overmax-livecore-7010-belepo-szintu-7-colos-tablet-tesztje/2014/12/30

Overmax Livecore 7010: Belépő szintű, 7 colos tablet tesztje

2014. december 30. Kocsis Bence

Az Overmax az utóbbi időben okostelefonok, autós- és sportkamerák, valamint tabletek és egyéb kiegészítők piacra dobásával hívta fel magára a figyelmet. Tabletek terén a gyártó a 7 és 10,1 hüvelykes megoldások között egy egész komoly kis palettát hozott létre, mellyel a felhasználók változó igényeinek próbál megfelelni képernyőméret. teljesítmény és felszereltség tekintetében egyaránt. Ennek megfelelően nem minden esetben a nagy képméret, nagy teljesítmény a jobb, hisz a praktikum, hordozhatóság néha elsődleges szempont. Ennek tudatában próbáltuk ki az Overmax Livecore sorozatába tartozó Livecore 7010-et.

A Livecore 7010 egy 7 colos kapacitív érintőkejelzővel ellátott tablet. A 192mm x 109mm x 10mm méretekkel rendelkező eszköz súlya mindössze 271 gramm, ami méret és súly tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy egy könnyen hordozható és tárolható táblagépet használjunk, amit bárhova elvihetünk táskában, kabátzsebben. A tablet vagyon kézre áll, könnyen megfogható, stabilan egy kézzel.A szélek lekerekítettek, nemcsak felülről, hanem oldalról is, így sem a kabátzsebben, sem a táskában nem akad el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A tablet elülső oldalán a kijelző jobb felső sarkában találjuk az előlapi kamerát, mely egy 0,3 megapixeles megoldás. Ez a kamera tehát egy önképező mellyel magunkat tudjuk lefotózni, egy jó selfie, vagy videóüzenet céljából, vagy egy skype alkalmazás telepítésével akár videóhívást kis kezdeményezhetünk. Fotóminőség terén azért ne várjuk csodát ettől a 0,3 megapixeles kis megoldástól, de azért teszi a dolgát ebben az árkategóriában. Számszerűsítve a kamera 640 x 480 pixel felbontású videót és ugyanekkora felbontású képet tud rögzíteni. Szín effektekből monokróm, negatív, szépia, poszter és víz megoldásokat tud kezelni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A Livecore I/O paneljén oldalt megtaláljuk a tablet bekapcsoló gombját, egy mini-Jack dugaljt, melyre fülhallgatót tudunk csatlakoztatni. A mini USB csatlakozó lehetőséget ad arra, hogy a tabletet számítógéphez, laptophoz csatlakoztassuk. A gyártó a tablethez mellékelt egy micro-USB/USB átalakítót is, így egy pendrive-ot is könnyedén használhatunk, azaz filmet nézhetünk, zenét hallgathatunk anélkül, hogy azt a tárhelyre fel kellene másolni. A micro USB mellett találjuk az 5V-os DC csatlakozót, amellyel a tablet 2600mAh kapacitású akkumulátorát tölthetjük fel. Töltésre lehetőség van természetesen az USB kábelen történő számítógéphez csatlakoztatással is. A csatlakozó felett került elhelyezésre a hangerőszabályzó két gombja. A tablet hátoldalán egy miniatűr nyílásban egy reset gomb is elhelyezésre került, mellyel az eszközt újra tudjuk indítani, ha lefagy, hisze ebben az esetben az akkumulátor kivételére nincs lehetőség.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A Livecore 4 GB Flash alapú belső tárhellyel rendelkezik, ami természetesen az android operációs rendszernek és a sok-sok telepített programnak köszönhetően jóval kevesebb "használható" tárhelyet eredményez, körülbelül 2 GB-ot. Akinek ez nem lenne elég, az vehet bele egy 4, 8, 16, vagy akár 32 GB-os kapacitású microSD kártyát, ahova át tudja helyezni a képeket, videókat, zenéket és néhány alkalmazást. A tableten a legújabb KitKat névre keresztelt Android 4.4-es operációs rendszer fut, melynek zökkenőmentes működéséhez a 2 x 1 Ghz-es órajelű Cortex A9 kétmagos processzor és az 512 MB ram memória járul hozzá. Arról, hogy a feladatokat az android felületen élvezhetően hajtsuk végre 800 x 480 pixel felbontás gondoskodik, mely egy 7 colos 16:9-es képarányú kijelzőnőnél az élvezethez minimálisan elvárható. A kijelzőről el kell mondani, hogy nem egy IPS, vagy IPS2 megoldás, hanem normál TFT, így oldalról, vagy nagyobb szögből nézve a kép torzul, így csak szemből, nagyon kis betekintési szöggel látunk szép, élvezhető képet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Screenshot_2014-12-20-13-21-05b

A Livecore 7010 jónéhány előre telepített alkalmazást tartalmaz, bár a play áruház meglétével szerintem csak a helyet foglalják, bár azért 1-1 alkalmazás biztosan nem jutna eszébe az embernek, mégis nagyon hasznos. Itt van például a Kingsoft Office for Android, mellyel nemcsak olvashatóak a MS Office dokumentumok, de szerkeszteni is lehet őket, melyeket akár később PDF formátumba is konvertálhatunk. A 7 digital egy olyan zeneáruház, ahol 24 millió magas minőségű zeneszám közül tudunk válogatni.

