LEMFO Y3 okosóra teszt


Újabb Android 5.1-es operációs rendszerrel felvértezett okosórát teszteltünk méghozzá a LEMFO műhelyéből, az Y3-at. Mielőtt viszont tesztünkbe belevágnánk, szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a TomTop kínai webáruháznak, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta az órát.

Bevezetés

Az utóbbi pár évben, igencsak elterjedt kiegészítők lettek az okosórák melyből természetesen mindenki szeretné kivenni a saját maga kicsi részét és ez alól a kínaiak se kivételek. Ezúttal egy kizárólag okosórákkal foglalkozó cég egyik termékét fogjuk nektek részletesebben bemutatni. A LEMFO-ról annyit érdemes tudni, hogy 2008-ban alakult, székhelyük Sencsenben található és legfőbb céljuk, hogy minél nagyobb felhasználói bázist alakítsanak ki.

A különböző okosórák, különböző felszereltséggel bírnak, ennek függvényében választhatjuk ki a nekünk megfelelőt. A tesztalanyunk amellett, hogy elegáns kinézetet kapott, önálló működésre is képes, nem feltétlen szükséges egy telefon megléte a használatához, hisz saját operációs rendszert kapott, saját processzort, RAM-ot és belső tárhelyet valamint egy nanoSIM bemenetet aminek segítségével hívásokat tudunk lebonyolítani rajta pont mint egy hétköznapi telefonon.

Doboz, külső

A csomagot kibontva, szembe találjuk magunkat a kis négyzet alakú fehér dobozzal, mely külsejét tekintve semmi extrát nem tartalmaz, a szokásos kínai doboz kategória (ha valaki rendelt már Kínából nagy valószínűséggel találkozott már hasonlóval). A doboz tetejét levéve, viszont már jönnek az érdekesebb dolgok, hisz legfölül találjuk magát az órát, mely a mi esetünkben a szürke változatot jelenti fekete szíjjal. Miután kiemeltük a dobozból az órát, alul található a többi kiegészítő mely egy használati utasításból áll és két apróbb dobozból melyben találjuk a töltőkábelt a mágneses csatlakozóval és egy spéci csavarhúzót mellyel kicsavarozhatjuk és levehetjük a SIM kártya fedelét az órának. A doboz tartalma itt véget is ért, minden létfontosságú dolgot megtalálunk benne.


De beszéljünk egy kicsit az óráról. A kijelző egy 1.39 inches OLED érintő képernyő, mely 400 x 400-as felbontással rendelkezik, méretben átlagosnak mondható, maga a ház pedig rozsdamentes acélból készült. A vízállóságát tekintve IP67-es minősítést kapott, mely azt jelenti, hogy por ellen védett és kisnyomású vízsugár ellen is védett minden irányból. A készülék jobb oldalán 3 gomb található mely a Vissza, Bekapcsolás/Fő gomb funkciókat hívatottak szolgálni.

Használat közben

Kicsit a dolgok mögé nézvén kiderül, hogy az órában egy 4 magos MTK6580-as processzor dolgozik 1.3GHZ-es órajelen, ehhez jön még kiegészítve az 512 MB-os RAM és a 4 GB-os belső tárhely. Ahogy már korábban említésre került a rendszerért egy 5.1-es Android felel. Habár a kezelő felület egy kicsit változott a mobilos változathoz képest, az alap azért ugyan az így aki már használt Android-os telefont az játszi könnyedséggel boldogul el ezzel is, a különbség csupán annyi, hogy mindez egy jóval kisebb képernyőn történik. A rendszer maga nagyon magabiztosan működik, nincsenek akadások, a menüben történő navigálás gyors és kényelmes, de ezt el is várjuk ilyen specifikáció mellett.

A navigáláshoz az oldalsó gombokat és a képernyő jobbra-balra húzását használhatjuk. Ha fentről lefelé húzunk akkor a telefonokon is megszokott értesítések panelt kapjuk ahol láthatjuk a mai dátumot, a töltöttséget és az aktív kapcsolatokat. Ezt balra húzva kapcsolhatjuk be vagy ki a Bluetooth-ot, Wifi-t, GPS-t, repülőgépüzemmódot, a karmozdításra történő ébresztést és a képernyő fényerejét, ezt tovább húzva balra pedig a megtett lépések/kilométerek számát. Lentről felfelé húzva a képernyőt pedig az időjárás adatokat találjuk.


Alapból a következő applikációkat kapjuk az órával: Telefonkönyv, Tárcsázás, SMS, Beállítások, Távoli kameravezérlés, Böngésző, Naptár, Óra, Galéria, Zene, Távoli zenevezérlés, Hangrögzítő, Fájlkezelő, Telefonkereső, Pulzus, Időjárás, Hangkeresés, Play Áruház, Térkép, Facebook, Twitter, WhatsApp.  Az első három akkor érdekes a számunkra ha van SIM kártya az órában, hisz akkor tárcsázhatunk vagy akár SMS-t is pötyöghetünk.

.

A pulzus menüpontban a beépített pulzusmérő segítségével kaphatunk valós képet az aktuális pulzusunkról ez elég hatékonynak bizonyult, meg voltunk vele elégedve. Itt találjuk továbbá a lépésszámlálóval kapcsolatos adatokat is mint a megtett lépések és kilométerek száma..

