noctua-nh-l9x65-az-igazi-htpc-processzorhuto/2015/03/28

Noctua NH-L9x65 : az igazi HTPC processzorhűtő

2015. március 28. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Noctua már hosszú évek óta jelen van prémium kategóriás processzorhűtőivel és ventilátoraival a piacon. Ha a Noctua nevet halljuk és jártasak vagyunk a processzorhűtők világában, akkor leginkább az NH-D14, vagy utódja az NH-D15 ugrik be, melyek a gyártó zászlóshajói. A kiváló hűtési teljesítmény azonban komoly méreteket jelent, ami nem minden esetben használható normál méretű házakban, HTPC megoldásokban pedig végképp nem. A Noctua gondol azon felhasználókra, akik kis méretű házakban szeretnének komolyabb konfigurációt építeni, ezért nem csak a felsőkategóriás hűtőkön dolgozik, hanem a kis méretű, gyári hűtést leváltó megoldásokat is folyamatosan fejleszti. A gyártó legújabb ilyen irányú próbálkozása egy vérbeli alacsony profilú hűtő, az NH-L9x65 melyet most ki is fogunk próbálni.

noctua_logo

A Noctua NH-L9x65 tehát egy alacsony profilú megoldás, mely nikkelezett, réz hőcsövekből és nikkelezett alumínium hűtőbordából áll. A 4 darab réz hőcső nem szimmetrikusan került elhelyezésre, hisz két darab  egyik irányba, két darab pedig a másik irányba néz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A hűtőborda ventilátor nélkül 95 x 95 x 51 mm-es méretekkel rendelkezik, azaz szélessége még a kisebb - micro ATX, vagy mini ITX - alaplapoknál is kedvez a memória foglalatoknak és a PCIe bővítőhelyeknek. Az 51 mm-es magassága a ventilátorral együtt is mindössze 65 mm, ami a csupán 14 mm vastag, vékony profilú NF-A9x14 ventilátornak köszönhető.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az NF-A9x14 egy 92 x 92 x 14 mm-es méretekkel rendelkező PWM vezérlésű ventilátor, mely 600 és 2500 RPM fordulatszám között képes működni. Ez zajszintben, maximális fordulatszámon 23,6 dBA-t jelent. A ventilátorhoz a gyártó mellékel egy LNA (Low Noise Adapter) adaptert is, mellyel a fodulatszámot 1800 RPM-en és 14,8 dBA zajszinten maximalizálhatjuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az NF-A9x14 a Noctua többi ventilátorához hasonlóan rengeteg olyan technológiát, kivitelezési megoldást tartalmaz, mellyel javítható a hűtési teljesítmény, csökkenthető a zajszint és a rezonancia. Ezen megoldások közé tartozik az levegő optimális megvezetését segítő, lapátokon elhelyezett három uszony, a keret belső felén kialakított lépcső és mikro-lyukacskák. A rezgést a keretek csavarhelyei körül elhelyezett gumiborítás csökkenti, emellett az SSO2 csapágy is szerepet játszik a stabilitásnak köszönhetően a  halk működésben és a ventilátor élettartamát is növeli. Az NF-A9x14-ben található NE-FD1 PWM IC egy sokkal egyenletesebb fordulatszám szabályozást tesz lehetővé más ventilátorokhoz képest, hisz fordulatszám váltáskor a kapcsolási zajok szinte nem is hallhatóak.

[youtube]

[/youtube]

.

Specifikáció:

Kompatibilitás: Intel LGA2011 /LGA2011-3(Square ILM), LGA1156, LGA1155, LGA1150 AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+ (hátlap szükséges)
Teljes súly: 413 gramm
Méretek ventilátor nélkül: 51 x 95  x 95 mm
Méretek ventilátorral: 65 x 95 x 95 mm
Max TDP:  a gyártó oldalán
Ventilátor méretek: 92 x 92 x 14 mm
Ventilátor fordulatszám: 600-2500 RPM (600-1800 RPM zajcsökkentő adapterrel)
Zajszint: 23,6 dBA (14,8 dBA zajcsökkentő adapterrel)
Teljesítmény: 2,52 W
Becsült üzemidő: több, mint 150 000 óra
.

