Pro Cycling Manager 2012 teszt


Közeledik az idei Tour de France és így a Cianide stúdiója ismét kiadta a Pro Cyling Manager című játékát. A Pro Cycling Manager 2012 nem csupán egy frissített adatbázissal ellátott 2011-es változat. Szebb grafika, jobb mesterséges inteligencia és még rengeteg újdonság található benne. Bár a kerékpározás népszerű sport, még ha hazánkban profi szinten kevesen művelik, még szűkebb az a réteg aki számítógépen is próbálkozik vele, pedig higgyétek el jó kis időtöltés, nem azt mondom hogy egy az egyben FIFA menedzser játékról van szó, de nagyon sok benne a hasonlóság. Itt is van egy csapatunk, tele játékosokkal / versenyzőkkel, és csak az a cél, hogy csapatmunkával a legjobb eredményt érjük el.

Adatbázis, versenyzők, csapatok:

Már a 2011-es verzióban is számtalan csapatot láthattunk. Gyanítjuk, hogy a Cianide studiónak ebben az évben is rengeteg problémája lehetett a jogokkal, hiszen két csapat, név szerint a BMC és a Radiosack Nissan, valamint a benne szereplő versenyzők nevét a felismerhetetlenségig sikerült megváltoztatni. Így Cancellara (Carbonara), a Schleck (Stark) testvérek valamint a 2011-es Tour-győztes Cadel Evans neve helyett más került az adatbázisba. A tavalyihoz képest még több csapat és versenyző került be a PCM 2012-be.  Jó hír nekünk magyaroknak, hogy a játékban 3 versenyző is helyet kapott, Hegyvári Adrián, a fiatal tehetség Palotai Péter valamint a szerződés nélkül szereplő Szeghalmi Bálint.

Helyszínek, versenyek:

A 2012-es játék versenynaptára ismét jól meg lett tömve. A játékból szokás szerint nem maradhatott ki a Tour de France, A Giro di Italia és a spanyol körverseny a Vuelta sem. Emellett helyett kapott az összes fontosabb többnapos esemény, az egynapos klasszikusok és a nemzeti bajnokságok is. A játékban helyet kapó szakaszok a valóságban kijelöt szakaszok lerövidített változatai, így minden fontosabb helyi szakasszal vagy híres hegycsúccsal találkozhatunk a francia körversenyen, vagy a többi eseményen.

Játékmenet, grafika:

A játékmenetben komolyabb változás nem történt, viszont fontos megemlíteni a képernyőm látható, a játékosnak fontos információkat. A kis térkép ismét helyet kapott a képernyőn, bár az emelkedők és lejtők meredekségét nekünk kell megbecsülni, hiszen nem lettek erősség szerint beszínezve. Az éppen aktív versenyző tulajdonságai, és a versenyen elfoglalt helye, pontjai folyamatosan láthatóak, így nem kell külön egy füllel előhozni. Pozitívum, hogy a virtuális állásnál láthatóak az összetett állás vezetői (az összetett idő, sprint és hegyi pont vezetője), ami nagyban megkönnyíti az erőviszonyok felmérését. Korábban a képernyő jobb oldalán kapott helyet az a vezérlő panel, ahol a játék sebességét, valamint a kamera helyzetét és a játék zenéit tudtuk állítani. Ez a lehetőség most is megtalálható viszont kissé nehézkes előcsalni azt. Egy a lényeg az csak rajtunk fog múlni, milyen eredményes lesz a csapat, hiszen nekünk kell összeválogatnunk egy aktuális esemény 7-8-9 fős csapatát. Több lehetőségünk is van, hajthatunk szakaszgyőzelmekre, ilyenkor sprintereket is érdemes beválogatni, bár ők az összetett eredményben nem valószínű hogy bele tudnak szólni. Az összetett első hely megszerzéséhez csak olyan versenyzőnek van lehetősége, aki időfutamban és emelkedőkön is jól teljesít. Természetesen mögötte szükségünk lesz 3-4 vízhordóra, akik segítik őt…

A grafikával már a korábbi részekben sem volt különösebb probléma. Az új játékba nagyobb felbontású textúrák kerültek, a versenyzők kinézete változatosabb, bár az az idő még nincs itt, hogy a versenyzők saját arccal rendelkezzenek. A környezet még szebb lett és sokkal változatosabb, mint a korábbiakban.

A Pro Cycling Manager 2012 a játék hivatalos oldalán letölthető, megvásárolható