legends-of-eisenwald-teszt/2015/08/27

Legends of Eisenwald – Teszt

2015. augusztus 27. Teszt Vekerur

A Legends of Eisenwald egy középkor, fantasy elemeket többnyire nélkülöző, körökre osztott RPG. Mielőtt bármi egyebet írnék, mindenképp meg kell jegyezzem, hogy csodálatos, hogy a fejlesztők mit hoztak ki egy maréknyi emberből, és abból a kevés ($80000) pénzből, amit Kickstarteren összehoztak.

Ha ismeritek a King’s Bounty sorozatot (vagy a Heroes sorozatot), akkor tudjátok, mire számíthattok, mert ez szinte ugyanolyan. Főszereplőnket, Heinrich-t irányítjuk, akivel kastélyokat és falvakat foglalhatunk el a „seregével”, illetve különböző küldetéseket teljesíthetünk. Persze, ahogy már írtam, ez játék nincs fantasy környezetbe ültetve, így nem fogunk sárkányokkal és varázslókkal hadakozni. Felbukkan egy-két szellem, és hasonlók, de ezek minimálisak.

RPG lévén, ennek a játéknak is a történet a közepe, ami Heinrich földjei, és családja története körül forog, de ebből nem szeretnék spoilerezni, talán annyit mondanék, hogy négyféle befejezés van, és egyik sem túl „boldog”.

  ss_b97dab1adddbbb16843e8c50613aa21550ad3689

A játék két elemre bomlik, egyik a térkép, ahol mozgatjuk hősünket, elfoglalunk dolgokat, küldetéseket veszünk fel, stb-stb., a másik pedig maga a harc. Míg az első nem igényel további magyarázatokat, addig a másikra azért jobban kitérnék.

A harcban 12 egységünk lehet maximum, amikbe beletartozik maga a hős is, de ezek nem olyanok, mint a hasonló játékokban, itt nem tudjuk növelni a létszámukat, egyből csak egy darab van. Vannak közelharci, távolsági és támogató egységek, bár az utóbbiaknál túl sok mindenre ne számítsunk. Van néhány egység, akik tudnak minimálisan gyógyítani, papok áldást osztani és ennyi szinte, egyedül a maximum szintű egységek tudnak némi komolyabb „mágiát”. Ami nagyon tetszett, hogy minden egységet külön felszerelhetünk mindenféle felszereléssel, amikkel akár a fegyverzetét, és tulajdonságait is megváltoztathatjuk az egységnek. S a testreszabhatóság nem merül ki ennyiben, az egységek szintet lépnek, és fejlődnek, néha pedig nekünk kell választani, hogy merre fejlődjenek. Az egyszerű vadászból íjász, vagy nyílpuskás legyen-e inkább?

ss_f327687d3e70e8b9d8fd51ca6e0e8ee8e455c446

Maga a csatatér körökre osztott, ahol hatszögletű mezőkön mozgathatjuk embereinket, bár itt már csavartak rajta kicsit a fejlesztők, egy olyan elemet is beraktak, amit eddig nem sok helyen láttam. Az egységnek (ha tud) kötelező támadnia, nem lehet csak egy bizonyos mezőre lépni, vagy kört skipelni, amihez azért hozzá kellett szokni. Emellé viszont nincs mozgáspontja az egységeknek, bárki elmehet bárhova. Persze ez igaz az ellenfélre is.

A játék egyik nagy negatívuma, hogy hosszútávon a harc unalmas. A játék elég hosszú, s én személy szerint a történet második felében már szinte csak autobattle-t toltam, mert végig ugyanazok az egységek csatároznak egymással, csak a történet vége felé már magasabb a szintjük, és kapnak pár jobb képességet, de alapvetően nem változnak sokat. Egy fantasyban ugye kezdünk a csontvázakkal, meg a zombikkal, majd eljutunk a sárkányokig és egyebekig. Ezt kellett volna itt is megoldani, de ez nem sikerült.

ss_4d06df6a95c90e5d4e63c913fb75e6a109775053

A másik nagy probléma, amibe belefutottam, az a küldetések tálalása/küldetés rendszer. Sokszor egyszerűen nincs leírva, hogy pontosan mit kell csinálni. Rébuszokban megadják a dolgokat, de „játékos nyelven” ezek sokszor nem értelmezhetőek, és az alapján, hogy steamen szinte minden küldetésre van egy post, hogy valaki itt meg ott akadt el, szerintem nem bennem van a hiba, ha valahol elakadtam. Ha esetleg ilyen jellegű probléma nem is állt fent, még akkor is könnyen bele lehetett futni abba a problémába, hogy minden küldetést csak a megfelelő sorrendben, lépésenként lehetett megcsinálni, ha esetleg valami előbb meg tudtál volna csinálni, mint ahogy a devek kitalálták, a játék egyszerűen nem tudott mit kezdeni vele. Volt egy küldetés, amiben egy forrást kellett megtalálni, és vizet meríteni belőle. A forrást már rég megtaláltam, de nem tudtam vele mit kezdeni, amíg egy hosszú küldetéssorozat után egy npc segítségével el nem jutottam ugyan oda.

ss_ea32a9729edb1d316bd02b43931875363582268d.1920x1080

A játék látványvilága egész szép, habár maga a grafika azért már elég kopottas, ami még nem lenne baj alapvetően, de kell alá vas is. Akár a 8 giga ramot is megeszi!, valamint azt vettem észre, hogy néhány óra futás után elkezd minimálisan szaggatni, illetve az alt-tabolást se szereti.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cN33zJcp99c[/youtube]

Rendszerkövetelmények
Minimum:
  • Processor: 2 GHz dual-core CPU
  • Memory: 3 GB RAM
  • Graphics: 1024 MB graphics memory, shader model 3 (Radeon HD 6670, GeForce GT 630)
  • Hard Drive: 2 GB
Ajánlott:
  • Processor: 3 GHz quad-core CPU
  • Memory: 4 GB RAM
  • Graphics: 1024 MB graphics memory, shader model 3 (NVIDIA GeForce GTX 560 / AMD Radeon HD 6950 or better)
  • Hard Drive: 2 GB

Írta: Teszt Vekerur