pocketbook-surfpad-teszt/2013/02/14

Pocketbook – SURFpad TESZT

2013. február 14. Kocsis Bence

A Pocketbook eddig e-book olvasók téren hódított, most azonban más vizekre evezett. Elkészített egy tabletet, mely a SURFpad névre hallgat. A Pocketbook Kft. -nek köszönhetően szerkesztőségünk vendége volt egy példány ebből a típusból, amit ezúton szeretnénk megköszönni. Arra a kérdésre, hogy érdemes volt-e a gyártónak tabletet, készíteni hamarosan megtudjuk a választ.

PocketBook - SURFpad

Ezt az eszközt - a gyártó elmondása szerint - legfőképpen munkahelyi feladok elvégzésére, megoldására alkották meg, azonban ez a készülék jóval több ennél, hiszen szórakozásra is tökéletesen alkalmas. Böngészhetünk az interneten, hallgathatjuk kedvenc zenéinket, vagy játszhatunk androidos játékokkal, nézhetünk akár filmet, vagy készíthetünk fotókat, videókat. De ne menjünk ennyire előre, csak haladjunk szépen sorjában, mutassuk be kívül, belül a készüléket.

DSC_1080

Külső

Mikor kivettük a SURFpad-ot a dobozából egy 7 colos, 16:9 képarányú eszköz került a kezünkbe. Elsőre, ami nagyon megfogott benne, az a forma. Ugyanis ha vízszintes helyzetben tartjuk, akkor nagyon kényelmes a fogása, hiszen a készítők a tablet mindkét szélén egy kis vájatot alakítottak ki, ennek köszönhetően nagyon kényelmes tartani, emellett biztonságérzetet is ad, hisz nehezebben csúszik ki az ember kezéből.

DSC_1054

DSC_1058

Alapesetben a menüt, tehát a telepített alkalmazások számát lehet bővíteni, egyes alkalmazások az Apps Market (nem egyenlő a Google Play-el) rendszeréről tölthetők le, mások pedig külső eszköz használatával telepíthetők a készülékre.

A SURFpad vastagsága mindössze 1 cm, szélessége/magassága 20 illetve 11,5 cm. Súlya mindössze 285 gramm.

A beépített "G" szenzornak köszönhetően természetesen vízszintesen és függőlegesen is tarthatjuk, a készülék érzékeli a mozgást és elfordítja a képet. A készülék jobb felső sarkában találjuk a kamerát, alul két oldalt pedig a hangszórókat.

Ha megfordítjuk a készüléket láthatjuk, hogy egy nagyon finom anyagú, csúszásgátló borítást kapott, aminek köszönhetően még ferde felületen sem csúszik meg.

DSC_1079

Ha megnézzük a készülék tetejét, megtaláljuk a POWER gombot, amely a kijelző ki és bekapcsolásáért is felelős, valamint a hangerőszabályzó +,- gombokat. A SURFpad jobb oldalán található a microSD kártyaolvasó, a mikrofon, az audió kimenet, valamint a töltő csatlakozója, mely egyben adatátvitelre is specializálódott. Ez úgy oldották meg a készítők, hogy az adapteren egy USB bemenet található, így a kábelt ebbe bedugva tölthetjük a készüléket, vagy a kábelt a számítógéphez csatlakoztatva tudjuk adatainkat mozgatni, szinkronizálni.

DSC_1078

Belső

A készüléken Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich operációs rendszer található. Ez azt is jelenti, hogy számos irodai alkalmazás és e-mail kliens található rajta gyárilag. A tablet zökkenőmentes működéséért egy Cortex A8 1 GHz-es processzor, valamint 512 MB RAM felel. A belső memória 4 GB, melyet microSD kártyával akár 32 GB-ra egészíthetünk ki. A 7 colos, kapacitív, multi-touch,kijelző, 800 x 480-as felbontással rendelkezik, ami elsőre kevésnek tűnhet, de a pinch-zoom funkciónak köszönhetően a betöltött oldalak tartalmát igény szerint nagyíthatjuk.

Kompatibilitás, fájlkezelés

A SURFpad nem jön zavarba a legkülönfélébb fájlformátumok láttán, számtalan videó, hang, illetve képformátummal megbirkózik. Videókból az ASF, MKV, AVI, MP4, FLV, WEBM, 3GP, MOV, MPG, WMV, hangfájlokból az MP3, WMA, AAC, OGG, MIDI, míg a képekből a JPEG, BMP, PNG, GIF formátumokat jeleníti meg, illetve játssza le. PocketBook termék révén rengeteg szövegformátumot is ismer, melyek az EPUB, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, HTM, HTML, DOC, DOCX, RTF, panaszra tehát nem lehet ok.

