kialtsd-hogy-vega-vegainbudapest/2017/07/19

Kiáltsd, hogy VEGA!!! #VegainBudapest

2017. július 19. Herczeg Balázs

A tegnapi nap folyamán az Erzsébet téren található Akváriumban először került bemutatásra a nagyközönség számára az AMD új üdvöskéje, a VEGA. A rendezvény szervezését az Asus Magyarország vállalta magára, így a helyszínen kiállított termékek egytől egyig a cég saját termékei voltak, habár a nyeremények között vegyes-felvágott módjára lehetett nyerni más egyéb gyártók által készített videokártyákat. Ebből következik az, hogy a résztvevők nagy értékű nyereményekkel lehettek gazdagabbak a nap végére, hiszen nem kevés RX 570 kártya, illetve Ryzen 5 processzorok kerületek kisorsolásra.

.

A rendezvény fő attrakciója maga a Vega volt, amely ahogy azt illik, teljes mértékben el volt zárva az egyik kiállított gép belsejében. A tesztrendszerekben Ryzen 7 1800X processzor, 16 GB DDR4 memória, Asus alaplapok? és egy vega, illetve egy Nvidia GTX 1080 bújt meg. A látogatók feladata nem más volt, mint kitalálni melyik gépben található a VEGA videokártya, amely egy FreeSync kompatibilis monitorral párosítva bizonyította be az érdeklődők számára, hogy mire is képes az új zászlóshajó A 1080 értelemszerűen G-sync képes monitorral volt párosítva, így az élménynek közel azonosnak volt mondható. A csavar ebben csak az volt, hogy a G-sync kompatibilis panelért 300 dollárral többet kell fizetni, mint a FreeSync panelért, ezzel az AMD pedig azt tudta bemutatni, hogy ők ingyen is képesek sokkal hasonló szinkronizálási technológiát nyújtani a gyártók számára, csak az Nvidiával ellentétben ingyen. A tesztet a Battlefiled 1 kampány módja nyújtotta, amely maximális részletességű beállításokkal 4K-ban futott mindkét gépen. Mindkét monitor természetesen 1-1 ROG gamer monitor volt, melyek fejenként 100 Hz-en futottak.

.

A következő Vega rendezvények a hét végén, Portland-en a PDXLAN-on, majd egy héttel később Los Angeles-ben a SIGGRAPH 2017 alkalmával kerülnek megrendezésre.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=f-mRJ2Y3110[/youtube]

Videó forrása: youtube.com/nagi603

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter