hungarikum-the-incredible-adventures-of-van-helsing/2013/07/29

Hungarikum - The Incredible Adventures of Van Helsing

2013. július 29. Teszt Clarence

The Incredible Adventures of Van Helsing. A játék nevét továbbra is nehéz egy levegővel kimondani, de bevallom sokat gyakoroltam. A játék preview példányáról már korábban írtam egy tesztet, melyet itt olvashattok. Érdemes elolvasni, mivel igyekszem nem kitérni az ott már kivesézett részekre.

Szóval hol is járunk? Borgovia földje, ahol egy gonosz s mindenre elszánt tudós keseríti meg az emberek életét. Tehát nem más lesz a dolgunk, mint megkeseríteni az őrült tudós életét. Szóval a történet nem lett túl bonyolult, de ezen nagyon sokat finomítanak és színesítenek a mellékküldetések. Érdemes őket is végigjátszani, hogy minél nagyobb fejlődést érhessünk el a kis Van Helsingnél.

[caption id="attachment_31192" align="alignleft" width="300"]VanHelsing_x64 2013-07-09 21-41-05-55 Az én kedves kis karakterem: Clarence Van Helsing[/caption]

Róla annyit érdemes tudni, hogy az öreg Van Helsing (tudjátok, akiről mindenki hallott) fia, aki apja nyomdokaiba lép és ő is szörnyvadászatra adja a fejét. Az őrült tudós persze nem győzhető le egy segítőtárs nélkül, aki pedig egy szellem lesz, név szerint Lady Katarina. Róla annyit érdemes tudni, hogy be nem áll a szája, mindig van valami megjegyzése és valahogy mindig jókat mosolygunk ezeken. Igen, végre hallhatjuk is, ahogyan zsörtölődnek, mivel minden párbeszédet, amely elhangzik a játék közben, digitalizálva lett. Ez ugyebár a previewban még nem volt így, de ez érthető is volt.

A teljes verzióban végre a grafikai beállítások is működnek, tehát teljesen a gépünkre szabhatjuk a grafikát. A gépigény nem túl magas, elvben egy középkategóriás gépen is el kell futnia.  Egyedül talán a videókártyára „érzékeny”. Abból érdemes legalább egy mai középkategóriásnak vagy erősebbnek lennie.  A képeket maximális grafikai beállítások mellett készítettem és meg kell hagyni elég  szépen fest a játék. Szerencsére gyors is (gyengébb videókártyával nem az), amely az egyik legfontosabb kritérium az ilyen típusú játékoknál. A „steampunkos” beütés is megmaradt és ki is tart a játék végéig.

[caption id="attachment_31193" align="alignright" width="300"]VanHelsing_x64 2013-07-09 21-42-30-51 Zöld erdőben jártam.......[/caption]

Ami számomra nagyon tetszett, hogy egy  sokrétű képességfát tudtak összerakni a fejlesztők. Három típusú képességek léteznek, így a kardharc, pisztolyharc és az aktív aurák, trükkök. Szerencsénkre nem kell feltétlenül  specializálódnunk valamely irányba, mivel a hibrid karakterek is  erősek lehetnek. Én most a pisztolyharcra fektettem nagyobb hangsúlyt és egyáltalán nem használtam kardot. Ennek köszönhetően nehezen értek a közelembe a rám törő lények, de a kardos módival pedig sebezni nem tudtak volna rajtam. Szóval érdemes elgondolkodni, hogy tűzoltók leszünk-e vagy katonák.  A képességek még továbbonthatóak speciális képességekre például, ha elsajátítjuk a lövés mesterségét, akkor idővel megtanulhatjuk a robbanólövést is (nagy tömegben pusztít igazán). Sőt még hírnevünk után további speciális tulajdonságokat, úgynevezett perk-öket is felvehetünk ,melyek további bónuszokat biztosítanak karakterünk számára. Ezek mellett pedig még mindig ott van a szokásos négy tulajdonság, mint az erő, kézügyesség, akaraterő és szerencse.

A felvehető tárgyak terén nem sok újdonságot hoz a játék, tehát itt is lesznek szimpla tárgyak, varázstárgyak, epikus és egy szetthez tartozó tárgyak. Ami újdonság, hogy a Diabloval ellentétben itt nem csak 1-2 „drágakő” ágyazható bele a fegyverünkbe, hanem akár 9(!) is. Érdemes kihasználni, mert hasznos kis bónuszokhoz juthatunk így.

A készítők mindent megtettek az akció folytonosságáért és a játékosok kényelméért, mivel Katarina viselkedése teljesen testreszabható. Megadhatjuk, hogy támadjon vagy védekezzen, ha támad, akkor kit támadjon. Felveszi helyettünk a tárgyakat, elmegy a városba nagybevásárlást tartani és természetesen ő is fejlődik velünk (igen sok hasznos passzív képessége van, amelyeket érdemes eltanulni).

[caption id="attachment_31195" align="alignleft" width="300"]VanHelsing_x64 2013-07-09 21-55-15-67 Bumm-bumm-bumm[/caption]

Küldetésünk során számtalan helyszínen meg fogunk fordulni, ahol mindig különböző ellenséges egységek várnak ránk. Az ellenség igen sokszínű és egyedi. A legtöbb teremtménnyel még nem találkozhattunk. Mind-mind egyedi hangokkal lettek ellátva és egyedi stílusúak. Lesznek itt ronda mutánsok, vérfarkasok, „ólomkatonák” és általam meghatározhatatlan lények, melyekről írni nehéz, inkább látni kellene őket.

Az egyetlen zavaró tényező, mely így a cikk végére eszembe jut az a töltések. Viszonylag sűrűn tölt be új területeket és viszonylag lassan, pedig nem 386-oson teszteltem a játékot. A multiplayer rész is csak 4 főre van tervezve és csak coop mód található benne. Bár igen élvezetes, de hosszú távon nem biztos, hogy leköt. Ami mégis jó benne, hogy minden karakternek külön dobálja le a tárgyakat és az aranyat, szóval nyugodtan fel lehet szedni mindent, nem vesszük el ezzel a másik elől a jó kis cuccokat. Ugyanakkor át lehet adni neki, ha esetleg jó kardot kaptunk és ő a harcos mi pedig a lövészek vagyunk.

[caption id="attachment_31194" align="alignright" width="300"]VanHelsing_x64 2013-07-09 21-43-30-89 Otthon, édes otthon.[/caption]

A scenario mód is jól sikerült, bár érdemes egy táposabb emberrel kipróbálni és főleg az elején elkezdeni, mivel igen kemény ellenfelekbe ütközünk. A scenariónak a lényege, hogy 30as szint fölötti ellenségek találhatóak csak a pályán. Értelemszerűen nem sok esélyünk van, ha éppen most kezdtük a játékot, de későbbi szinteken mindenképpen érdemes nekifutni, mert olyan tárgyakat szerezhetünk, melyeket amúgy nem.

Az igazság az, hogy régóta vártam, hogy bejuthassak Borgova városába és a teljes verzióval ez már sikerült is. Az egyetlen problémám, hogy itt nem álltam meg és mentem tovább, azután pedig még tovább. A játékot egy jó sörhöz hasonlítanám. Sosem elég belőle egy. Remélem  megél majd egy folytatást, mert a potenciál mind a Neocore Games-ben és mind a történetben megvan.

Grafika: 8,5

Hangok: 9

Játékélmény: 9,5

Szavatosság: 9

9

Írta: Teszt Clarence