how-to-survive-teszt/2013/10/28

How To Survive – Teszt

2013. október 28. Gosztonyi Adorján

Az Eko Software fejlesztésében, az 505 games gondozásában: Végre zombikat hentelhetünk diablós módon, modern környezetben. Hogy az E3-at idézzem, egy igazi gyöngyszem! Nem első játékosok, hiszen 1999-ben alakult a cég és azóta rengetek jópofa game-et dobtak piacra, mint a Wanted Corp (PS3), vagy a Kaan (PS2), a felsorolásból is látszik, a kedvenc platformjaik a különböző konzolok.

Ahogy tőlem már talán megszoktátok, RPG a köbön.

Történet:

Választott hősünk hajótöröttként érkezik egy izolált szigetre, ahol nincs más dolga, mint zombikat írtani, igyekezni túlélni és minél hamarabb lelépni. Kétségbeesésedben mit tennél, ha ilyen helyzetbe kerülnél?  Te hogyan élnél túl?

Segítségben nem lesz hiány, hiszen azért akadnak még élő NPC-k, akik jobbára csak küldetéseket adnak. Legjobb pajtásunk egy Kovac nevű figura lesz, aki tulajdonképpen igyekszik megtanítani minket a túlélés tudományára, hiszen ő már évek óta ott raboskodik a környező szigetvilág egyik földdarabján. Mindezt teszi személyesen és a Kovac’s Rules című könyvön keresztül.

HowToSurvive 2013-10-22 18-27-15-25 HowToSurvive 2013-10-22 18-27-16-42
HowToSurvive 2013-10-22 18-27-17-43 HowToSurvive 2013-10-23 06-47-15-81

Játékmenet:

Három különböző karakter közül választhatunk, Kenji, Abby és Jack, mind rendelkezik valamilyen egyéni képzettséggel (a képek között olvashattok is a túlélőkről). Ahogy már a cikk elején is írtam, ez egy igen jól szituált túlélő RPG, bár az steam szerint akció, amit nem kívánok vitatni, mivel akár az is lehetne. De akár a hack n slash is bőven megállná a helyét.

Lássuk, mitől lesz RPG: minden (újra)megölt zombi után XP-t kapunk, amitől x elérése után szintet lépünk, szintlépéskor kapunk egy elosztható pontot, amit előre meghatározott sorrendben el is költhetünk a képzettségfán. Szerencsére igen jól lehet haladni, ha szintlépésről van szó, hiszen minden élőholt és egyéb felszedhető dolog (pl. a növények) egy idő után visszatérnek a helyükre. Ezek ugye az ismertető jegyei egy ilyen műfajnak

Lépjünk is tovább, nem csak singleplayere (Local Game, Story mode és már ezt sem kell feltétlenül egyedül tolni) van a játéknak, játszhatunk cimboráinkkal online vagy akár a challenge módban. Ez utóbbiban érdemes mindent összeszedni, amit csak össze lehet, mert a cél az benne, hogy a sziget egyik feléről eljussunk a másikig adott idő alatt és mindezt igyekszik megakadályozni egy hordányi zombi. Ahogy az éj leszáll, persze másfajta élőholtakkal is lehet találkozni.

HowToSurvive 2013-10-27 08-17-40-45 HowToSurvive 2013-10-22 19-38-21-96

Túlélés a javából! Az alább következő dolgok teszik túlélőtúrává és igazán különlegessé a játékot:

A játékban karakterünknek nem csak életerőcsíkja van, hanem alatta található az éhség, szomjúság és a fáradtság. Ezek mindegyike befolyásolja a játékot, szinte minden szinten, hiszen, a fáradt karakter nehezebben céloz, ha éhes egyre erőtlenebbek a csapásai a machete-vel. Ezekre mind-mind szükség van, hiszen ha túlélésről van szó, a tested a főnök. Éhség és szomjúság, azt hiszem, nem szorul túlzott magyarázatra, lehet enni növényeket, bogyókat, állatokat vadászni a húsukért és egyéb szerveikért. A hús csak sütve lehet megenni a játékban is… A fáradtság leküzdése már sokkal nehezebb, a szigeteken csak bizonyos helyeken lehet aludni és oda is először el kell jutni majd kitakarítani a zombikat onnan.

Amit még fontos megjegyezni, hogy több száz tárgyat lehet létrehozni a játékban, kezdve egy egyszerű nyílvesszőtől, a különböző italokon és medkiteken át a különböző agyon tuningolt fegyverekig, akár létrehozhatunk lángszórót is, ha a megfelelő komponensek a rendelkezésünkre állnak.

HowToSurvive 2013-10-22 19-57-48-53 HowToSurvive 2013-10-22 18-42-02-07

Azt javaslom, próbáljátok ki mi mindent lehet, ugyan a játék dob recepteket (páncél, fegyver és egyéb), de az első pisztolyom összerakására is magam jöttem rá.

Grafika:

Mint ahogy a képeken is látjátok, nincs semmi kirívó benne, viszont elég szépre sikeredett. A legtöbb helyen ugyan olyan textúrájú zombikkal futhatunk össze, de hát kit érdekel ez, ha az összecsapás végén így is, úgy is mozdulatlanok maradnak vagy szétpukkadnak beterítve mindent vérrel.

Hangzás:

Itt már azért érdekesebb a dolog. Láttátok a kaptár című filmet, aminek Marilyn Manson írta a címadó dalát? Nagyjából ugyan olyan hátborzongató, ami el is várható egy zombis játék esetében.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EM0db3n_qms&feature=youtu.be[/youtube]

Értékelés:

Feljebb elhangzott a grafika, hangzás és játékmenet. Ezek nagyon befolyásolják a játék hangulatát, az élményt. Ez a dolog mindig is hasonlított a kardélen való táncolásra, megtalálni a tökéletes egyensúlyt nem könnyű, a legtöbb esetben ez nagyon jól sikerült a How To Survive esetében. Nem tudok rosszat mondani rá, csak idézni az E3-on elhangzottakat: Egy igazi gyöngyszem. Úgyhogy jó sokáig ne is keressetek, mert bőven maradt még zombit irtanom :)

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

 OS: Win XP

Processzor: Intel More 2 Duó vagy jobb

Memória: 4 GB

Videókártya: ATI 5700 sorozat/NVIDIA GeForce GT240

Szabad lemezterület: 5 GB

Pozitívum:

  • Zombik
  • Kovac’s Rules
  • Létrehozható tárgyak és azok száma
  • Túlélőtúra
  • Full Controller support

Negatívum:

  • Kicsi inventory
  • Őszintén: nem jutott eszembe más…

Grafika: 8 (10)

Hang: 8 (10)

Játszhatóság: 9 (10)

Hangulat: 9 (10)

85%

Írta: Gosztonyi Adorján