nx-eco-kornyezetbarat-eger-a-genius-muhelyebol/2013/10/24

NX-ECO : környezetbarát, vezetéknélküli egér a Genius műhelyéből

2013. október 24. Kocsis Bence

A számítógépes egerek hőskorában még elképzelhetetlen volt annak a lehetősége, hogy egy egeret vezeték nélkül is lehessen használni. Egyszer csak előkerültek az elemmel működő megoldások, melyek bár sokáig voltak képesek kiszolgálni a felhasználót, az elem lemerülése után új erőforrást kellett venni. Ezután egy kényelmesebb megoldás született, ugyanis a gyártók tölthető akkumulátorral látták el az egereket, így azt házilag fel lehetett tölteni, majd folytatódhatott a használat. Ez a megoldás az akkumulátor miatt környezetszennyező, emellett az egeret is jókora súlytöbblettel látja el. A Genius egy olyan megoldást fejleszett ki legújabb egereinél, melyek működéséhez nincs szükség elemre, vagy akkumulátorra. Ez a két modell az DX-ECO és NX-ECO, melyek közül utóbbi járt nálunk.

IMG_2485

Genius NX-ECO:

IMG_2497 IMG_2487

Míg az DX-ECO egy jobbkezes megoldás, addig az NX-ECO szimmetrikus formájának köszönhetően jobb és balkezesek számára is tökéletesen alkalmas. Érdekessége a már említett tulajdonságában rejlik, azaz az elemek, illetve akkumulátor helyét nagykapacitású kondenzátor veszi át.

IMG_2489 IMG_2495

Nézzük meg miről is van szó. Adott egy egér, mely vezeték nélkül képes működni a benne található nagy kapacitású kondenzátor segítségével. A gyártó az egérhez mellékelt egy "receivert", melyet a számítógéphez, notebook-hoz, vagy tablethez csatlakoztatva vezeték nélküli kapcsolatot hozhazunk létre, mely egy kimondottan energiatakarékos megoldás. A "receiver" 15 m távolságig képes érzékelni az egérrel leírt mozdulatokat, bár ilyen távolságra biztosan nem lesz szükség.

A gyártó az egérhez mellékelt egy micro USB / USB kábelt, mellyel a kondenzátort tölthetjük fel. Ehhez a művelethez mindössze 3-4 percre van szükség és ennek eredményeképp 4-5 órán keresztül tudjuk használni az egeret. Lehetőség van arra is, hogy töltés közben is használjuk az egeret, ha a "receiver" és az USB kábel egyidőben van csatlakoztatva. Az egéren található kikapcsoló gomb, mellyel  még hosszabb üzemidőt érhetünk el.

IMG_2496 IMG_2498

Az NX-ECO rendelkezik DPI állítási lehetőséggel. Az egéren található szürke gomb segítségével 800 és 1600 DPI között tudunk váltani.

Az egér dobozában találunk egy kis műanyag kütyűt, melyet egy felületre felragasztva tartóként tudunk használni. Az egeret rácsúsztatjuk és az egér ott marad... Bizonyára sokakkal megtörtént hogy a használat után valahova letették a vezeték nélküli egerüket és legközelebb sehol sem találjuk.

Bizonyára sokaknak megfordul a fejében, hogy a receivert és az USB kábelt hova tegye. Nos... erre nem lesz gondja az illetőnek. Az egér felnyitható, így a receivert és az USB kábelt is belepakolhatjuk.

IMG_2492 IMG_2494

Az NX-ECO egy BlueEye optikai egér. Ez azt jelenti, hogy bármilyen felületen tudjuk használni, az adott felület nem zavarja meg az érzékelőket.

Már említettük, hogy az egér kialakításának köszönhetően jobb és balkezesek is használhatják. Kis méretének egyetlen hátránya, hogy a lapát tenyérrel rendelkező felhasználók számára kényelmetlen lehet.

Értékelés:

Nekünk az NX-ECO kimondottan tetszett.Könnyű, kétkezes, a vezeték hiánya miatt kényelmes és jó dolog, hogy a "receiver" és kábel elhelyezhető az egér belsejében. Még egy pozitívum a DPI állításának lehetősége, melynek köszönhetően a felhasználási lehetőségek is kibővülnek. Az NX-ECO vezetéknélküli környezetbarát egér megvásárolható az IPON webáruházban 6.000 forintos áron.

tetszett

Genius NX-ECO

genius-logo

Írta: Kocsis Bence