pes-14-teszt-uj-motorral-a-fifa-ellen/2013/09/25

PES 14 teszt - új motorral a Fifa ellen

2013. szeptember 25. Szajcsán Márk

Mint minden évben idén is jönnek a közkedvelt focis játékok a PES 2014 és a FIFA 2014 személyében. Most a PES 14-et fogjuk górcső alá venni.

Ebben az évben a Konami a FOX Engine köré építette a játékot. A konzolos társadalom mellett a PC-s tábor is megkapta az új motort ami szebb látványt generál a képernyőnkre. A 14-es PES egyértelműen jobban néz ki mint az elődjei. Az új motor miatt jóval tisztábbak a tárgyak, szépen kivehetőek a kapuk is, már nem csak egy egybeolvadó tárgyról beszélünk, szebbek lettek a hálódarabok, labdák. Sokkal folyamatosabb az animáció is, már nem vehető észre szaggatás, vagy laggolás. A játékosok mozgásai, cselei vagy épp a labda pattanása is sokkal jobb mint a korábbi verziókban. Jó ötlet volt a motorváltás. Töltési időre sem lehet panaszunk.

pes2014 2013-09-25 09-43-25-94Sokat javult a mesterséges inteligencia is a játékban. Most már nem úgy érzi magát a felhasználó mintha sziklákkal játszana. Aki kicsit követi a foci világát észreveheti, hogy képesek a neves játékosok a való életben használt cseleket is bevetni a játékban, így sokszor szinte ugyan úgy cselezünk mintha kedvencünk csinálná a való életben. Aki esetleg most csatlakozna a PES játékosokhoz annak a Konami jópofa gyakorló játékokat is kialakított(milyen érdekes, hogy pont ilyen volt a 13-as Fifában is).

pes2014 2013-09-19 22-29-10-83Itt gyakorolhatjuk csatár, középpályás, védő, kapus és egyéb posztokon való játékunkat.Nagyon sok hasznos taktikát tanulhatunk meg, amit később a meccsen kamatoztathatunk. Gyakorolhatunk kombinációkat, kontrákat, kiugratásokat, szabadrúgás, csel, kapáslövés és még sok mindent. Itt azért elkel a kontroller, de természetesen aki nem szeretne beruházni, az billentyűzettel is könnyen hozzászokhat a játékhoz.

pes2014

 A játék emellett felkínál több szintű asszisztenciát amivel a lövéseket és a passzok pontosságát tudjuk beállítani. Itt a mesterséges inteligencia segíti a labda pontos passzolását és lövését a másik játékosunk felé vagy épp az ellenfél kapujára. E segítség kikapcsolásával rengeteget kell gyakorolnunk, hogy minden tökéletesen menjen a meccseken, ne adjuk el a labdát, jól védekezzünk a játékosokkal stb.

pes2014 2013-09-25 09-51-30-22A stadionokban félelmetes a hangulat, a közönség végig buzdítja csapatunkat, ha olyan történik ami nem tetszik akkor fütyülnek, gól esetén szinte felrobban a stadion a közönség hangjától.  Kommentátor is szépen fejlődik, angol nyelvű kommentátorral próbáltuk ki a játékot. Egyre többet beszél, már nem csak a góloknál és a nevesebb játékos passzánál, vagy épp szabálytalanságnál kezd bele mondanivalójába. Az alaphangulatra így nincs panasz.

Többjátékos módra is nyílik alkalmunk, igaz csak a 2. patchet követően válik elérhetővé ez a funkció. Új keresőt kapott a játék ami elvileg gyorsabb mint a régebbiek. Akár 11 vs. 11 meccset is játszhatunk barátainkkal vagy épp random emberekkel. Mivel csak a patchel jött így vélhetően gondok voltak a kiadás elött a multi résszel így finomítottak rajta. Sajnos még így is előfordul, hogy kidob meccs közben, így megajándékozva az ellenfelet 3 ponttal. Reméljük még csiszolgatnak rajta és akkor nem lesznek már ilyen gyermek betegségei a rendszernek.

pes2014 2013-09-25 09-38-33-95Ami kicsit érthetetlen volt számomra az a játék indításánál való először francia nyelvű szöveg majd mentés betöltése után angol szövegre váltó feliratok voltak. Ezt hibának is felfoghatjuk, de nem von le semmit a játék élményből. Maga a játék menüje szerintem nem lett az igazi, nem hozza a 2013-ban elvárt szintet, ennél még az előző évek PESjeiben található menü is sokkal jobb volt. Ráadásul egérrel nem is vándorolhatunk a menük között, mindent a fel, le, jobbra, balra gombokkal kell csinálnunk amit időigényesebb és unalmas is. Ezt sem igazán értem, hogy mért az kontroller gombjait jeleníti meg a menü miközben a számítógéphez sem volt csatlakoztatva a kontrollerem.

És elérkeztünk a PES legnagyobb bajához a licensekhez. Még mindig nem elég a használati jog a Konami kezében ahhoz, hogy egy szinte teljesen reális focis játékot készítsenek.

pes2014 2013-09-19 22-07-56-93Szerencsére a 14-ben már több jogot kaptak ahhoz, hogy a ligák, játékosok neve és a csapatok is szinte 100%-osan megtalálhatóak a játékban, így nem kell sok időt eltölteni, hogy kitaláljuk pontosan melyik név alatt fut a kedvenc csapatunk. Ami már pedig nagyobb baj az a játékosok ábrázolása. Nagyon kevés játékosnak van a reális arca a játékban. A nagyobb sztároknak mint C. Ronaldo, Messi vagy El Shaarawy felismerhetőek, de a kisebb játékosok egyáltalán nem.

pes2014 2013-09-25 09-52-27-73Összességében a Pro Evolution Soccer 2014 egy nagyon jó játék, jó kihívója lehet a 27-én érkező Fifa 14-nek. Az új motor nagyon jó hatással van a játékra, szerintem az eddigi legdinamikusabb PES az idei évi kiadás. Reméljük jövőre sikerül a Konaminak még több jogot szereznie ahhoz, hogy fejleszteni tudják a programot, és kiküszöbölni a hibákat.

Értékelés:

  • Grafika: 10/10
  • Hangok: 9/10
  • Játékélmény: 9/10
  • Szavatosság: 8/10

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=robrmBreKKc[/youtube]

Írta: Szajcsán Márk