Rendszerigények

ÓRIÁSI ZALMAN TESZT – Gamer perifériák


Zalman ZM-K900M

Zalman az utóbbi időkben ráfeküdt a perifériapiacra és az évek alatt perifériák tárházát tárultatták elénk. Elém is ez tárult. A mechanikus billentyűzet piac az elmúlt években felfelé törekvő tendenciát mutat, mely meglátszik azon is, hogy a Zalman is gyárt már mechanikus billentyűzetet. Nem is akármilyen mechanikus billentyűzetet. Egy játékosoknak szánt, 16,8 millió színűen világító, különböző funkciókkal ellátott billentyűzetet.

img_0183

Csomagolás, tartozékok

Csomagolása átlagosnak mondható, egyszerű doboz, aminél hol fényes, hol matt nyomtatást alkalmaztak, igazán „Gamer” csomagolásnak mondható. Mikor kinyitjuk a dobozt, elénk tárul a billentyűzet, azonban ha elővesszük a billentyűzetet, tartozékok terén koppanunk. Nincs más, mint egy USB-ről PS/2-re, (bár úgy gondolom, hogy erre többségünknek nem lesz szüksége) továbbá találunk egy használati útmutatót és a tartozékok listáját ezennel ki is ürítettük.

Kívülről nagy vonalakban

A billentyűzet egy kellemesen puha anyaggal harisnyázott kábelt kapott, végén egy USB csatlakozóval. Az mindenképp említésre méltó, hogy a műanyaghasználat minőséginek mondható, hiszen a billentyűzet nagyon nehéz. Mikor ránézünk először, teljesen egy átlagos, hagyományos billentyűzetnek mondható, mert a formavilága, elrendezése, mérete megegyezik a teljesen szokványos billentyűzetekével. Mikor rájövünk, hogy ez mennyire más az átlagnál, az inkább a használata lesz.

img_0184

Mik lapulnak a gombok alatt

A gombok funkcionalitásáról Kailh Blue kapcsolók gondoskodnak, melyről itt olvashattok részletesebben. Azonban nem csak egy mechanikus billentyűzetről volna itt szó, ugyanis a minden billentyű gomb külön egy RGB LED található, mely 16,8 millió színnel képes világítani, ezzel mindenféle csicsás villogás, világítás, pulzálás segítségével vagy epilepsziás rohamot képes nekünk okozni, vagy díszíti Gamer összeállításunkat.

Funkciók

Fontos megjegyezni, hogy a billentyűzet nem kapott illesztőprogramot, érzéseink szerint nem is fog, de a billentyűzeten funkció gomb segítségével nagyjából mindent tudunk állítani. Lehet világítási effektet állítani, amiből szám szerint 12 van, lehet állítani, hogy milyen effektussal végződjön minden gomblenyomás, melyből 6 funkció van. Továbbá lehet a gombnyomás effektnek, illetve a háttérvilágítás effektnek a fényerejét állítani, különböző maszkokat beállítani, melyek arra hivatottak, hogy az általunk megadott gombok világítsanak személyre szabott színben, és semmi más gomb ne reagáljon gomblenyomásra. Ezt mi játékra tudjuk szabni. Található lélegzés üzemmód, ekvalizer, melyre később visszatérnék és található egy sebességmérő, mely a billentyűzet háttérvilágításának a fényerejét a gépelésünk sebességéhez méri. Ezek mind kinézeti funkciók. Ekvalizerből többféle megoldást láthattunk már, az átlagos, mégis ésszerű USB-n, illesztőszoftverrel elemzett hangkimenettől kezdve a Tesoro audiobemenetes megoldásán át eljuthatunk ide, ahol is egy mikrofon van a billentyűzetben és a rezgés (sajnos minden gomblenyomás is) után szedi a hangfrekvenciákat, amiből ő egy ekvalizer képet alkot. A billentyűzeten található 8 „dedikált” makrogomb, amiket igazából csak funkció billentyűvel lehet használni, tehát annyira mégsem dedikált. Szerencsére a Windows gombunkat is le tudjuk zárni, aminek igencsak sok játékos örülhet, hiszen nincs annál idegesítőbb pillanat egy játszma közben, mikor az asztalon találjuk magunkat az egyik pillanatról a másikra, mert megnyomtuk véletlenül a gombot. Erre egy külön led a szokásos Num Lock, Caps Lock Scrol Lock ledek mellett kapott helyet, így látjuk, hogy mikor van lezárva és mikor nincs. Továbbá funkciógombnak a jóvoltából kikapcsolható teljesen a led, illetve találunk még 9 multimédiás gombot, ami az alapműveletek elvégzését segíthetik sokszor.

Kényelem

A Kaihl Blue kapcsolóknak köszönhetően kellemes hangerejű, egyszerű, kényelmes gépelést kapunk, amivel igencsak egyszerű többszáz szavas szövegeket is írni, egy kettő hibától eltekintve, ami leginkább csak nekünk, európaiaknak számíthat hibának. A hiba kifejezetten az, hogy U.S. kiosztást kapott, európaiban nincsen, így át kell szokni, ha ilyen vásárlása mellett döntünk, de ha ezt a cikket olvassátok, akkor az azt jelenti, hogy hozzá lehet szokni, ugyanis ezt a cikket ezzel a billentyűzettel írom és van benne mindenféle karakter, tehát nyert ügy.

Összegzés

A billentyűzettel kapcsolatban összességében vegyes érzelmeim vannak. Illesztőprogramot nem kapunk hozzá, míg a billentyűzet dizájnja, összerakása masszív, erős kisugárzással bír mindamellett, hogy a fantasztikus színekben pompázó gombok prémiumminőség érzetét kelti. Európai kiosztást, mi európaiak hiányoljuk, egy billentyűzet pedig akkor igazán sikeres világszerte, ha mindenféle kiosztásban van, de a tapasztaltabb gépíróknak ez nem kifejezetten okoz nagy fejtörést, vagy problémát. Illesztőprogram hiányában „Ajánlott” plecsnit nem érdemli, de a „Tetszett” plecsnit mindenképp.

tetszett_s[1]

Zalman ZM-K650WP

Szerintem mindannyiunk járt már úgy, hogy heves gépeléseink közepette, vagy éppen filmnézés közben a klaviatúránk közelében étkeztünk, vagy csak nyári hűsítőnk volt az asztalunkon, mikor egy rossz mozdulattal kiöntöttük és zöme része a billentyűzetre ment. Ezeknek mi sosem örültünk, ugyanis egyes billentyűzetek tönkrementem, más billentyűzetek ugyan vízállók voltak, de az egész egy gumi volt és piszok nehéz volt rajta gépelni, de szerencsére a Zalman előrukkolt egy megoldással, mely a hagyományos membrános billentyűzet és a feltekerhető, hordozható, vízálló billentyűzet tulajdonságait,- pár kivételével, megpróbálta összegyúrni. Viszonylag kellemes végeredménnyel ezt sikerült is nekik.

ZM-K650WP (1)

Koncepció

Tulajdonképpen a megoldás az hasonló külsőleg, mint egy mechanikus billentyűzet kapcsoló része. Legalább is kívülről. A membránt egy kis kapcsoló kinézetű műanyag nyomja be, amit úgy alakítottak ki, hogy ne folyjon be az elektronikába a víz, a billentyűzetnél meg minden részre (nyilak, numpad, stb) egy-egy kis lyukat raktak, lehetőleg alulra, hogy ha belefolyik a víz, ott alul ki is tud folyni. Legalább is, a terv papíron ez.
Csomagolás, tartozékok, külső
Mondhatni megegyezik a mechanikus nagytestvérével, bár fele annyira csicsás dobozban érkezett, de a tartozékok hasonlók. A billentyűzet kábele végén legnagyobb meglepetésünkre egy PS/2 dugót találunk, melyhez kapunk egy átalakítót, ami átalakítja USB-re, illetve találunk még egy kis papírt, használati útmutatóként, de mivel a billentyűzet semmilyen gamer funkcióval nincs ellátva, nem kifejezetten vastag és tartalmas. Tartozékok itt kifújva, külsőről meg csak annyit lehet elmondani, hogy kiköpött nagytestvére, harisnyázott kábel, ledek és mechanikus kapcsolók nélkül. Azt pedig halkan megjegyezném, hogy elképzelni nem tudom mitől, de ugyan olyan piszoknehéz súllyal rendelkezik, mint nagyobbik társa.

img_4365

Forrás: guru3d.com

Működés közben

A billentyűzet membránjait úgy igyekeztek kialakítani, hogy a gépelés érzése is picit hajazzon a mechanikuséra, ami laikusoknak tényleg ezt az érzést adja „Minek mechanikus, ez is olyan”, de ha volt markunk között egy mechanikus billentyűzet, rá kell jönnünk, hogy teljesen más. Gépelni rajta kifejezetten kényelmes, könnyen lenyomhatók a gombok, de kellően masszívak is.

Összességében

A billentyűzet nem rendelkezik semmi funkcióval, egy hagyományos, natúr billentyűzet, ami vízálló és kényelmes gépelést biztosít, de ennél semmiféleképpen nem több. Az ára átlagosan 9-10 ezer Forint között tendál, mely nem éppen mondható barátságos árnak egy egyszerű billentyűzetért, azonban ha ügyetlenek vagyunk, megérheti az árát. A billentyűzet átlagos, kizárólag U.S. kiosztású, de vízálló, kényelmes mivolta alapján egy „Tetszett” plecsnivel illetném.

tetszett_s[1]

Zalman ZM-M401R

Ha már perifériákról van szó, nem maradhat el egy Gamer egér sem a konfigurációnkból. A Zalman több fajta egérrel próbálkozott már, de összességében nekem ez mondható a legszimpatikusabbnak. Hogy miért?
Csomagolás, tartozékok
Az eddigi készletünk után már kicsit sem leszünk meglepve azon a téren, hogy nem kaptunk semmit az egérhez. Használati útmutatót sem, bár teljesen szükségtelennek is mondható jelen esetben, hiszen az egér nem tud semmi különleges dolgot.

img_0083

Működés közben

Az egér leginkább kis kezűeknek van szabva, vagy akik szeretik az ujjuk végével érinteni csak az egér gombjait, ennek ellenére nekem, aki az egész tenyerét szereti az egéren támasztani, piszok kényelmesnek éreztem használatát. Alapvetően alacsony érzékenységgel, mondhatni alkarból játszom az FPS játékokat, melynél egy nagyobb, hirtelen fordulatnál a legtöbb egér elfelejti, hogy melyik irányba megy, ez az egér relatív tudta követni a hirtelen mozgásokat is. Egy megfelelő egérpaddal alatta meg kifejezetten komfortosnak és pontosnak mondható, így munkára is kifejezetten alkalmas.

Külső

Az egér kapott a görgő alatt egy DPI kapcsolót, amivel 1000/1500/2000/2500 DPI között váltogathatunk. Pozitívumnak mondható, hogy kapott egy DPI memóriát, mely elmenti az utolsó használt DPI értéket, így számítógép újraindításakor is a megfelelő DPI értékkel tudjuk kezdeni munkánkat. Továbbá elhelyezkedik egy Előre/Vissza gomb is az egér bal oldalán, mellyel az interneten, könyvtárainkban való böngészéseinket tudja gyorsabbá, gördülékenyebbé tenni.

img_0080

Összességében

Az egér abszolút átlagosnak mondható, illesztőszoftvert sem kapott, hiszen semmi különleges funkcióval nincs megáldva az egér, de ennek ellenére teljesen jól működő, kényelmesen használható egérről van szó, ha teszünk alá egy kényelmesebb egérpadot, ezért megérdemli a „Tetszett” plecsnit.

tetszett_s[1]