Nem tanácsos a delid a Ryzen 7 processzoroknál?


Sok felhasználó az extra teljesítmény érdekében szinte mindent elkövet. Ez esetenként a processzor szapkájának eltávoldítását jelenti, ami általában visszaszerelés után jópár fokot hoz a konyhára, így a processzor alacsonyabb hőmérsékleten működtethető, vagy adott esetben tovább húzható az órajel.

A hírek szerint ez a megoldás a Ryzen 7 processzorok esetében nem működöképes. Der8auer, egy neves overclocker kupaktalanította az új AMD Ryzen 7 processzorokat, lehangoló sikerrel. Mielőtt sikeres lett volna a kupaktalanítás 3 Ryzen 7 processzor bánta, aminek az volt az oka, hogy a többi processzorral ellentétben a Ryzen 7 sapkája hozzá van forrasztva a chiphez, ami szétszedéskor komoly kockázatot jelent.

bc345e6356e6

A sikeres kupaktalanítás után azonban kiderült, hogy az AMD jó munkát végzett, hisz der8auer az eljárás után mindössze 2ºC-ot tudott lefaragni a processzor hőmérsékletétből, ami ezután az eljárás után nem megszokott.


 • H.Gabe

  Sziasztok. 🙂

  “konyháta” -t+r

  A jó munkát ellensúlyozandó, játékok alatt egy 120.000Ft-os processzor kb annyit tud, mint egy sok évvel ezelőtti, jelenleg 45-48.000Ft-ért kapható i5 4460.
  Még mindig nem tudom, kiknek szánták ezeket a processzorokat, de elég érdekes lett a helyzet.

  • Köszönjük a javítást! Hát igen, többet vártunk az új Ryzen 7 modellektől 🙂 A gyártó persze azt ígérte hogy optimalizálás után nem csak szintetikus tesztekben fog jól teljesíteni a Ryzen 7, hanem játékok alatt is… igen, majd ha látjuk, akkor elhisszük 🙂

  • Zoltán Király

   A jövő a sok mag . Főként akik dolgoznak a géppel azoknak való . Il az új játékok majd jol fogják kihasználni. Míg a régiek a régi vasakhoz vannak optimalizálva…

   • H.Gabe

    Sajnos ez így nem teljesen igaz.
    Ezt nem én, hanem nálam okosabbak, akik ebben dolgoznak, már kifejtették fórumokon, hogy bizony, egyelőre a játékok 4 maggal gazdálkodnak, ami a következő években felkúszhat 6 magig, de annál többnek még vagy 8-12 évig nem valószínű, hogy lesz értelme.
    (Az más kérdés, hogy ebben a pakliban az is szerepel, hogy távolról sem biztos, hogy ténylegesen a játékok miatt lesz kihasználva a 6 mag, és nem csak bizonyos eszközök miatt. lásd: VR-os cuccok.)
    Munkára viszont megint érdekes döntés lehet egy AMD.
    Kipróbáltam élesben az 1800X-et, és felemás a véleményem.
    Az tény, hogy gyorsabban renderelt, mint a 6800K, de:
    Az előre leskriptelt benchmarkok helyett valós körülmények között tesztelve azt vettem észre, hogy egy Cinema4D-ben elkészített forma esetében a 6800K 3:45.762 másodperc,az 1800X-szel 3:39.451. Tényleg gyorsabb, de nem sokkal.
    Amiről viszont sosem beszélnek, hogy a munka nem csak renderelésből áll, hanem addig el is kell jutni. Az alaplapon és a processzoron kívül minden más ugyanaz volt a gépben, és bármilyen hülyén is hangzik, az 1800X-szel, “szerkesztés közben laggoltak az objektumok minden mozgatáskor.
    Szóval nem rossz a Ryzen, de nem is mondható tökéletesnek, és éppen az ilyen kis részletek miatt nem éri meg azt az árat, ami kapni akarnak érte.
    (Most arra nem térek ki, hogy minden hivatalos maszlag ellenére az 1800X-szel a fogyasztás majdnem 90 Wattal volt több, ami egy háztartás villanyszámlája esetén nem mindegy, ergo, adott esetben nagyobb táp is kell(het), és ott van az a tény is, hogy amíg a 6800K a legdurvább esetben is 72 fokos volt, addig az 1800X elérte a 83 fokot.)

    • Zoltán Király

     ezek a lagok szerkesztés közben lehet optimalizáltság kérdése .
     Az 1800x többet fogyasztott mint a 6800K ?

     • H.Gabe

      Az is megeshet, és elvileg volna még rá vagy 4-5 magyarázat (akár több is), de a tényen sajnos nem változtat.
      És igen, meglepett engem is, de többet fogyaszt.
      Ami viszont még meglepőbb, hogy már a szerkesztés alatt is sokkal nagyobb volt a fogyasztás és a hőtermelés, tehát nem csak rendereléskor szemebsültem ezzel.
      Ha lesz lehetőségem, teszek egy próbát “kisebb” Ryzen-nel is, kíváncsi vagyok az eredményre.

     • Zoltán Király
     • Zoltán Király

      Nagyon nem kéne többet ennie a ryzennek . Nem értem . a két vasról tudsz leírást adni ? az is érdekelne ,hogy hány memória modul mekkora órajelen fut velük .
      Picit olvasgattam . Speciális esetekben kijöhet az intel ereje mert ne feledjük h annak 4 csatornás marvezérlője van szemben a ryznen 2 csatornásával .