lg-24ea53vq-p-monitort-valtottunk/2013/05/25

LG 24EA53VQ-P: Monitort váltottunk

2013. május 25. Kocsis Bence

A héten lecseréltük korábbi monitorunkat, mely több mint 2 éve szolgált bennünket. Ez a modell egy Samsung SyncMaster B2230H volt. Korábbiról annyit kell tudni, hogy egy 21,5"-os 1920 x 1080 pixel felbontással rendelkező TN paneles LCD monitort használtunk.

A váltás oka a némi kijelző méret növelés, valamint a LED háttérvilágítás hiánya volt, emellett szerettük volna TN panelünket a jóval modernebb és ezért nagyobb felhasználói élményt nyújtó IPS panelre lecserélni.

11_ips_vs_tn

Mikor kiválasztottuk ezt a modellt nagy dilemmában voltunk. Nem úgy megy a monitor vásárlás, mint egy VGA cseréje, ahol van egy összeg, ami rendelkezésre áll és a tesztekben legerősebb modellt vesszük meg. Monitor esetben sokkal kevesebb "teszt" áll rendelkezésre és a modellek megítélése - természetesen a tudásán kívül - elég szubjektív.

Sok embert megkérdeztünk és legtöbben Dell monitorokat ajánlottak, de mikor megtaláltuk az LG 24EA53VQ-P modellt, láttuk hogy egy kedvező árú monitorról van szó, nagyméretű kijelzővel és sok csatlakozási lehetőséggel...

Beszéljünk először is arról, hogy mi a különbség egy LCD és LED monitor között. Az LCD monitorok háttérvilágítása a CFL technológián alapszik. Kicsit csalóka a LED-monitor elnevzés, hiszen ebben az esetben is ugyanazzal az LCD panellel ülünk szemben, mint az LCD monitorok esetében, azzal a különbséggel, hogy itt a CFL helyett LED háttérvilágítás van. Ez az egyik kulcsa annak, hogy a LED monitorok szebb képet adnak. Mindkét technológia új állítja elő a fekete színt, hogy blokkolja a folyadékkristályokon áthaladó fényt, viszont a LED monitorok esetében még a megvilágítás intenzitását is képes csökkenteni.

Ha a fogyasztást nézzük, akkor a két monitor között 6W watt különbség van. Ez azt jelenti, hogy a Samsung SyncMaster B2230H (CFL) 33W-ot eszik, a maga 21,5"-os méretével, míg a LG 24EA53VQ-P a 23,8"-os kijelzővel mindössze 27W-ot fogyaszt.

Végül nézzük meg, mi a TN panel és IPS panel közötti különbség. Az IPS hátránya a TN panellel szemben maga az ára, hiszen jópár ezer forinttal drágább, mint elődje, ami a méret növelésével hatványozódik. Ennek fejében jóval nagyobb látószöget, valamint jobb színhűséget kapunk.

Hogy miről is beszélünk nézzük meg képekben és egy videó formájában:

ips_vs_tn

ips_vs_tn2

Szemből nincs sok különbség a két monitor között, bár ha néhány fokkal fentebbről nézzük a monitort láthatjuk, hogy az IPS panellel ellátott LG monitor még mindig ugyanazt a színgazdag képet adja, míg a TN panellel ellátott Samsung monitor képe megváltozik.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=15ZJ8H-BUr0&feature=youtu.be[/youtube]

A videóban is látható, hogy az IPS panel nagy előnyben van a TN panellel a látószögek terén, ami főleg a vertikális mozgásnál jön ki nagyon. Például, ha előre hajolunk vagy hátra dőlünk, akkor a TN panel esetében mindig más képet látunk, amely problémát az IPS technológia kiküszöböli.

LG 24EA53VQ-P:

  31826446_I2  

A monitor első ránézésre minimál stílusú, semmi felesleges kanyarulat, vagy áttetsző műanyag díszítés. A lenti képeken látható, hogy a szögletes forma a monitor hátsó részén is folytatódik, valamint azt is megfigyelhetjük, milyen vékony a LED texhnológiának köszönhetően.

large07

Samsung SyncMaster B2230H vs. LG 24ea53vq-p

IMG_3046

large_6Kijelző csatlakozási lehetőségekből egy D-Sub, egy DVI-D, valamint egy HDMI kimenetet találunk, így nagy szabadságunk van elönteni, hogy a videókártyától / alaplaptól milyen kábbellel csatlakozunk a monitorhoz és esetleg sakkozhatunk is, abban az esetben ha több megjelenítőt szeretnénk gépünkhöz csatlakoztatni.

lg_monitor

A vezérlő panel nagyon egyszerű, a feliratokhoz tartozó gombok a monitor alján, rejtve találhatók. Pozitívum, hogy az állapotjelző világítást ki lehet kapcsolni, így ha filmet nézünk, vagy csak koncentrálunk a monitor előtt, nem fog minket zavarni.

Monitor Specifikációk:
  • Kijelző típus: LED-háttérvilágítású LCD monitor  
  • Kijelző méret: 24 col
  • Látható kijelző: 23.8 col
  • Maximális felbontás: 1920 x 1080
  • Panel típus:  AH-IPS
  • Képarány:  16:9
  • Fényerő: 250 cd/m2
  • Kontrasztarány: 5000000:1 (dinamikus)
  • Szín: 16.7 millió
  • Pixeltávolság: 0.24795 mm
  • Válaszidő: 5 ms
  • Horizontális látószög: 178
  • Vertikális látószög: 178
  • Fogyasztás: 27W / 3W alvó mód
Méretek Állvánnyal - 56.7 cm x 18.1 cm x 41.6 cm Állvány nélkül - 56.7 cm x 5.9 cm x 34.4 cm

Írta: Kocsis Bence