planetside-2-teszt/2013/01/18

Planetside 2 teszt

2013. január 18. Herczeg Balázs

Elképzeltétek e már, hogy milyen is lesz a jövő hadviselése? Milyen technológiával fognak a fegyverek működni? Hogyan fognak kinézni a jövő hadviselésében a járművek? A sok kérdésekre a Sony újdonsült játéka,  a Planetside 2 választ fog adni.

Bevallom őszintén hogy amikor először léptem be a játékba, nem igazán tudtam beilleszkedni a játék világába, és valahogy az ami zajlott körülöttem túlságosan gyorsnak és furcsának tűnt. Csodálkoztam miért halok meg mindig és miért nem bírok ölni... Aztán megvilágosodtam! Kiderült számomra, hogy az, amit rossznak hittem, kifejezetten jó. Hogy miért is? Részletezem.

Történet: Történetünk a jövőben játszódik, ahol 3 nép harcol egymással területfoglalás célpontjából. Ezeket mindenféle futurisztikus jármű segítségével próbálják elérni. Az első rész történetét gondolja újra, ugyan azokkal a helyszínekkel, ugyanazokkal a frakciókkal, és nagyjából az első résszel egy időben játszódik. Én teljesen "noob"-ként kezdtem bele a játékba, így a többi játékossal ellentétben nem nagyon mélyedtem tovább a történetbe, de ez nem is szükséges. A harc okára azért kíváncsi vagyok, de a játékkal eltöltött percek elfelejtetik velem ezt a kérdést. A bejárható terület hatalmas. Battlefield 3 legnagyobb térképei ehhez képest icipici méretű. Amikor először vettem észre a terület nagyságát, nem hittem a szememnek... Na jó, azért nem kell egy majdnem végtelen nagyságú minecraft világ térképében gondolkodni, de azért nagy. A menü legelőször furcsa érzéseket keltett bennem, mert nem értettem meg egykönnyen a kezelését. Szerencsére 5 perc próbálgatás után kitapasztaltam a menüjét. A terület több kisebb méretű részre van osztva, melyekre le lehet spawnolni, és célunk az ellenséges területek megszerzése, és saját területünk megvédése. Több kaszt áll rendelkezésünkre: a Light Assault, aki jetpeckel repülget mindenfelé; a Heavy Assault, aki a nehéztüzérségért felel; a Medic, aki mindenkit szeret healelni és újraélesztgetni; az Engineer aki viszi magával a járműveket hatástalanító fegyvereket; az Infiltrator, aki mesterlövész puskájával mindenkit fejbe lő, azután láthatatlanul lelép; és Mechanized Assault Exo-Suit, aki egyhatalmas robot mindenféle nehéztüzérségi fegyverrel és hatalmas páncélzattal.

[caption id="attachment_20065" align="aligncenter" width="610"] Parkolás lvl 99[/caption]

Játékmenet: A játékmenet nagyon hasonlít a 2011-es E3-on több díjat besöprő Battlefield 3 játékmenetéhez, annyi különbséggel, hogy itt több kaszt van, több jármű és nagyobb bejárható terület. Mivel még nem játszottam túl sokat a játékkal, így nem nagyon volt időm jobban belevetni magamat a játék világába, melynek következtében nem tudom, hogy mennyi fegyver van a játékban, de azt tudom, hogy a fegyvereink fejlesztésére eléggé széles lehetőségünk van. A járműveket a Battlefiedel ellentétbe nem a pályán fogjuk találni, hanem minden bázison van egy olyan műszer, melynek segítségével járműveket idézhetünk le magunknak. Járművekből a megszokott szárazföldi és légi járműveket próbálhatjuk ki. Mivel a játék nemrég indult el így még vannak hiányosságai. Ilyen például a víz, és a vizi járművek hiánya. Szerencsére a fejlesztők tervezik a víz bevezetését a játékba. A játék alapvetően a League of Legends-hez hasonló free-2-play rendszerre épül, magyarul akkor is lehetünk életképesek a fizetősekkel szemben, ha semmit sem költünk a játékra. A pénzt fegyver és járműfejlesztésekre tudjuk költeni, na meg persze a gyorsabb fejlődésre. A fejlődési rendszer valahogy nekem furcsa volt, mert vagy én vagyok analfabéta ehhez a játékhoz, vagy tényleg nem látom azt, hogy mennyi tapasztalati pontom van. Legelőször csak járkáltam és olyan területre léptem be amit éppen foglaltak, és amint a 3. ilyen helyen voltam, szintet léptem. Nem kevés idő kellett mire rájöttem hogy a foglalástól léptem szintet... Ezek után egy olyan helyre teleportáltam, amit éppen a csapattársaim foglalni akartak el az ellenféltől. itt sikerült az első ölésemet is végrehajtanom. És ez volt az a pont ahol egyre jobban megtetszett a játék. Különleges képességeinkkel megkönnyebbíthetjük saját dolgunkat csaták idején. Járművekkel gyorsan eljuthatunk A pontból B-be. A játékmenet egyfajta módon lassú, másrészről viszont gyors, de nagyon tetszetős világa van a Planetside 2-nek.

[caption id="attachment_20066" align="aligncenter" width="610"] nem tudok megszabadulnia "rajongóimtól"![/caption]

Grafika: Legelőször amikor videókban láttam a grafikát, akkor elámultam tőle, de amikor először játszottam a játékkal maximális beállítások mellet, eléggé meglepett a grafika. Szépnek szép, de a textúrák mintha a videókon jobban néztek volna ki mint a játékban. Ezenfelül a játék kicsit optimalizálatlan is, mivel látványvilágban jóval gyengébb a Battlefield 3 látványvilágánál, sokkal kevesebb fps-el megy. Lehetséges hogy ez az óriási mapoknak és a több száz játékosnak tudható be, de az erőforrásokat nem képes kellőképpen kihasználni. Elmosódást kedvünk szerint be és ki kapcsolhatjuk, de szerintem bekapcsolt értéken jobban néz ki a játék. Fizikai effektekben a játék ott van, legalábbis videók alapján ezt tudom mondani, mart valami oknál fogva nem bírtam bekapcsolni a physx-et...(igen tudom hogy az AMD kártya miatt) Mint mindenhol, itt is lehet kiskapu, de nem igazán kísérleteztem eddig vele. Mindent összevetve a grafika azt hozza, amit egy mai játéknak hoznia kell.

Szavatosság: Ezen a téren igazán diadalmaskodik a játék. Mindig újabb és újabb játékosok csatlakoznak a kontinensekre  hatalmas csaták  is mindig másképp sülnek el és a fejlesztők még újabb, izgalmas frissítéseket terveznek a játékhoz, hogy minél több ideig legyen életképes. Ha a kontinesnek közül azegyiketmegunnánk, akkorkipróbálhatjuk a következőt is, hiszen mindenhol mások a környezeti viszonyok, melyek azt segítik hogy a játék ne legyen egyhangú. Nagyon sok órát bele lehet ebbe a játékba ölni. :D

Összegzés: Összességében ez egy nagyon jól sikerült MMOFPS játék lett, amit bárkinek merek ajánlani, már ha szereti a sandbox stílusú FPS-eket.

GRAFIKA 9/10
HANGOK 8/10
JÁTÉKÉLMÉNY 9/10
SZAVATOSSÁG 9/10
 
ÉRTÉKELÉS 86%
 

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter