nem-lesz-6-magos-ryzen-processzor/2017/01/31

Nem lesz 6 magos Ryzen processzor?

2017. január 31. Kocsis Bence Periféria hírek
A legfrissebb információk szerint az AMD nem tervezi 6 magos Ryzen, azaz Summit Ridge processzor piacra dobását, így nem 4, 6 és 8 magos processzorok kerülnek a boltok polcaira, hanem csak 4 és 8 magos modellekkel találkozhatunk a kínálatban. Ennek elsődleges oka, hogy a korábbi megoldásokkal ellentétben az AMD négy fizikai maggal rendelkező modulokkal operár a korábbi kettő helyett.

A legújabb felállás szerint tehát 4 és 8 magos Ryzen processzorok érkeznek. De milyen formában. Az új processzorok a jelenlegi állás szerint 3 kategóriába lesznek sorolva, melyek az SR3, SR5 és SR7. Az SR (Summit Ridge) 3 modellek a belépő szintet, az SR5 modellek a középkategóriát, az SR7 változatok pedig a felső kategóriát képviselik majd. Érdekes ez az elnevezés, hisz ez a nomenklatúra nagyon hajaz az Intel i3, i5, i7 elnevezéseire.

amd_ryzen

További híresztelések láttak napvilágot arról, hogy az említett három kategória milyen modelleket foglal magában. Az SR7 8 maggal és 16 szállal fog működni (multi-threading), az SR5 8 magja 8 szálon képes majd dolgozni, míg az SR3 4 magja 8 szállal működik majd. Utóbbi meglepő lenne egy belépő szintűnek nevezett szériához képest. Ezen felül vannak még hírek a gyorsítótárak méretével kapcsolatban is. Az SR7 és SR5 16 MB harmadszintű (L3) gyorsítótárral gazdálkodhat, míg az SR3 8 MB-ot kap. Várhatóan minden modell szorzózármentes órajelet kap, ami a tuningolást tekintve egy jó hír...

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: