lrp-deep-blue-one-elektromos-hajo-teszt/2014/09/10

LRP Deep Blue One elektromos hajó - teszt

2014. szeptember 10. Teszt delmaster Külvilág

"Földön, vízen, levegőben!" - tartja a mondás, s mi ebből már két helyszínt ki is próbáltunk, azonban vízen még nem teszteltünk semmilyen modelt. De most pótoljuk, s a Modell & Hobby Kft.-nek köszönhetően bemutatjuk nektek a német LRP cég első RC versenyhajóját, mely az LRP Deep Blue One nevet viseli. Olvassátok el cikkünket, melyből mindent megtudhattok erről a fantasztikus termékről!

LRP DEEP BLUE ONE

DSC_1121 DSC_1124 DSC_1122

.

Jó emlékkel gondolok vissza a kb. 18-20 évvel ezelőtti időszakra, mikor fiatalként városunk egyetlen mesterséges taván modelleztek. Voltak, akik méretes példányokkal játszottak, s voltak olyanok is, akik szupergyors versenyhajót irányítottak. Gyerekként nagy izgalommal fogadtuk és körbeálltuk a tavat, mert a hajómodell akkor még nagy ritkaság volt és csak a vastagabb pénztárcával rendelkezők engedhették meg maguknak, hogy legyen saját példányuk. Akkoriban elég drága volt minden egyes típus, most azonban már szinte bárki számára megfizethetők az olcsóbb kivitelek. Mi is egy ilyen kategóriát mutatunk be nektek!

DSC_1128 DSC_1129

.

Egy rendkívül esztétikus, kék színű dobozban kapható a termék, mely a specifikációt és a modell fényképét is tartalmazza, valamint maga a versenyhajót is megpillanthatjuk a felső, áttetsző kialakításon. A csomagolást eltávolítva nagyméretű hungarocellt vélhetünk felfedezni, mely megvédi a szállítás közben a modellt a dobozban való elmozdulástól, illetve a tartozékokat is a helyén tartja. Az alábbi tartozékokat, kiegészítőket kapjuk a készletben: menetkész versenyhajót, távvezérlőt és antennáját, 650mAh 7.2 V NiMh akkumulátort, hálózati töltőt, 9V elemet, hajó tartó állványt, tartalék matricákat, valamint használati útmutatót, melyhez a forgalmazó még egy további teljes, magyar nyelvű dokumentációt is adott.

DSC_1132 DSC_1135
DSC_1142 DSC_1298

.

Az elektromos hajó 350 x 90 x 94 mm-es méretű és csupán 228 g tömegű. Teljesen műanyagból készült, ami a külső borításokat illeti: alul fekete, felül kék-fehér színben pompázik. Gyárilag fel van már matricázva, de amennyiben a víz tönkretenné a matricákat, így azt a tartalékkal pótolhatjuk. Áramvonalas kialakítása és súlyponti elosztása lehetővé teszi, hogy mindvégig a vízen maradjon a modell és ne tudjon felborulni. Hátul található meg a hajócsavar, illetve a kormánylapát, mely a hajó irányításáért felelős. A felső borítás egy elfordítható karral nyitható és bepillantást nyerhetünk a hajó motorikus felépítésébe.

DSC_1138 DSC_1141

.

DSC_1148

Vízhatlan elekronika, elektromotor és kormányozást szabályzó motor végzi az irányítást, melyet az akkumulátor táplál meg a kialakított helyéről. A motor nagy fordulatszámú, melyet egy belső hűtés is véd a túlmelegedéstől, de ennek ellenére nem szabad megérinteni a fém borítását, mert könnyen megégethetjük az ujjunkat. A hajócsavar fémrúdon helyezkedik el, ami szintén szigetelve van, hogy ne tudjon befolyni a víz a hajóba. Persze minimális víz mindig lesz benne, de ez elhanyagolható. A modell csak vízben működik, ugyanis a hajófenékre kialakítva lett egy fémlapka, mely a vízzel és a hajócsavarral érintkezve kapja meg a tápfeszültséget, s gyakorlatilag csak ekkor indul be az elektromos hajó. Mihelyt kiemelejük a vízből, máris megáll a motor (ez biztonsági okból van így).

DSC_1160

.

DSC_1165 DSC_1166 DSC_1164

.

DSC_1162

A távvezérlő a klasszikus pisztoly távirányító, melyet használat előtt össze kell csavarozni a teleszkópos antennával, illetve be kell helyezni a 9V elemet, amit az alsó részen kialakított elemtartó fedél eltávolításával tehetünk meg. A távvezérlőn bal oldalon van a főkapcsoló, középen a gumiborítású kormánykerék, illetve jobbra egy kormány finomhangoló pótméter található. Egy piros LED jelzi a távvezérlő működését. A "ravasz" a gázadás funkciót látja el: ha hátra húzzuk akkor arányosan gyorsít a hajó, míg előre tolva tolatni fog a hajó. Nem kell külön összehangolni a hajót a távvezérlővel: bekapcsolást követően azonnal él a kapcsolat. 27.145 MHz-en, 2 csatornán kommunikálnak egymással, így oda kell figyelni arra, hogy egyszerre csak egy modell lehet 100 méteres körzetben; ellenkező esetben egymás jelét zavarnák.

DSC_1167.

DSC_1169 DSC_1170

.

A hajó antennáját a tartozék műanyag csőbe kell befűznünk, majd a gumisapkával le kell zárni a víz elől úgy, hogy az antenna vége szabadon legyen. Ezzel a lépéssel elvégeztünk mindent, már csak a tartó állványt kell összeraknunk, amit nagyon könnyen, lapokat egymásba tolva tehetünk meg. Ezen a tartón érdemes tárolni a modellt, mivel így a hajócsavar és kormánylapát nem sérül meg.

DSC_1151 DSC_1153

.

SPECIFIKÁCIÓ

Mérete: 350 x 90 x 94 mm
Súlya: 228 g
Távirányító: 2 csatornás 27.145 MHz
Hatótáv: 100 méter
Akkumulátor: 7.2 V, 650 mAh
Töltési idő: 6 óra
Játékidő: kb. 5 perc
Extra: Motorhűtő rendszer

.

TESZT VIDEÓ

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ca4W40sp0TY[/youtube]

Használat előtt az akkumulátort fel kell töltenünk, ami kb 6 órát vesz igénybe, s ezzel 5 perc játékidőt teszt lehetővé. Nagyon egyszerűen üzembe helyezhetjük az elektromos hajót, csupán be kell helyezni az akkumulátort a tartóba, majd csatlakoztatni kell a kábelt. Ezt követően a zárófedelet alaposan vissza kell zárni, mely megvédi a víztől a belső teret. A modellt vízre tesszük, majd a távvezérlőt bekapcsoljuk és máris indulhat a játék! Az irányítása gyermekjáték, mégis 14 éven felülieknek ajánlott az üzemeltetése.

DSC_1184.

DSC_1232 DSC_1237 DSC_1195

.

A kormánykereket balra forgatva a hajó balra fog kanyarodni, míg jobbra forgatva jobbra fog tartani. A gázkarral a tetszőleges sebességet érhetjük el, csupán arra kell figyelnünk, hogy merüléskor a hajó teljesítménye lecsökken, ilyenkor célszerű azonnal partra irányítani, mert ellenkező esetben készíthetjük a fürdőruhát vagy a "mentőcsónakot". Persze nem kell megijedni, mert van ereje a hajónak egy-két gázfröccsel is kiúsznia, valamint ha enyhe szél van, akkor a hullámok is partra vetik előbb-utóbb a modellt.

ÖSSZEGZÉS

Az LRP Deep Blue One egy olyan elektromos hajó, mely rendkívül szórakoztató bármilyen korosztály számára. Jól irányítható, biztonságos és gyors. Minden felszerelés megtalálható a dobozában, még elemet sem kell vásárolnuk a távirányítóba, így azonnal elkezdhető a játék!

DSC_1180

Vezettük a hajót reggel, napközben és este is fénynél; minden időszakban nagy élmény volt. Szlalomoztunk az üvegek között (amit vélhetően a gazdája szándékosan dobott a tóba), illetve szeltük a hullámokat. A vízbe hullott falevelekkel azonban érdemes vigyázni, mert a hajócsavar hamar feltekeri és a lapát ereje lecsökken, ilyenkor azonnal magunkhoz kell vennünk a hajót a falevél eltávolítása céljából. Előfordult tesztünk során az is, hogy a teljes gázadás után a motor annyira felmelegedett, hogy egy pár másodpercig nem indult el annak ellenére, hogy a gázkart folyamatosan nyomtuk. Sokan ennél a pontnál biztos megijednének, hiszen ilyenkor jönnek a gondolatok: "hogyan hozom ki onnan?". Aggódalomra semmi ok, egy kis "hűlés" után a motor újra beindul és zavartalanul folytathatjuk a játékot. Egyszer sem kellett bemennünk érte a vízbe, mindig a saját "lábán" odaúszott hozzánk.

DSC_1292

Az akkumulátor a játékidő lejártakor kellően felmelegszik, s szükség van 15-20 percre, míg kellően lehűl, majd ezt követően feltölthetjük ismét. Nem szabad túltölteni, tehát ne lépjük túl a maximális töltési időt, mely a teljesen lemerült akkumulátorra vonatkozik. Ha nem merítettük le teljesen, akkor kb. 2-3 óra is elegendő ahhoz, hogy újra hajózhassuk vele a tavon. Egyetlen kellemetlenség, hogy nem tudjuk ellenőrizni, hogy az akkumulátor milyen töltöttségi szinten van, illetve a hálózati adapter sem jelzi az akkut, így érdemes az időkereteket betartani és számolni a hátralévő időt. És még egy fontos információ: csak édesvízen működik, tehát a tengerben történő irányítást el kell felejteni!

Az LRP Deep Blue One hajó a Modell & Hobby Kft. szaküzletében, illetve weboldalukon vásárolható meg 17.999 Ft-ért. Rendkívül kedvező ár érte és biztos vagyok benne, hogy nem csak a gyerekek, de még a családfő is kikapcsolódik vele játék közben.

ajanlott

Köszönjük a Modell & Hobby Kft.-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

Modell&Hobby

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: