patriot-aero-az-adattarolas-uj-hatarai/2013/08/16

Patriot Aero - Az adattárolás új határai

2013. augusztus 16. Bibók Richárd

Nemrég érkezett meg hozzánk a Patriot úttörő újdonsága az Aero. Hogy pontosan mi is ez? A folytatásból kiderül! Illetve ezúton szeretnénk megköszönni a Patriotnak a felajánlást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUgyebár a Patriot egy memória moduljairól híres gyártó, amely az Aero elkészítésével egy új irányvonalba vágott bele. Célként egy olyan eszköz megalkotása lebeghetett a szemük előtt, amely képes nagy mennyiségű adatot tárolni, mint egy külső merevlemez, azonban ezt az adatot képes vezetéknélküli módon továbbadni táblagépeknek és mobiltelefonoknak, illetve notebookoknak.

Az előbbi sorokból megérthettük az eszköz lényegét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az eszköz akkumulátorról működik, egy töltéssel átlag 8 órát bír ki, tehát ha utazunk, akkor is praktikus lehet, hiszen ha táblagéppel rendelkezünk a legtöbb esetben nincs elég hely ahhoz, hogy egy rendes minőségű filmet töltsünk fel rá. Az akkumulátor töltöttségét egy led sor jelzi az eszköz oldalán. Tartozékként kapunk egy USB kábelt hozzá, és egy a töltésére alkalmas kábelt cserélhető fejjel, ugyanis, akkor is használhatjuk, ha az európaitól eltérő konnektorrendszerrel találkozunk. Ez nagyon praktikus tud lenni, ugyanis, ha Angliába utazunk akkor egy külön átalakítóra lenne szükség, de jelen esetben a fej lecserélésével megoldható ez a probléma. Bármilyen felületre bátran lehelyezhetjük, ugyanis csúszásgátló talpacskákkal rendelkezik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABekapcsolás után automatikusan elkezdi sugározni a Wi-Fi-s jelet, azonban amint rákötjük számítógépünkre, hogy adattal töltsük fel, azonnal megszűnik a jel. Az adatok másolása USB 3.0-s porton keresztül is történhet, melyet teljes mértékben ki is használ. Azonban akár vezeték nélküli módon is helyezhetünk el rajta adatokat, ezek másolásának sebessége azonban nagyban függ a hálózat sebességétől. Összkapacitása 500 Gb (létezik 1 Tb-s verzió is) amely kifejezetten felhasználó barát méret napjainkban, főleg, hogy hordozható és vezeték nélküli eszközről van szó.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASzámos helyzetben, számos eszközzel kipróbáltuk, de kezdjük az elejéről. Elsőként azt próbáltuk ki, hogy amennyiben filmet szeretnénk nézni, milyen lehetőségeink vannak. Az első filmet hagytuk magában futni, tehát körülbelül 1 méterre ültünk az eszköztől táblagéppel a kezünkben és élveztük a filmet, a esetben 3 féle távolságból próbálkoztunk, megnézve, milyen gyorsan tölt, különböző jelerősség esetén, a változás szembetűnő volt, azonban leggyengébb esetben is 5 Mbps sebességű kapcsolatot jelzett számunkra. A harmadik film esetében egy másik táblagéppel szintén rácsatlakoztunk az eszközre, ezáltal némileg leterhelve az eszközt, azonban a gyorsaság még így is várakozásokon felüli volt. A negyedik filmet pedig úgy néztük végig, hogy mindkét táblagép távolságát változtattuk időnként, ezáltal meggyőződve arról, hogy a legrosszabb esetben sem teljesen reménytelen a helyzet.

[caption id="attachment_31871" align="alignright" width="300"]OLYMPUS DIGITAL CAMERA Patriot Connect[/caption]

Az adatok másolása az eszközre vezeték nélküli megoldással némileg lassabb mintha számítógépről másolnánk, azonban ez akkor nagyon hasznos, ha nem akarunk a kábelek csatlakoztatásával bajlódni, hiszen ezen a folyamaton könnyedén veszíthetünk annyit, hogy a két másolási idő hasonló legyen. A legerősebb mért hálózati sebesség 135 Mbps ami már egész kellemes, hiszen egy másfél órás film esetében ez akár 10 betöltött percet is jelenthet, míg egy jobb minőségű film esetén sem kell félni attól, hogy meg fog akadni, mert elég gyorsan betölti előre a filmet.

A használata során hosszabb, komolyabb igénybevétel esetén tapasztaltunk csak komolyabb melegedést, míg kisebb igénybevétel, vagy rövidebb használat alatt minimális melegedés jelentkezett. A használatához szükségünk van egy Patriot Connect nevű alkalmazásra, melyet Android esetében a Play áruházból tölthetünk le. A csatlakozás annyiból áll, hogy a Wi-Fi kapcsolatok listájában kiválasztjuk a 'Patriot' nevű kapcsolatot (az eszköz bekapcsolása után várni kell, hogy megjelenjen a listában), csatlakozunk, majd a program szintén felismeri ezt, és innentől kezdve a program kilistázza számunkra a rajta található adatokat, azonban lehetőségünk van arra, hogy a táblagépen/okostelefonon található adatokat, fájlokat jelenítsük meg, hiszen akár adatokat feltölteni is lehetőségünk van.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Összegezve: a Patriot eszköze egy napjainkban aktuális megoldás, hiszen egyre elterjedtebbek az okostelefonok és a táblagépek, amelyek gyakran kevés tárhellyel rendelkeznek, és amennyiben pendrive-t vagy külső winchestert csatlakoztatunk rájuk fel sem ismerik. Az Aero 500 Gb-os, illetve 1 Tb-os kapacitásával erre a problémára jelent megoldást, illetve arra, hogy eszközeink számára egy központi tárhelyként alkalmazzuk, ugyanis a hatókörén belül kényelmesen csatlakozhatunk rá.ajanlott

Írta: Bibók Richárd