hungarikum-the-incredible-adventures-of-van-helsing-ii/2014/06/17

Hungarikum - The Incredible Adventures of Van Helsing II

2014. június 17. Teszt Clarence

The Incredible Adventures of Van Helsing. Régóta gyakorlom e név kimondását, de továbbra is nehezen megy egy levegővel, főleg mióta a kettes szám is odakerült a név mögé, mert szerencsénkre elkészült a tavalyi év egyik meglepetésének a folytatása. Még nagyobb szerencse, hogy ki is próbálhattuk és újra beléphettünk Borgovia földjére.

[caption id="attachment_49018" align="aligncenter" width="610"]Minden csak nézőpont kérdése.... Minden csak nézőpont kérdése....[/caption]

Sokan a Diablohoz hasonlítják az immáron sorozatra bővült játékot, nehéz is nem észrevenni a párhuzamokat, én mégsem vonnék párhuzamot, mivel az alapokat leszámítva nem sok a hasonlóság. A Van Helsing két része teljesen eltérő világba helyezi a történetet és a választható karakterek is eléggé egyedinek mondhatóak. Az előző gondolatból kiindulva azt hiszem, hogy hiba lenne bármihez is hasonlítani az eléggé egyedi és sajátos világgal rendelkező Van Helsinget. Kinőtte már a Diablo-klón titulust.

Bevallom nagyon kíváncsian vártam már a folytatást, mivel az előző rész igen sok örömteli órát szerzett nekem. Az előző rész sikeréből kiindulva pedig teljesen indokolt is volt az izgatottság a játék körül. Bele is vettem magam már a Beta verzióba, amely igen hamar a monitor elé kötözött. A teljes játékkal sincs ez másképp, lássuk is mit kapunk.

[caption id="attachment_49022" align="aligncenter" width="610"]A grafika javult az előző rész óta A grafika javult az előző rész óta[/caption]

A kezdőképernyő nagyon hasonlít az első részre, csak itt a menügombok átkerültek a jobb oldalra, nagy eltérések ezen kívül nincsenek itt, csak amint elkezdenénk kalandjainkat. Az előző rész DLC-iből megismert karakterek itt már alapból kiválaszthatóak, sőt karakterünk importálható is, igaz csak a 30-as szint fölöttiek. A legtöbb időt a játék alatt itt töltöttem, tehát a karaktergenerálással. Érdemes mindet kipróbálni, mert teljesen eltérőek, teljesen más skilljeik vannak és másban jeleskednek. Emellett még van egy ún. hardcore mód, amely annyit tesz, hogy amint meghaltunk, úgy elveszett a játékunk, tehát nincs respawn. Ez amolyan Batman: Arkham Origin-es I am the night mód. Tényleg csak megszállottaknak ajánlott, én túlságosan casual gamer vagyok ezekhez az izgalmakhoz :)

[caption id="attachment_49019" align="aligncenter" width="610"]Büszkeségem pályafutásom elején: Clarence Van Helsing :) Büszkeségem pályafutásom elején: Clarence Van Helsing :)[/caption]

Amint átgondoltam, hogy milyen karakterrel akarom elkezdeni a játékot, máris betöltötte az első pályát. A játék lényegesen gyorsabban tölt, mint elődje. Ez számomra egy piros pont. Azután elindult az intro, mely elmesélte az előző rész történéseit, mégpedig Prof. Fulmigati gonoszságait és Van Helsing diadalát, majd megágyazta a második rész történéseit. Az új részben Harker tábornok lesz az antagonista, aki száműzetéséből hazatérve összefogta az őrült prof mechanikus seregét és támadást indított az ellenállás ellen, hogy átvehesse Borgovia fölött a hatalmat. Na itt kapcsolódunk be a történetbe.