Screenshot_2014-12-20-13-22-00

Ha mégis a Play Áruházat választanánk kiszemelt alkalmazásaink letöltésére, akkor a beépített wifi interfész segítségével gyorsan letölthetjük azokat, legyen szó témákról, háttérképekről, filmekről, zenékről, vagy játékokról. Ez a wifi egyébként kifogástalanul működik, hosszabb ideig próbálgattuk és egyszer sem akadt le, nem kellett újracsatlakozni az adott hálózathoz. Játékok terén nagy csodát ne várjunk, a legizmosabb alkalmazások, mint a real racing 3 nem futtathatók, de a népszerű Angry Birds, számtalan logikai játék és jópár 3D-s játék zökkenőmentesen fut az eszközön.

Screenshot_2014-12-20-13-40-09b Screenshot_2014-12-20-13-42-36
.

A videó és zenelejátszás zökkenőmentes, tökéletesen, akadásmentesen játsza a a nagyobb felbontású videókat is, természetesen 800x480 felbontásra redukálva. A tablet hangzásán kicsit meglepődtünk, kellemesen csalódtunk. Mély hangzás terén természetesen nem lehettek elvárásaink, hisz ahhoz már komoly hangszóró kell, viszont az figyelemre méltó volt, hogy a hangszóró még nagy hangerőn sem torzította el a hangot, továbbra is tiszta maradt.

Screenshot_2014-12-20-14-42-07 Screenshot_2014-12-20-14-42-56
.

A youtube videókat mind böngészőből, mind a telepített alkalmazás segítségével le tudjuk játszani, azonban itt némi nehézségek akadtak a g-szenzornak köszönhetően, ugyanis ha valami oknál fogva elfordult a kép, akkor a videó képe és hangja is megakadt, amit fura módon a filmek lejátszásánál nem tapasztaltunk. Emiatt, aki nagy "youtubeos" annak érdemes a g-szenzort a beállításokban kikapcsolni.

Screenshot_2014-12-20-13-24-44 Screenshot_2014-12-20-13-24-53
.

A végére hagytuk azt, ami a tabletből kimaradt, hisz azokat is fontos megemlíteni. A visszafogott kijelzőről már beszéltünk, emellett a Livecore 7010 sem GPS vevővel, sem 3G modemmel, azaz sim kártya kompatibilitással nem rendelkezik, így navidációként sem használható, illetve telefonálni, mobilnetezni sem lehet vele. Ezek természetesen velejárói egy belépő szintű megoldásnak, hisz ha ezeket a funkciókat tartalmazná a tablet nem olyan árban kapnánk meg, amennyiért a funkciók nélkül. Azonban egy fájó hiányosságot tapasztaltunk, mégpedig azt, hogy a tablet tartozékai közt nincs fülhallgató, ami egy buszon, vonaton való zenehallgatásnál, filmnézésnél azért hiányozhat.

Specifikációk:

Operációs rendszer: Android 4.4
CPU: Cortex – A9 DualCore
CPU sebesség: 2x1.0 GHz
Kijelző: 7" kapacitív
Felbontás: 800x480 pixel
RAM: 512MB
Beépített memória: 4GB
Egyéb: Camera (0,3MP) Micro USB Mini Jack WiFi (802.11 b/g/n) Micro SD do 32 GB OTG
Akkumulátor kapacitás: 2600mAh/3.7V
Szin: Fekete
Méretek: 192mm x 109mm x 10mm
Súly: 271
.

Végszó:

Az Overmax Livecore 7010 egy kiváló alternatíva, ha belépő szintű, kis méretű tablethez kedvező áron szeretnénk hozzájutni. Az Android 4.4-es operációs rendszer és a sok-sok telepített alkalmazás jó időtöltésre ad lehetőséget, ha szeretnénk internetezni, zenét hallgatni, vagy filmet nézni. A Kingsoft Office for Android komolyabb feladatok ellátására is alkalmassá teszi az eszközt az MS Office dokumentum-kompatibilitásnak köszönhetően. A Livecore 7010 kicsi, könnyű, így könnyen hordozható, jó útitárs lehet, de akár otthon is lekötheti a szabadidőnket. A LiveScore 7010 tablet 13.700 forintos áron kapható a Conflex Kft. kínálatában.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tetszett_s

overmaxlogo

Írta: Kocsis Bence