.

A WiiWear applikáció felel a zökkenőmentes csatlakozásért a telefonunk és az óra között. Ehhez le kell töltenünk az órán látható QR kód segítségével egy oldalról az applikációt. Ezt továbbra se tartom a legjobb megoldásnak a kínaiak részéről, hogy mindenféle weboldalról kell letöltenünk a különböző applikációkat tudva azt, hogy milyen nagy veszélyforrás lehet egy-egy ismeretlen helyről származó app. Célszerűbb lett volna a Google Play-re feltenni ezt az applikációt. A telefon is bizalmatlansággal kezeli ezeket az applikációkat így ettől is megkímélhettek volna. A párosítás ezt leszámítva nagyon egyszerű csupán annyi a dolgunk, hogy mind a telefonon mind az órán bekapcsoljuk a Bluetooth-ot, majd a WiiWear-on keresztül rácsatlakozunk az órára. Ezután már saját ízlésünk szerint szabhatjuk testre a beállításokat.


Itt beállíthatjuk, hogy milyen értesítéseket szeretnénk továbbítani az órára, megcsörgethetjük az órát, beállíthatjuk a távoli vezérlést és küldhetünk képeket az órára. Amit egy kicsit hiányolok, hogy nem tudjuk még részletesebben irányítani a telefonunkat az órán keresztül (leszámítva a kamerát és a zenét), csupán értesítéseket kapunk az ott történő dolgokról, valamint a fitness módot is jobban ki lehetne bővíteni a telefon segítségével. Ezt leszámítva teszi a dolgát, az értesítések pontosan érkeznek meg és a fájl átküldés is tökéletesen működik. Ezen felül pedig ott a Play Áruház ahol alkalmazások tömkelege vár arra, hogy letöltsük őket. Persze azért valamilyen kompromisszumot itt is kötnünk kell hisz a képernyő eléggé kicsi ráadásul kerek is így lehetnek olyan alkalmazások amik el se indulnak vagy ha el is indulnak csak nehezen használhatók ilyen kis kijelzőn. Erre a kerek képernyő problémára gondoltak a fejlesztők is, melynek köszönhetően választhatunk két lehetőség között: az egész képernyőn akarjuk használni az alkalmazást vagy megelégszünk egy négyzet méretű megjelenítéssel, ekkor ugye a sarkok üresen maradnak. Mi is kipróbáltunk számos applikációt, melyek egész jól futottak, így megvoltunk elégedve. Az applikációk amiket teszteltünk: Chrome, Facebook, Google Keep, Instagram, Messenger Lite, Shazam, Skype, Spotify, Számológép, TuneIn Radio, Yahoo Mail, Youtube. Ezen felül természetesen bizonyos játékokkal is megbirkózik az óra ám csodát ne várjunk tőle.

A beállítások menüben majdnem a szokásos Android-os menüpontokat találjuk, itt állíthatjuk be a Wifi-t, a Bluetooth-ot, mobil adatkapcsolatot, repülőgép üzemmódot, GPS-t vagy épp a VPN-t, az időt és a dátumot, kijelzőt, hangot, akkumulátor kímélő módot, kezelhetjük az alkalmazásokat, visszaállíthatjuk a gyári beállításokat és a biztonsággal kapcsolatos preferenciákat módosíthatjuk. Beállíthatjuk a nyelvet is, itt találunk magyart is ám érződik rajta, hogy nem a szokásos Android magyar nyelv és hogy nincs minden lefordítva így maradtunk az angolnál.


Hogy essen egy pár szó magáról az eredeti céljáról is az órának, a főképernyőt hosszan megnyomva választhatunk 15 óra dizájn közül. Sajnos további bővítési lehetőséget nem találtunk így ez egy kicsit csalódás volt számunkra.
.

A rendszer a használat során tökéletesen működött,  nem voltak akadások, az alkalmazások jól futottak. Ami az üzemidőt illeti nem állunk azért annyira rosszul, az óra egy 380mAh-es akksit kapott ami pont arra elegendő, hogy az egy napot kibírja így érdemes minden nap végén töltőre tenni az órát arra az 1-2 órára míg teljesen feltöltődik.

Specifikációk


Összegzés

A LEMFO Y3 okosórával alapjába véve megvoltunk elégedve, hisz amit ígért azt teljesítette. Tökéletes választás lehet, ha olyan órát szeretnénk ami elegánsan mutat, melyről tudunk hívást fogadni és kezdeményezni valamint akár internetezni is ha éppen a helyzet úgy kívánja. Negatívumként egyértelműen az óra dizájn bővítési lehetőséget tudnám felhozni. Pozitívumként pedig egyértelműen az árát, hisz a LEMFO Y3 okosóra most 92.99$-ért átszámítva körülbelül 23.000 Ft-ért megvásárolható a TomTop kínai webáruházból IDE vagy a lenti képre kattintva.

A TomTop-nak köszönhetően ezúttal is kaptunk egy kupont melynek felhasználásával tovább faraghatunk az árból mely így 88.34$, azaz körülbelül 22.000 Ft. A kupont melyet használnotok kell ha igénybe akarjátok venni a kedvezményt az a “HP5PER”.