PC Master Race csúcsra járatva – ASUS ROG Swift PG248Q teszt


Manapság egyáltalán nem mindegy, hogy milyen megjelenítőt vásárol magának az ember. Először is nem minden a méret. Például a mostanában divatba jött 21:9 képarányú monitorok valóban jó élményt nyújtanak, de nem árt hozzá a kellően magas pixel szám. Így például, aki rengeteg videó anyagot vág és szerkeszt annak tökéletes megoldás lehet egy ilyen típusú monitor. Ezzel ellentétben mások a nagyobb méret és nagyobb felbontás helyett például a nagyobb képfrissítéssel rendelkező termékeket helyezik előtérbe. De miért is lesz jó, ha jobb kép helyett gyorsabb képet kapunk?

Megpróbáljuk kideríteni az ASUS termékének a segítségével, melyben megtalálunk olyan technológiákat, amiktől igen csak megjöhet a jó kedvük pár olvasónknak.  E mellett választ próbálok adni, hogy mitől is lehet gamer egy monitor, hisz manapság minden világító perifériára és komponensre rá lehet aggatni ezt a kifejezést…egy pillanat, hisz ez a monitor is világít…

Csomagolás:

Kezdjük talán az elején, a dobozzal, ami akkora, mint egy nagyobb bőrönd. A monitor egy 73 x 42 x 27 cm-es méretű igazán stílusosra dizájnolt csomagolást kapott, ami már messziről is tekintélyt vonzó. A dizájn mellett a felsorolt tulajdonságok alapján rájöhetünk, hogy egy nem mindennapi monitort tartalmaz a belseje. A készülék a szokásos habszivacs védelmet kapta, a karcokat pedig egy puha fóliazsák tartja távol.

A monitor pivot/portré módban került a dobozba a lábával össze szerelve. A gyártó korrekt módon minden szükséges csatlakozót hozzá adott a készülékhez, így kapunk az áramellátásra szolgáló vezetékek mellé egy Display, egy HDMI és egy USB 3.0 Type A és USB 3.0 Type B kábelt. Ezen kívül találunk egy gyors üzembe helyező leírást, garancia levelet és egy CD-t. Természetesen a szükséges szoftverek a gyártó odalán is elérhetőek. Én már csak pár matricát hiányoltam.

Külső:

A PG248Q egyszerre hivalkodó és visszafogott. A gun metal színű műanyag elemek miatt nem feltűnő, de maga az talp és az állvány miatt sejteni lehet az „erőt”. Szerencsére, bár nem meglepő módon a burkolat egésze matt, így az ujjlenyomatoktól és a karcoktól nem kell tartani. A talp teljes egésze fém, amit műanyaggal burkoltak. Elől a jobb alsó sarokban kapunk egy Republic of Gamers feliratot és egy hozzá tartozó logó nyomatot. A talp alatt, körben gumi bevonatot helyeztek, amitől az asztalra bomba biztosan tud felfeküdni. Azt nem tudom, hogy maga a nyak tartalmaz e fémet, de rettentően masszív.

A nyak és a talp találkozásánál látható az igazi bizonyíték arra, hogy valóban egy ROG szériához tartozó termékről van szó, hisz, ha nem akkor nem lenne ott semmilyen Maya motívum. Na és persze egyik gamer cucc sem gamer, ha nem világít valamelyik része, szóval ez sem maradt ki. Ráadásul egy egészen jó „Light-in-Motion” névvel látták el ez a funkciót. A majdnem 7 kilós monstrum kb 1,2 cm vastag kávát kapott, ami jól hangzik, de sajnos plusz 2-3 mm fekete sávot is hozzá kell ehhez számolnunk, ami bekapcsolás után látszódik igazán.

Állvánnyal együtt a monitor 561.6 x (418.2~538.2) x 237.9 mm (szé. x ma. x mé.) méretekkel rendelkezik, amitől egy közepes méretű asztalon is jól elfér, de érdemes figyelni a kijelzőtől való távolságra. Kábel menedzsment szempontjából az állványra került egy stílusos vágás, ami nem is fog látszani, ha olyan magasságba csúsztatjuk a kijelzőt. Igen… a panel állítható, forgatható és dönthető is, ahogy ez egy ilyen kategóriájú terméknél elvárható. Számokkal kifejezve ez annyit jelent, hogy a magassága 120 mm-es tartományban állítható, – 5° és 20° között lehet dönteni, +/- 60° között lehet oldal irányban forgatni, valamint 90°-ban lehet pivot módba helyezni. Természetesen a falra szerelhetőség is megoldható a 100 x 100 mm-es VESA szabványú konzolokkal.

A készülék hátulja nem hiába kapott agresszív megjelenést. Egy részt egy gamer monitorról van szó, mely simán megállja a helyét egy kompetitív eSport rendezvényen is, ahol ugye a néző rengetek csak a monitor hátulját láthatja. Más részt pedig a megfelelő hűtés szempontjából is fontos ez a kialakítás. A hideg levegő két oldalt áramlik be a meleg pedig felül távozik. Passzív hűtő megoldásról van szó, vagyis nincsen ventilátor. Ugyan itt hátul dekorációs elemként 3 db fényes felületet kapunk. Ebből kettő a monitor két oldalán a harmadik pedig egy tetszetős ROG logó, ami az állvány felső részén kapott helyet. Ha pedig erről sem ismerik fel a készüléket akkor a nagy ASUS feliratra érdemes pillantani.

A kezelőfelület gombjai hátul a jobb oldal alsó részén sorakoznak. Alulról nézve kapunk egy On/Off, GameVisual, GamePlus gombot, valamint egy 5 állású navigáció joystick-ot. Egy gomb névtelenül maradt, amit én csak gyorsindítónak/kiléptetőnek hívok, mivel a megnyomásakor a többi gomb ikonjai előjönnek, így, ha fejből nem is, de a rajzok alapján megtaláljuk amit szeretnénk.

A csatlakozó felületek a monitor alsó részén kaptak helyet. Itt megtaláljuk a tápellátáshoz szükséges aljzatot e mellett pedig egy 3,5 mm-es Jack csatlakozót a felhallgatónkhoz. Középtájra került egy DisplayPort 1.2 és egy HDMI 1.4 port. Továbbá kapunk egy USB 3.0 HUB-ot is, mely 2 db Type A portot foglal magába. A mellettük található Type B a géppel való összeköttetéshez kell.

Specifikáció, extrák:

Következzen a száraz és egyben érdekes rész, a nagy kérdés megválaszolása: Miért Gamer?

Nos a PG248Q egy TN panelre épülő Full HD felbontással rendelkező 24 hüvelyes G-Sync technológiás monitor, mely max 180 Hz-es képfrissítésre képes.

Sokan meglepődnek majd a végén, hogy a PG248Q árért már 4K-s terméket is adnak. Ez igaz, de muszáj valamilyen kompromisszumot kötni egy nagyobb jó érdekében. Elég csak abból kiindulni, hogy egy hihetetlen árú konfigurációra lenne szükség ahhoz, hogy 4K felbontásban élvezzünk egy játékot mondjuk 144 Hz-es minőségben. Ezzel ellentétben a Full HD-t még emberi áron lehet a maxon pörgetni, ráadásul a megfelelő méretben még mindig jól néznek ki a játékok és a filmek. Ebben az esetben beszélhetünk arról, hogy a 24” véleményem szerint pont a határa az 1080p-nek, azaz a már nagyobb képátlójú kijelzőknél jöhetnek a különféle kifejezések arra, hogy pixeles a kép.

A másik dolog, ami még zavarhatja az embereket az a TN panel, hisz például a populárisabb IPS-el ellentétben alacsonyabb a színvilág, a színmélység, a kontraszt, valamint a betekintései szög. Viszont van két nagy előnye, amik főként a játékosokat érdeklik. Ez az alacsony válaszidő, mely ennél a monitornál is 1 ms (Gray to Gray), illetve a már említett magas képfrissítés, ami a szokásos 60 Hz helyett már 144, sőt több is lehet. Természetesen IPS panelen is találunk magas képfrissítésű termékeket, viszont azok jóval drágábbak, valamint a válaszidejük legalább 5 ms, ami bajba sodorhatja a pro játékosokat.

Ami viszont mindkét paneltípusnál elérhető és rettenő nagy előnnyel ruházza fel a felhasználót az a G-sync. Gondolom már mindenki találkozott a játékok grafikai beállításainál a V-Sync opcióval. Ha ezt a beállítást bekapcsoljuk akkor tulajdonképpen a GPU lefixálódik annyi FPS-re ahány Hz-es az adott monitor. Ez nem egy rossz megoldás, viszont, ha a GPU nem tud megfelelő FPS-t adni akkor olyan érzést kapunk, mintha a kép beremegne, lag-olna. A másik eshetőség, amikor a monitor képfrissítésénél több FPS-t tud produkálni a gép akkor érdemes V-Sync funkciót kikapcsolni, ám ez sem egy tökéletes megoldás, mivel ilyenkor találkozhatunk szétcsúszó képkockákkal.

Az NVidia kifejlesztett egy megoldást, ami tökéletes az előbbi két probléma kiküszöbölésére. A G-Sync bekapcsolásával a GPU és a monitor szinkronizálódik egymással. Ez azt jelenti, hogy a monitor képes dinamikusan változtatni a képfrissítését a gép által kipumpált FPS-hez viszonyítva, így nincs semmi féle akadozás, szakadozás. A képváltás zökkenőmentes a bemeneti lag pedig minimális. Az adott játék hihetetlenül sima, gyors és élménydús lesz. Ha esetleg a kedves olvasó nem érti ezeket akkor a  fentebb található videó megnézését ajánlom.

A már említett gombokkal különféle beállításokat tudunk elérni. Az úgynevezett GameVisual gombbal hat előre beállított képernyőmód közül tudunk választani, melyek segítségével a különféle látványtípusokhoz optimalizálható a kijelző. A hat kategória a következők:

 • Tájkép: Nagyobb fényerő tartományt és többféle kontrasztlefutást kínál.
 • Autóverseny: Csökken a bemeneti lag értéke. A maximális élvezhetőség a G-Sync bekapcsolásával érhető el.
 • Mozi: Jobb kontraszttal és színtelítettséggel segíti az életszerű képek megjelenítését.
 • RTS/RPG: A színtelítettség javításával és a kontraszt élességének fokozásával fényesebb színek és részletesebb képek érhetők el.
 • FPS: Magas kontrasztbeállítások mellett a sötét környezetekben is jól látni mindent.
 • sRGB: Ideális beállítás a fényképek és videók szerkesztésére, nézegetésére.

Természetesen előfordulhat az, hogy a Racing módban jobbnak érezzük az FPS játékokat, mint magában az FPS módban. Ezek csak előre bekalibrált színmódok, melyek segítésével könnyen megtalálhatjuk a nekünk kedvezőt, ráadásul ezek tovább is módosíthatók.

A következő hotkey a GamePlus, mely funkciója a nevében is benne van. E segítségével 4 fajta elemet tudunk a képernyőre rakni.

 • Célkereszt: A célkereszt overlay négy különböző Crosshair lehetőségget kínál, hogy ki lehessen választani azt, amelyik legjobban illeszkedik az éppen futó játékhoz.
 • Timer: Beépített időmérőt lehet elhelyezni a képernyő bal szélére, amivel figyelhető az eltelt időt.
 • FPS számláló: Az FPS számláló segítségével megállapítható, hogy mennyire fut simán a játék.
 • Képernyőelrendezés: Ebben a módban a kijelző négy oldalán három referenciapontként szolgáló elrendezési vonalat jelenik meg, hogy a többképernyős nézethez minden monitor képe tökéletesen tudjon illeszkedni egymáshoz.

A joystick-et benyomva tudjuk előhozni a menürendszert. Itt tudjuk beállítani az alábbiakat:

 • Overclocking: Az alap 144 Hz feltornázható 160, 170 vagy akár 180 Hz-re is.
 • Blue Light Filter: Ebben a pontban 4 fajta mértékű szűrő közül tudunk válogatni. Az alacsony kék fény-szint leginkább azoknak javasolt, akik több, akár 10 órát is a gép előtt töltenek. A filter segítségével a szem kimerültségét és erőltetését lehet elkerülni. A monitor szigorú működési teszten esett át a TÜV Rheinland laboratóriumában, ami az egész világon elismert szervezet a műszaki biztonsági szolgáltatók között. Az általuk kiadott tanúsítvány, hitelesíti azt, hogy a készülék villódzás mentes és alacsony szintű kék fényt bocsájt ki.
 • Color: Itt a kiválasztott színmódot tudjuk tovább finomítani.
 • Image: Ahogy itt is.
 • Input Select: A csatlakoztatott forrást tudjuk kiválasztani.
 • System Setup: Olyan általános dolgokat tudunk beállítani, mint a nyelv, OSD láthatósága és annak ideje. Ha netán nagyon rossz irányba kalibráltuk a kinézetet, akkor a Reset nagy segítségünkre lehet. Továbbá itt tudjuk be és kikapcsolni a nyak tövén található LED kört, amit Light in Moniton névre kereszteltek.

Az extrák közül nem maradhatott ki az NVidia 3D Vision, mely kompatibilis az NVIDIA® 3D Vision® 2 kittel. GeForce grafikus kártyával és egy 3D szemüveggel még magával ragadóbb lehetnek a játékok és a filmek. A legújabb NVIDIA® 3D LightBoost technológiával pedig még nagyobb fényű 3D látványt tapasztalhatunk anélkül, hogy növekedne az energiafogyasztás.

 • Panel mérete: Szélesvásznú képernyő 24″ (61.0cm) 16:9
 • Panel típus: TN
 • Tényleges felbontás: 1920×1080
 • Pixel távolság: 0.2768mm
 • Látható képernyő méret (HxV): 531.36 x 298.89 mm
 • Fényerő (max.): 350 cd/㎡
 • Kontrasztarány (max.): 1000:1
 • Betekintési szög (CR ≧ 10: 170° (H) / 160° (V)
 • Válaszidő: 1ms (Gray to Gray)
 • Gamma-beállítás: támogatott 1.8, 2.2, 2.5
 • Megjelenített színek: 16.7 millió
 • Villódzásmentes

Tapasztalat, vélemény:

A PG248Q egy igazi vadállat. Mint sokan mások, én is egy 60 Hz-es monitort használtam szinte mióta elkapott a PC láz. A biológia magyarázatát nem tudom, de azt biztosra kitudom jelenteni, hogy az emberi szem nem csak max 30 FPS-t képes érzékelni, hanem sokkal többet is. A teszt elején én is laikusan álltam a dologhoz, de most már tapasztaltam is, hogy 60 Hz és 180 Hz között eszméletlen mértékű a különbség. Persze ehhez kell egy olyan konfiguráció, hogy kihajtja ezt a készüléket.

A teszt során nem csak kompetitív, mint például a Rainbow Six Siege, hanem story based, barangolós, mint például a Wildlands, játékok is előkerültek. Kiemelném azt, hogy a magas Hz előnyei csak akkor fognak előjönni, ha azt támogatja a játék. Ezt az adott game grafikai beállításainál tudjuk megnézni. Ha találunk olyan opciót, ahol a megjelenítő frissítésének a mértékét lehet megadni, akkor minden oké. Ezzel szemben például a PUBG max csak 60 Hz-et támogat. Hiába tudna a monitor jóval többet kihajtani, sajnos a játék ezt nem engedi. Ám mikor elindítom a másik két játék valamelyikét akkor minden megváltozik. A kép nagyon éles, dinamikus és hihetetlenül gyors. Igaz a Wildlands-nél még a 144 Hz is sok, de a G-Sync-nek hála igazán sima játékmenetet kapok. Mivel a játék hatalmas területekkel operál, így sokszor előfordul FPS fel/alá menetelés, ám én ebből semmit nem veszek észre, csak, ha a számokat nézem.

Magas képfrissítésből adódó különbség mellett az eltérő panel típusok sajátosságai is észrevehetők. IPS panel után a TN valóban fakóbb. A betekintési szögei is rosszabbak, viszont ez egyáltalán nem hátrány, ha egy ember ül előtte és pont előtte. A fakóbb megjelenés ellenére a gyártó által belőtt 6 féle képernyő mód és az azokat tovább finomító opcióknak hála véleményem szerint nagyon jól testre lehet szabni az eszköz képi világát.

Csatlakozók terén a HUB-on kívül nem volt panaszom. A HDMI port jól jöhet akkor, ha mondjuk egy konzolt is rászeretnénk kötni a készülékre. Igazából csak az USB HUB elhelyezésével volt bajom, mivel azok a monitor alsó részén vannak. Elég nehéz vakon megtalálni, ha mégis ezekre támaszkodnánk, akkor érdemes nem kihúzni belőle a vezetéket, de ha nem zavar minket, hogy mindig fel kell tolni és kicsit el kell forgatni akkor semmi gond. Sajnos a HUB környékén nem sok hely van, így egy normális méretű pendrive nem fér el.

Összességében nagyon meg vagyok elégedve az ASUS termékével. Valóban egy igazi versenyzésre is alkalmas cuccal lehet dolgunk, ha a megvásárlása mellett döntünk. Viszont sajnos egy ilyen eszköz nem kevés pénzbe, kb. 150 ezer forintba kerül. Ezért az árért nem kapunk se 1440p-t, se 2160p-t, se IPS panelt, de ezek nem is számítanak, ha csak egy cél lebeg a szemünk előtt az pedig a „legjobbnak lenni”. Ezzel az eszközzel a pro játékosok a maxra járathatják precizitásukat. Ha tehetitek és kíváncsiak vagytok, akkor minden féle képen érdemes megtapasztalni, hogy milyen 60 Hz felett az élet. Ha egyszer bele esünk ebbe az „élvezetbe” onnan nincs vissza út.

További képekért katt a videóra.