítettünk egy kis zötykölődős / aszfaltos / erdős videót a HAMA szorítóállványal, illetve az általunk már bemutatott, szintén HAMA akciókamerával. A videón lehet hallani folyamatosan zörgő hangot, amit a kerékpárunk és annak kormánya kreált, nem az állvány adta a hangot!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dotT-5DpmJI[/youtube]

Persze van némi észrevétel  a szorítóállvánnyal kapcsolatban: nem lehet a legszorosabban rögzíteni (mi próbáltuk a kormány több pontján is), de elegendő ahhoz, hogy ne csúszkáljon semelyik irányban. A gyorskötözőt ismerve talán arra számítottunk, hogy brutális szorítással rendelkezik, de tudni kell azt, hogy a gyorskötözőn sokkal kisebbek a barázdák, így a rögzítés ott finomabb. De a teszt során azt tapasztaltuk, hogy igen is elegendő a beállíthatóság, a szorítás a kormányon, mert a kamera nem mozdul el. Sokkal inkább aggasztóak a magyar útviszonyok; mindenhol gödör, így szlalomozni kell az úton, ha azt akarjuk, hogy a kamera ne rázkódjon.

  HAMA SUCTION CUP BALL HEAD
DSC_5666 DSC_5668

 Az autósportok kedvelőinek kedvez a következő, bemutatni kívánt termék: az autós, gömbfejjel ellátott, szívókorongos (vagy ahogy sokan ismerik: vákuum tapadókorongos) autós rögzítő. Bizonyára sokan láttak már rally versenyen az autóra rögzített kamerát, mely az egész futam alatt rögzíti az eseményeket. Ilyen termék ez a tartóállvány, mely a HAMA kínálatában megtalálható.

DSC_5685 DSC_5684
DSC_5688 DSC_5694

Felépítése nagyon egyszerű: áll egy tapadókorongos aljzatból, egy fémházas tartókarból, illetve az 1/4"-es rögzítőcsavarból. Ide kell a kamerát rögzíteni, majd a gumiborítású, alsó szorítóval a kamera pozícióját beállítani. A gömbcsukló segítségével a kartókar 90 fokban megdönthető, így ennek köszönhetően sok területen lehet használni a kiegészítőt. Ki is próbáltuk több felületen, illetve autóban, karosszéria elemen.

DSC_5704 DSC_5698
DSC_5732 DSC_5730

Rendkívül erős rögzítéssel rendelkezik; bátran merem ajánlani sport tevékenység közben is, mert nem kell attól tartani, hogy a menetszél leviszi a kamerát pl. a motorháztetőről. Nagyon fontos azonban, hogy sík felületre szabad csak helyezni, mert a szívókorong itt tudja csak kifejteni a maximális rögzítést (persze bukósisakon is megállja a helyét, de nem biztonságos).

ÖSSZEGZÉS

A fent bemutatott termékek ismét tanúbizonyságot tettek arról, hogy a HAMA kizárólag jó minőségű, profi eszközöket és kiegészítőket forgalmaz. A tesztünk során mindhárom termékkel elégedettek voltunk, nem találtunk semmi problémát a használatuk során. Fontosnak tartjuk azonban, hogy csak olyan precíz kiegészítőkkel érdemes sporttevékenység megörökítését végezni, ami garantáltan megóvja a kameránkat az esetleges "elvesztéstől", illetve a rögzítés nem old el. A HAMA termékei ilyenek, bátran ajánljuk versenyszerű filmezésekhez is!

A SanDisk ULTRA microSDHC memóriakártya 12.000 Ft, míg a HAMA Clamp Pod 4.500 Ft és a HAMA Suction Cup pedig 3.500 Ft körüli áron vásárolható meg, abszolút elérhető áron!

[caption id="attachment_33989" align="aligncenter" width="180"]ajanlott-300x300 SANDISK ULTRA MICROSDHC 32GB CLASS10 UHS-1[/caption] [caption id="attachment_33989" align="aligncenter" width="180"]ajanlott-300x300 HAMA CLAMP POD - "Bike Pod I"[/caption] [caption id="attachment_33989" align="aligncenter" width="180"]ajanlott-300x300 HAMA SUCTION CUP BALL HEAD[/caption]

Köszönjük a termékeket a HAMA Kereskedelmi Kft.-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!

Hama_banner_610x200

Írta: Teszt delmaster