[caption id="attachment_49026" align="aligncenter" width="610"]Thaumaturge skill tree Thaumaturge skill tree[/caption]

Mivel a számomra addig teljesen ismeretlen Arcane Mechanic karakterrel indítottam el kalandjaim, így picit fura volt átnyálazni magam az újdonságokkal teli skill tree-n. Szeretem előre tudni,  hogy merre fogok szakosodni. Elég frappáns és hasznos kis képességei vannak e karakternek, jól át lett gondolva a rendszer. Ugyanígy a Hunter is jól sikerült, még ha őt már ismerhetjük az előző részből. A Thaumaturge a varázslónk, de nem feltétlenül a szokványos fajtából, a skill tree-t átböngészve igen sok szimpatikus képesség akad. Szándékosan nem írok konkrétumokat, azt gondolom, hogy mindenki nézze meg a karaktereket és görgesse le a nem kevés skillt, amit eltanulhatunk a játék során, aszerint döntsünk, hogy mely irányba szakosodnánk. A sok skillt eltanulva és a „gyorsindító” menübe beintegrálva létrehozhatunk különböző combókat. Ez a rendszer már ismerős lehet, így nem is kívánom bővebben bemutatni, érdemes létrehozni pár ütőset, mert könnyen elhalálozunk.

[caption id="attachment_49023" align="aligncenter" width="610"]VanHelsingII_Release_Screenshots_006 Itt is akadnak küldetések, melyek nem a városban zajlanak[/caption]

Na szóval ott jártam, hogy elindult a játék és legnagyobb örömömre Van Helsing mellett ott láthattam Lady Katarinát is, na jó, igazándiból az már a korábban készült interjúból is kiderült, hogy ebből a részből sem marad ki a hölgy. Szerencsénkre (?) sokkal házsártosabb, mint az előző részben volt, így a két főszereplő párbeszédein nagyon jókat fogunk nevetni. A humor ezúttal sem maradt el, de valahogy képesek voltak rátenni egy lapáttal a készítők. A poénokat, rejtett utalásokat (pl.: Don Quijote lándzsája, a Bryen közlegény megmentése küldetés) eggyel magasabb szinte emelték, de mégsem estek át a ló túloldalára. Nagyon jól el lett találva az egyensúly.

Toljuk picit arrébb a biciklit és írjunk pár szót a kezelőfelületről is, amely ugyan megújult, egyszerűbb lett a kezelése, de mégis felismerhető az előző részben már jól megismert rendszer. Mit is kapunk az új részben? A karakterlap már jól ismert, kisebb változások történtek rajta, de nem egetrengető. A skill tree megújult, eleve a karakterek miatt is, mert mindegyik eltérő skillekkel rendelkezik, akinek megvan az előző rész összes DLC-je, annak azért kevesebb az újdonság ezen a fronton. Kapunk viszont új Perk-öket, nem is akármilyeneket, elég hasznosak, attól függően, hogy milyen karaktert akarunk használni. Eléggé eltérőek, így minden harcmodornak megvan a maga perkkészlete. Ez annyiból jó, hogy nem igazán fogunk gondolkodni, hogy mely perk-öket válasszuk, mivel a harcmodorunkhoz illőeket nem lesz nehéz megtalálni.

Ami nagyon feltűnő az előző részhez képest az a nehézség. Jómagam normal fokozaton kezdtem el és rá kellett jönnöm, hogy itt meg lehet halni. Az előző rész akadályait picit könnyebben vettem, mint itt, meg kellett szoknom, hogy ritkábban indítsak kamikáze akciókat, mivel itt esélytelenebb vagyok. Jól el lett tehát találva a nehézség, a pályák kihívásokkal vannak tele és mindig figyelnünk kell az életünket, mert igen hamar fűbe harapunk. Persze Lady Katarina itt is „örömmel” indul nagybevásárlásra, ha nekünk nincs kedvünk otthagyni az éppen aktuális pályát.

[caption id="attachment_49024" align="aligncenter" width="610"]Azért akad városi harc is szép számmal Azért akad városi harc is szép számmal[/caption]

A zene szerencsénkre maradt a régi, kisebb átdolgozásokkal, de felismerhetjük az ismerős dallamokat. Ugyanígy néhány már az előző részben kardélre hányt szörny is visszatér, de ne gondolja azt senki, hogy nincsenek újak. Már az első pályákon megfigyelhető, hogy hány féle új és gyakran igen groteszk kis ellenfél készült külön a második részbe. Ők mind-mind nagyon illenek a játék steampunkos hangulatvilágába és nem találkozhattunk velük máshol. Azt gondolom, hogy a fejlesztők nagyon egyedi világot és hangulatot alkottak az új résszel.

