mobilvilag-samsung-galaxy-s5-teszt/2014/07/03

Mobilvilág - Samsung Galaxy S5 teszt

2014. július 03. Teszt Clarence

Nem telhet el hét egy újabb telefont teszt nélkül, most sincs ez másképp, viszont egy igazi csúcsmodell járt nálunk. Név szerint a Samsung Galaxy S5-ös. Jómagam nem vagyok egy különösebb Samsung rajongó, elég sok tömegtelefont dobnak a piacra, lefedve ezzel minden rést, de talán pontosan emiatt nem is túl egyediek a típusaik. Efelől csak az S széria lehet kivétel.  Számomra a telefon kellemes csalódás volt, ezt jól mutatja az értékelés a végén, de hosszú út vezetett a kapott pontszámok megálmodásáig.

[gallery ids="49358,49360,49359"]

A készülék a külsőségeket tekintve eléggé vegyes fogadtatásban részesült. Volt olyan, akinek tetszett a design, de azért a legtöbben megjegyeztük, hogy a műanyag hátlap nem a legelegánsabb megoldás. Szóval a telefon főleg műanyagból elemekből áll, ami a HTC One anyaghasználata mellett elbújhat. Véleményem szerint az sokkal jobban mutat a kezünkben, eltekintve persze annak csúszósságától. A külső persze teljesen szubjektív, de sokan azért vesznek egy ilyen telefont, mert fontos, hogy az hogyan is néz ki.

Ahogy azt már megszokhattátok itt olvashatóak a telefon specifikumai:

Kijelző mérete 5,1 inch

Kijelző felbontása 1920 x 1080

Kijelző pixelsűrűsége 432 PPI

Kijelző típusa Super AMOLED (pentile)

HD kijelző Full HD 1080p

Fényképező felbontása 16 megapixel

Előlapi kamera felbontása 2 megapixel

Videófelvétel 4K (UHD)

SoC Típusa Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801

Grafikus chip Adreno 330

Processzor 4 magos, 2,5 GHz

RAM mérete 2 GB

Belső memória mérete 16 GB

Akkumulátor típusa Li-Ion

Akkumulátor kapacitása 2 800 mAh

Magasság 142 mm

Szélesség 72,5 mm

Mélység 8,1 mm

Súly 145 gr

Azt gondolom, hogy kategóriájához híven a jelenleg a piacon elérhető legjobb hardvereket kapta. Ez meg is látszik a sebességén, melyet az Antutu benchmark is bizonyított, igaz a benchmark önmagában nem sokat jelent, de maga a tény, hogy ilyen magas eredményt el, már mutatja, hogy nem egy hétköznapi telefonról beszélhetünk.

[gallery ids="49364,49363,49362,49361"]

Ahogy azt írtam, igen erős a hardver és teljesen akadozás-mentes, egyetlen alkalommal sem szaggatott be, bármit is csináltam. A legújabb játékokat is könnyedén futtatja, a méretes HD kijelzőnek hála pedig csodásan is festenek a különböző alkalmazások. A kijelző tehát nagyon jól sikerült, főleg, ha HD filmet kívánunk nézni rajta.

Essen pár szó a kameráról is, amely 16 MPx-es, tehát igazi nagyágyúnak számít. Hát azt kell, hogy mondjam, hogy elég szép fotókat készítő telefonról beszélhetünk. Tényleg van rajta egy sor beállítás és funkció, amit valószínűleg soha nem fogunk használni, de van és működnek. A képek kellőképpen élesek, jól adják vissza, a látottakat, de ennek ellenére azért ne várjunk tőle egy fényképezőhöz mérhető minőséget, de azt gondolom, hogy egy átlag felhasználónak ez már bőven elég. A mellékelt képek önmagukért beszélnek. 4x digitális zoom található a fényképezőn, de ilyenkor a a képminőség is a zoom-mal arányosan romlik. Tehát maximális közelítésnél már elég zajosak és életlenek a képek. A színmélység sem az igazi már ilyenkor. Néhol a pixelek is mintha elcsúsznának. Ez picit furán hangzik, de például ráközelítve például fővárosunkra a várból és ellőve egy képet, a pixelek életlensége miatt a házak vonalai néha félrecsúsznak, egyenetlenek.

Az előlapi kamera 2MPx-es, igazándiból nem is értem miért adok neki egy teljesen új bekezdést, mivel semmi extrát nem tud. Képeket készít, teszi azt egy 2 MPx-es kamerától elvárható színvonalon. Ami tetszett benne az a "duplaképes" funkció, amikor az előlapi és hátlapi kamerával is egyszerre fényképezünk, ennek a funkciónak a gyakorlatban ugyan semmi haszna, de mégis sokat fogjuk használni, mert vicces kompozíciókat találhatunk és fotózhatunk így le :)

[gallery ids="49357,49356,49355"]

A készülékbe egy 2800 mAh-s akkumulátor került, amely hozza az elvárt szintet. Szóval reggel levéve a töltőről és normál használat mellett jó eséllyel csak este kell felraknunk. Azért, ha van esti programunk, akkor napközbenre dobjuk csak fel tölteni, mert csodákat nem kell tőle várni. Ha nem használjuk, akkor nem sokat merül. Egy éjszaka alatt kb 20%-ot esett a töltöttségi szint. Folyamatos, intenzív használat mellett viszont 6-8 óra érhető el. Ez mondjuk nem rossz, de ebben a kategóriában nem is kirívó. Ha igazán sokat ki akarunk hozni a telefonból, akkor érdemes fekete-fehér funkcióra váltani, mivel így hatványozottan megnő az üzemidő, igaz a telefon is butul tőle, tehát kevesebb funkció elérhető ilyenkor. Akit pedig nem zavar, hogy a különböző alkalmazások nem színesek, akkor ez kitűnő lehetőség, hogy kevesebbet "lógjon" töltőn.