Összeszerelés:

A Noctua NH-L9x65 összeszerelése talán a legegyszerűbb, amit eddig a processzorhűtők között tapasztaltunk. Köszönhető ez a Noctua nagyon leegyszerűsített, a korábbiakhoz hasonló rögzítő készletének és a hűtő kis méreteinek is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A hűtő dobozában két speciális csomagot találunk, az egyik az Intel feliratú, a másik az AMD feliratú. Ezen kívül egy másik csomagban találunk egy zajcsökkentő adaptert (mely 1800 RPM-ben maximalizálja a ventilátor fordulatszámát), egy NT-H1 hővezető pasztát és egy házra ragasztható fém Noctua logót. Az Intel foglalatokhoz egy speciális hátlap is rendelkezésre áll, mely már fel van szerelve az átbújtatható csavarokkal és kapunk egy L-alakú csavarhúzót is (akinek nem lenne otthon kéznél).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A mi rendszerünkben egy Intel Core i7-4790K processzort teljesített szolgálatot, így az Intel készletet használtuk fel az LGA 1150 foglalathoz. A hátlap felhelyezése után a fém tartókat felhelyeztük és rögzítettük, majd a pasztázás után ventilátor nélkül erre az állványzatra rácsavaroztuk a hűtőt. A ventilátor felhelyezése a két fém rögzítővel nagyon egyszerű. Ezután a 4 pines PWM csatlakozót az alaplap CPU fan helyére dugtuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

LGA 2011 esetében nincs szükség a hátlapra, hanem az Intel készletben található kétoldalas menetű fémcsavarokat kell közvetlenül a foglalat fém szerkezetére csavarozni, majd ezek után a fent említett módon az állványzatot felépíteni.

AMD foglalatnál az alaplap gyári hátlapját használjuk a dobozban mellékelt helyett és a fém lemezeket vízszintes irányban fent és lent helyezzük el. Ezek után pasztázás, hűtő és vetilátor rögzítése és PWM kábel csatlakoztatása.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tesztkonfiguráció:

Alaplap: AsRock Z97 Extreme 6
Processzor: Intel Core i7-4790K @ 4000 Mhz
Memória: Corsair Vengeance Pro 4 x 4 GB DDR3 1600 Mhz
Videókártya: Gigabyte GTX 970 G1 Gaming 4 GB
Tápegység: Bitfenix Fury 550G
Merevlemez: Sandisk Extreme II 240 GB SSD
Ház: Fractal Design ARC XL

.

Tesztkörnyezet:

A teszteket a korábbiakhoz hasonlóan az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszerstabilitás tesztjével végeztük, azonban most nem mentünk fel a 4400 Mhz-es órajelre. A processzor hőmérsékletet tehát 4000 Mhz-es alap órajelen (1.085V), 2500 RPM-es maximális fordulatszámon, valamint a zajcsökkentő adapter használatával, 1800 RPM-es fordulatszámon mértük meg.

Teszteredmények:

A tesztek során azt kaptuk, amit vártunk. Mire vártunk? Egy jóval csendesebb, de magasabb hűtési teljesítményű alacsony profilú processzorhűtőt. 2500 RPM fordulatszámon 72 °C-ot mértünk, ami 12 fok csökkenés az Intel gyári hűtéshez képest körülbelül hasonló zajszinten. A zajcsökkentő adapter használatával még mindig csak 76 °C-ra kúszott fel az AIDA 64 hőmérője, ami a 14,8 dBA-s zajszint tudatában figyelemre méltó eredmény. Csak hogy érzékeltessük ennek a zajszintnek a pozitív hatását érdemes tudni, hogy a legcsendesebb 140 mm-es rendszerhűtő ventilátor sem képes lemenni ezen érték alá.

graf

Összegzés:

A Noctua NH-L9x65 egy kimondottan hasznos processzorhűtő, ha HTPC építésében gondolkozunk, hisz olyan helyen is alkalmazható, ahol magas profilú hűtő használata nem lehetséges, egyéb alacsony profilú megoldás pedig a memória bővítőhelyek kihasználhatóságát akadályozná meg. Az NH-L9x65 hűtési teljesítménye a gyári hűtésnél hatékonyabb, annak ellenére, hogy jóval alacsonyabb a működési zajszintet produkál. A Noctua NH-L9x65 minden tekintetben tökéletes választás, ami kissé negatívum, a maga 17 ezer forint körüli árcédulája, amiért már egy belépő szintű folyadékhűtéshez is hozzájuthatunk, persze nem olyan környezetben, ahová ezt a hűtést szánták. És különben is, ebben a kategóriában nincs nagyon versenytárs. Aki komolyan gondolja azt, hogy a nagy teljesítményű alkatrészeit egy HTPC számítógépházba pakolja és nem sajnálja ezt az összeget, annak mindenképp ajánljuk a beszerzését, hisz a gyári hűtést leváltó jól sikerült alternatíváról beszélünk.

ajanlott

Írta: Kocsis Bence