[caption id="attachment_49021" align="aligncenter" width="610"]Néhány pályatípus azért ismerős lehet az előző részből Néhány pályatípus azért ismerős lehet az előző részből[/caption]

Hogy ne érjük be a vadászattal és az egyre több ellenség másvilágra küldésével a készítők a játékot még megfejelték egyfajta stratégiai lehetőséggel. A lényege az, hogy például az első főküldetésnél, a csatánál is irányíthatjuk mi a seregeket, elmehetnünk a gócpontokhoz és parancsokat osztogathatunk vagy teljesen rábízhatjuk az AI-ra, hogy tevékenykedjen. Tehát számít a döntésünk, egy rossz parancs és elvész egy előőrs. Érdemes átgondolni tehát, hogy hogyan döntünk. Ugyanakkor a későbbi pályákon is többször kapunk rádióüzenetet, hogy a főhadiszállást támadás érte, azonnal térjünk vissza és segítsük a védelmet. Ugyanígy hívnak minket, mert egy titkos laboratóriumra bukkantak és szintén a segítségünk kellene. Érdemes ilyenkor segítenünk, mivel mindig valami pluszt rejtenek a kérések. Ugyanakkor az ilyen küldetések adnak életet a világnak, amely talán kissé steril lenne az nélkülük.

A játék lehetőséget ad a többjátékos módra is, amely a főküldetés coop  módban való véghezvitelén túl az úgynevezett Battle Royal és Hardcore Nightmare módokat tartalmazza. Ez utóbbi kettő csak 57-es szint fölött próbálható ki, tehát érdemes importálni a karakterünk az előző részből és vele végigmenni a főküldetésen, hogy kipróbálhassuk eme játékmódokat.

[caption id="attachment_49025" align="aligncenter" width="610"]Multiplayer menü, itt születnek az igazán izgalmas csaták Multiplayer menü, itt születnek az igazán izgalmas csaták[/caption]

Miután ódákat zengettem a játék erényeiről, azért szót ejtenék pár zavaró hibáról is, amelyek azért néhol rontanak a játékélményen. Számomra problémás volt a feliratok kezelése, mivel a szöveg folyamatosan ugrált, amikor a kamera mozgott. Ez azok számára lehet kellemetlen, akik kevésbé beszélnek angolul, mivel így nem fogják tudni, miről diskurálnak a karakterek. Ugyanígy találkoztam néhány textúrahibával is illetve az egyik hegyes pályán, amikor a hegycsúcsra tartunk volt egy rész, ahol Van Helsing nem akart felfutni egy fennsíkra. Hiába kattintottam oda, csak fel és alá szaladgált. Meg kellett állítanom és újra útjának eresztenem, hogy odataláljon. Ezek ugyan kisebb bugok és a fejlesztőgárdát ismerve, biztosan javítva lesznek a következő patch által, de jelenleg még találkozhatunk velük.

Elérkeztem a végszóhoz, nem is tudom, hogy mit írjak.  A Neocore Games csapata sikeresen vette az akadályt és képesek voltak egy alapvetően jól működő rendszert továbbfejleszteni és még több pluszt belerakni. A plusz skillek, perk-ök, új pályák, szörnyek, küldetések maga a történet, amely jóval több izgalmat rejt, mint elődje és Lady Katarina, akinek továbbra sem áll be a szája és mindig zsörtölődök. Ezek a humoros jelenetek és párbeszédek pedig folyamatosan ott tartanak minket a monitor előtt. Az előző rész tesztjét úgy zártam, hogy a játék olyan, mint egy jó sör, egy sosem elég belőle. Ezt most kiegészíteném azzal, hogy kettő sem :)

Írta: Teszt Clarence