Az Office Suite Pro v6 irodai alkalmazás segítségével tudjuk a fent említett szöveges formátumokat megnyitni.

DSC_1074

A SURFpad nem hazudtolja meg e-book-os gyökereit. A készüléken előre telepített Cool Reader nevű program található, ami képes kezelni az e-book-okat. Előre telepítve rengeteg e-könyv van a készüléken: angol (35db), francia (30db), német (50db), olasz (29db), orosz (50db), spanyol (30db) és ukrán (25db) nyelvű (MAGYAR NINCS).

DSC_1076

Az elektronikus könyvolvasást egyre több könyvtár támogatja, így kényelmes megoldás lehet a könyveket internetről letölteni, így nem kell több ezer forintot kiadni egy példányért. Magyarországon már több könyvtár is van, amely digitális formában is elérhetővé teszi ingyenesen könyveit. A Magyar Elektronikus Könyvtár hatalmas választékkal rendelkezik, és nem csak a könyveket választhatjuk ki, hanem azt is, hogy milyen formátumban szeretnénk letöteni. Természetesen a formátumok tekintetében itt nem lesznek problémáink, hiszen a SURFpad jópár kiterjesztést kezelni tud.

DSC_1067

Az internetes böngészés is könnyedén kivitelezhető, az oldalak kellőkép gyorsan betöltenek, ami a wifi megbízhatóságát dícséri.

DSC_1068

DSC_1072

A Youtube funkció a készülékről közvetlenül nem elérhető, a böngészőből tudjuk a youtube-ra rákeresve megtekinteni kedvenc videóinkat.

DSC_1062

Ha játékokról van szó, a processzor és a RAM nem hagy minket cserben.

Akkumulátor

Egy hordozható eszköznél sokadik, de szerintem mégis az egyik legfontosabb kérdés, az akkumulátor kapacitása, ezáltal a készülék működési ideje. A 3000 mAh-s akkumulátor gondoskodik arról, hogy hosszú órákon keresztül tudjuk újratöltés nélkül használni a SURFpad-et. Az természetesen, hogy meddig bír az akkumulátor egy használatot attól is függ, hogy milyen  - a központi egységre nézve - terhelő folyamatokat futtatunk.

Specifikáció

Méretek: 202 x 116 x 11 mm
Kijelző: Kapacitív érintőképernyő, TFT, 800 x 480 felbontás
Szín: Fekete/szürke, fekete/fekér, fekete/sötét indigó
Akkumulátor: LI-ion, 3000 mAh
Processzor: Cortex A8 (1,0 GHz)
RAM: 512 MB
Flash-memória: 4 GB
Interfész: MicroUSB
Bővíthetőség: MicroSD - max 32 GB
Audió kimenet: 3,5 mm, 2 x 0,5 W
Könyvformátum: EPUB, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, HTM, HTML, DOC, DOCX, RTF
Audió formátum: MP3, WMA, AAC, OGG, MIDI
Képformátum: JPEG, BMP, PNG, GIF
Súly: 285 gramm
G-szenzor: van
Kamera: előlapi, 0,5 MP
Vezeték nélküli kapcsolat: Wifi 802.11 (b/g/n)
Előre tepelített alkalmazások: Böngésző, mail kliens, audiolejátszó, videolejátszó, Google - gallery szinkronizálás, kapcsolatok, naptár, kereső böngésző, időjárás, Cool Reader, Office Suite Pro v.6, SPB TV, ArkMC, IM+, Learn English, Obreey Diary,Obreey File Manager,Obreey Market

Konklúzió

Az a véleményem, hogy a PocketBook jó döntést hozott azzal, hogy bepróbálkozott a tablet-piacon, hiszen egy jól használható készüléket rakott össze, az e-book olvasókhoz képest bővített funkciókkal és nagy kompatibilitással. Talán kivetnivaló a képernyő felbontásban lehet, de egy nagyobb felbontású kijelző erősebb processzort, ezáltal nagyobb kapacitású akkumulátort kívánt volna, valamint a termék ára is jóval magasabb lenne.

A Pocketbook ára 27.500 forint, melyet a pocketbookreader.hu oldalon lehet megvásárolni.

ri2_face2Pocketbook - SURFpad

Írta: Kocsis Bence