Az már megszokható a csúcskategóriás telefonok között, hogy a lehető legjobb hardveres gyorsítást kapják. Mivel a világ nem fejlődik olyan ütemben, mint a telefonok, így a csúcshardverek választéka is szűkül, tehát nagyjából ugyanaz fut a HTC One-ban és a Samsungban S5-ben is. Tehát igazi sebességbeli különbségeket nem tapasztalhatunk. Ugyanakkor ez adja meg a zamatát az igazi versenynek. tehát ugyanarra az alapra egy olyan külsőt és olyan extrákat kell pakolni, amely megadja a telefon egyediségét. Tehát ne legyen mindegy a Kovács Pistának, hogy milyen csúcsmobil húzza le a nadrágja zsebét. Azt gondolom, hogy ezen a téren a Samsung nagyon jól teljesít. A külsőn lehet vitatkozni, nekem nem jön be ez az egyen külső minden Samsung telefonon, mivel eléggé tömegtelefon szerűvé teszi, pedig nem az. A telefon tele van olyan szolgáltatásokkal, alkalmazásokkal, amelyek ténylegesen megkönnyítik az életünket, kezdve az asszisztens programoktól, a lépésszámlálótól, az office alkalmazásokig, mind-mind egyedi felhasználó élményt adnak. Persze akad sok haszontalan is, de azokat nyugodtan kapcsoljuk is ki.

Szerencsére a hardver fronton történt kevés újdonság miatt az idei szériák nem igazán hoznak ezen téren újat a tavalyiakhoz képest. Tehát hiába tud a benchmarkon többet az S5 az S4-nél, nincs különösebb sebességbeli különbség.  Ugyanígy az idei csúcsmobilok sebessége között sem érezhető releváns eltérés, pontosan emiatt a fejlesztők magát a telefon nyújtotta extrákat próbálták meg személyre szabni. Ez számomra különösen kecsegtető, mert végre újra telefonok vannak a kezünkben. Félreértés ne essék, eddig is azok voltak, de ott főleg a sebesség, az appok egyedisége adta meg azt, ami miatt elköteleztük magunkat egy telefon mellett. Ugyebár mindegyikkel tudtunk telefonálni, sms-t írni, szóval ezen a téren nem volt különbség. Na itt újít be a Samsung. Az ujjlenyomat olvasó már az iPhone 5-ösben is volt, szóval ez kevésbé újdonság, de a biztonságot jelentősen növeli. Kapunk letöltésgyorsítót, amely a wifit és a mobilinternetet kombinálva ér el gyorsabb letöltési sebességet. Mivel hazánkban igen kevés az adatforgalom, amelyet a díjcsomagokhoz csapnak a szolgáltatók, így kétlem, hogy ez lenne a legfontosabb funkció, de azért tényleg hasznos.

[gallery ids="49352,49353,49354"]

A kedvencem azok még is a kézmozdulatok. Ha a névjegyzékben éppen nézek valakit és a fülemhez emelem a telefont, akkor felhívom őt. ha elhúzom híváskor a kezem a képernyő előtt, akkor felveszem a telefont, ha lefordítom leteszem. Ezek mellett a telefon nézi, hogy éppen mit nézünk és, ha azt érzékeli, hogy a kijelzőn a szemünk, akkor nem kapcsolja ki azt. Na pontosan ezek azok a dolgok, amelyek telefonná teszik a készüléket. Nem egy minitablet vagy egy minilaptop van a zsebünkben, hanem egy telefon, amely azokkal a funkciókkal bír, mint az előbb említett eszközök. Igaz ezek a funkciók java már az S4-esben is benne voltak, de itt kiegészülnek illetve finomabb lett a használatuk. Ugyanakkor az érzékenységükön állíthatunk. Akár ki is kapcsolhatjuk bármelyiket.

Létezik még egykezes használat is, amely úgy rendezi az elemeket, hogy akár egy kézzel is könnyen használhassuk, én olyan jelentős különbséget nem vettem észre, de a kisebb kézfejjel rendelkező emberek lehet most pezsgőt bontanak. Van még rajta pulzusmérő is, amely nevéhez híven a pulzusunkat képes mérni, nagyon izgalmas funkció, egészen addig, amíg az egész család le nem mérte a pulzusát és utána feledésbe merül, de azért van, bár inkább bízom ezt a háziorvosra :)

Aki az előző gondolatmenetet elolvasta, az nem fog az értékelésen sem meglepődni. A Samsung emberei nagyon jól eltalálták a telefont. Gyors, stabil, megbízható és egy sor olyan funkcióval bír, amelyek ténylegesen megkönnyítik az életünket. A használata nagyon egyszerű, az előretelepített appok javát, ugyan szinte azonnal le fogjuk tiltani, de ettől még nem mindegyik haszontalan. Az anyaghasználatba ugyan belekötnék, szerintem a sok műanyag és az „egyensamsung” külső nem túl elegáns, de a tesztidőszak alatt túltettem magam rajta, mivel minden más téren jól teljesített. Az árát tekintve ugyan felszisszenhetünk, mivel függetlenül körülbelül 150 ezer forintot kérnek érte, de ez nem feltétlenül sok, tekintettel a hasonló kategóriás csúcstelefonok árára. Bár nem vagyok egy Samsung fanatikus, a telefon mégis meggyőzött arról, hogy megéri az árát. A piac egyik legjobbja és komoly ellenfele a konkurenciának. Az „Ajánlott” plecsni bőven kijár neki.

ajanlott_new

A készüléket a VIP Phone-tól kaptuk tesztelésre. Nekik utólag is köszönjük a közreműködésüket.

Írta: Teszt Clarence