Rendszerigények

Isten az egerek között? – Gamdias Zeus M1 RGB gaming egér teszt


Nagy valószínűséggel még nem hallottatok a Gamdias nevű márkáról, mely egészen új a hazai piacon. Mint más gyártóknál is láttunk már úgy ez a név is egy alcsoportot tesz ki. Pontosabban a tajvani KWorld Computer gamer felhozatalát találjuk meg itt. A TV tunerekben utazó márka 2012-ben alakította meg a GAMDIAS Technology-t, hogy kifejezetten a játékosok igényeit kielégítő termékekkel emelje feljebb hírnevét. A company nem lacafacázott, hisz már a márkanévvel is nagy maga biztosságot mutatnak. A Gamdias két szóból áll össze, míg a gam a gamer, azaz a játékos vonalat, addig a dias Latin szóval az isteni mibenlétet jelenti. A márka termékei az ókori görög mitológiában szereplő istenek köré csoportosulnak. Minden termék egy-egy istenség nevét és a rá jellemző tulajdonságot kapta meg. Már a név igazán ígéretesnek tűnik, kíváncsi vagyok, hogy ez a valóságban hogy állja meg a helyét.

Csomagolás:

A Hermes P1 dobozához hasonló dizájnt kapott az egér csomagolása is, de azzal a különbséggel, hogy itt a fehér résznél az egér neve olvasható nem pedig a tulajdonságai. A drágább egereknél megszokott módon itt is mágneses zárral rendelkezik a kinyitható előlap, mely mögött maga a termék lapul. A csomagolásba mindössze egy több nyelvű leírást raktak még.

Külső:

A gyártó kollekciója közül a magasabb pozícióban lévő egerek kapták meg a Zeusz nevet. Ugyebár Zeusz a görög mitológiában az istenek és a mindenség királya, azaz az irányító. Egy egér legfontosabb tulajdonsága pedig az irányítás.

A kialakítást és a formát tekintve első ránézésre nekem rögtön a Razer Mamba jutott az eszembe, melynek hasonló módon vannak kialakítva a LED fényei is. A 118 x 67 x 38.5 mm-es M1 teljes mértékben matt fekete színű, műanyag borítást kapott. A tapadás érdekében két oldalt texturázott gumi réteget helyeztek. A jobb kezes kialakítású eszköz nagyon karcsú és áramvonalas formával rendelkezik.

Az M1-en összesen 8 darab programozható gomb van, de ebből ugye le kell vonni a bal egérgombot, mert az alapértelmezetten a bal klikk. Bal oldalt találunk egy ezüst színű előre és vissza gombot. Az enyhén textúrázott gumi felületű görgő mögött 3 gomb helyezkedik el. Mind a három a DPI-hoz van kötve. Amiken nyíl van azokkal tudunk a ide oda ugrálni a 6 féle előre beállított érzékenységi szintek között. Az ezek mögötti gombbal pedig egyszerűen cycling módban lehet DPI-t változtatni.

A periféria 3 RGB zónával rendelkezik, amik közül az alul és az oldalt körül ölelő élek egybe tartoznak. A háton lévő logó színe sajnos a DPI szintekhez van kötve. Jó hír viszont, hogy a DPI is programozható, így a rendelkezésre álló piros, sárga, zöld, világos kék, sötét kék és lila szín valamelyikét a kedvenc értékünkhöz tudjuk párosítani.

A megfelelő csúszást két kisebb és egy nagy teflon talp biztosítja. Az optikai szenzor mögé egy súlyrendszer került, ami két darab 5 grammos poggyászt foglal magába. Ezzel így 115 gramm és 125 gramm között tudunk ingázni.

Belső:

A műanyag ház alatt egy Pixart PMW 3320 típusú optikai szenzor van, melynek maximális érzékenysége 7000 DPI. Az erre programozott gombokkal 7 különféle szint között tudunk ugrálni. Gyárilag 1200/1600/2400/3200/4800/7000 DPI van beállítva, amikhez ebben a sorrendben vannak a már fentebb említett színek társítva: piros, sárga, zöld, világos kék, sötét kék és lila.

Sajnos a fő gombok alatt lévő kapcsolók márkáját nem sikerült kiderítenem, de érzésre nem gondolnám, hogy rossz minőség. A gyártó 10 milliós életciklust garantál rá. A géppel való kommunikáció 1,8 m hosszú, szövetbevonatú USB 2.0 kábelen történik max 1 ms-os válaszidővel.

Szoftver:

A szoftver sem maradt ki a megfelelő névadásból. A Hera szoftverben tudjuk eszközeinket testre szabni. Na de miért pont Héra? Véleményem szerint azért, mert mivel Héra az istenek királynője, aki neveli és irányt mutat a gyerekeinek. Itt a gyerekek a perifériák mi pedig mutatjuk nekik a helyes utat, azaz a beállítást, hogy azok a megfelelő módon működjenek.

Mint ahogy a Corsair-nél vagy a Razer-nél is úgy itt is egy szoftveren keresztül érhetjük el a billentyűzet, az egér és a fejhallgató testre szabható részeit. Így megkapunk minden olyat, ami egy vérbeli gamer egérhez illik. Ilyen például a gombok programozhatósága/makrózása és a háttérfény beállítás. Vannak olyan opciók is amiket nem igazán értek, például képesek vagyunk hangokat felvenni és azokat gombnyomásra lejátszani. Gyárliag 5 féle epic hangminta van megadva. A különböző beállításokat 5 különböző profilba tudjuk menteni.

Fény módok közül 10 fajta áll rendelkezésre. Sajnos ezek csak a két ívre vonatkoznak, ugyanis a logó csak lélegző effektre képes. A fényerőt csak statikus módban lehet változtatni. A többi effektnél csak sebességet és az irányt. Az ún. static RGB módban jól láthatjuk, hogy összesen 6 vagy 6 pár RGB LED van az egér hasában. A DPI mellett a válaszidő, a kurzor és a dupla klikk sebessége is változtatható. Sajnos az emelési magasság nem, ami így min 5 mm.

Tapasztalatok, vélemény:

Valami okból kicsit szkeptikusan álltam a termékhez, de engem abszolút meggyőzött. Méretét tekintve szerintem a közepes kategóriába sorolható, így az én nagy kezemnek már nem igazán volt kényelmes hosszútávon. A fények a képeken és animációkon látottaktól eltérően sokkal fakóbb, de ettől függetlenül nagyon jól néz ki. Azt sajnálom, hogy a logó effektje és színei kötöttek.

Használat során nem találkoztam semmiféle anomáliával, az anyag minősége is korrekt. Sajnálatos módon én hozzá vagyok szokva a minimális emelési magassághoz, így az elején rettentő kényelmetlen számomra az 5 mm lift érték. De, aki ehhez van szokva annak tökéletes lehet ez a termék már csak abból a szempontból is, hogy 8-10 ezer forintos áron vásárolható meg.

A termék biztosítását köszönjük az Expert Zrt.-nek.