pro-cycling-manager-2018-teszt/2018/06/30

Pro Cycling Manager 2018 teszt

2018. június 30. Kocsis Bence PC

A Cyanide Studio és a Focus Home Interactive már jóideje, évről évre kiadja kiadja Pro Cycling Manager játékát - konzolra Tour de France néven kerül a boltok polcaira a cím - és bár elég szűk rétegeket vonzz, mindig nagy sikert arat, hisz a sorozat egyeduralkodónak mondható a kategóriájában. A játék évről évre fejlődik, hisz az adatbázis frissítés mellett mindig kerülnek olyan új dolgok a játékba, melyek növelik a játékélményt, ami megmutatkozhat grafikai ráncfelvarrásban, új játékmódok bevezetésén, vagy akár az AI finomhangolásán. Természetesen az idei évben is beálltunk a sorba és kipróbáltuk a játékot, méghozzá a PC-s Pro Cycling Manager 2018-at vettük górcső alá.

A játék menüje kimondottan "fapadosnak" mondható, semmi extrát nem találunk az elődökhöz képest. Továbbra is megtaláljuk a fő játékmódokat, a betöltési lehetőségeket és természetesen elvégezhetjük a fontosabb beállításokat is, mint a nehézség, felbontás, grafikai részletesség és így tovább.

Minimalista menü

Egyjátékos módban négy opció áll rendelkezésre. Kezdenénk gyorsan a Track móddal, mely 7 különféle számot ölel magában. Ezek a Sprint, a Keirin, az Elimination, a Scratch, a Points Race, a 200 m Time Trial és végül az Omnium. Ez a játékmód igazából csak egy betekintés a pályaversenyzésbe, nem gondolnám, hogy a Pro Cycling Manager húzó játékmódja lenne, de aki ezt a szakágat preferálja elszórakozhat vele egy ideig.

A pályaversenyzés világa

A játékban rendelkezésre áll az One-Off Race mód, melyben az összes rendelkezésre álló szakaszon végigmehetünk, legyen szó a Tour de France egészéről, vagy a nagy klasszikusokról, mint a Liege-Bastogne-Liege. A két fő játékmód természetesen továbbra is a Career és a Pro Cyclist. Előbbiben kiválaszthatjuk kedvenc csapatunkat és végigkísérhetjük őket a teljes naptári éven, akár több szezonon át. Itt a célunk a csapat menedzselése, versenyekre való delegálás. A feladatunk az, hogy a csapat tagjaival a legjobb eredményeket érjük el. Természetesen a feladatunk nem lesz egyszerű, hisz, bár nagy a keret, húsznál is több kerékpárost versenyeztethetünk, de számos versenyen kell indulnunk, esetenként egy időben több kötelezettséget is vállalnunk kell.

Húzzuk meg a sort..

A Career módban nem csak a keretben lévő kerékpárosokat kell versenyről versenyre szerepeltetnünk, hanem a játék menüjében számos fontos feladat vár ránk. Igyekeznünk kell a szponzorok elvárásainak (az előző részekhez képest ez a rész még összetettebb lett, hisz fontos szerepet töltenek be a célok teljesítésével kapcsolatos szponzori kötelezettségek) megfelelni, intézni a pénzügyeket, a fejlesztéssel kapcsolatos teendőket, illetve nagyon fontos, hogy TOP versenyzőink szezonját előre megtervezzük. Ez nem csak azért fontos, hogy az esélyesünk az adott versenyben legyen a formája csúcsán, de például az adott versenyre egy olyan keretet is össze kell állítani mellé, akikkel esélye van az összetettbeli, vagy épp szakaszgyőzelemre.

Szezon vége felé aztán előre kell gondolkodnunk, hisz jöhet a csapatépítés. El kell döntenünk kiket engedünk / küldünk el és milyen elvárásaink vannak új igazolások tekintetében. A transzfer rendszert átszabták, hogy az közelebb legyen a valósághoz, bekerül a gépezetbe a lojalitás és a rivalizálás a csapatok és a kerékpárosok között.

Tervezzük meg Tom Dumoulin szezonját...

A Pro Cyclist módban csak magunkra számíthatunk. Saját magunkat kell menedzselnünk és a fejlődésünket elősegíteni. Persze nem tehetjük ezt magányos farkas módjára, hisz azért vannak feladatok a csapaton belül, objektívák, melyeket teljesíteni kell, főleg a pályafutásunk elején, amíg még névtelen, eredményeket el nem ért kerékpárosok vagyunk. Vezetjük a mezőnyt, védjük a csapatkapitányt, segítségünkkel próbálja a csapat beérni a szökést, amolyan vízhordó szerepet vállalunk. Aztán, ahogy jönnek az eredmények egyre kevesebb feladat hárul ránk a csapaton belül, egyre több alkmalommal kapunk szabad kezet. Szökhetünk, rámehetünk a pont-trikókra, vagy összetett álmainkat dédelgethetjük. A céljaink elérésében a fejlődési rendszer segít bennünket. Az objektívákért és az elért eredményekért (helyezés, pontgyűjtés) tapasztalati pontokat kapunk, melyekkel szintet léphetünk. Ilyenkor a képességeink javulnak, jobban bírjuk a helyeket, jobban sprintelünk, vagy strapabíróbbak vagyunk időfutamon, vagy épp a kockaköveken. Hogy milyen képességeinket fejlesszük, az csak rajtunk múlik.

Szintet léptünk, erősödtünk

A karakterünk létrehozásánál csak egy irányvonalat kapunk. Itt eldönthetjük, hogy milyen téren szeretnénk jól teljesíteni, de ezt a későbbiekben módosíthatjuk, amit a szintlépések között követhetünk el. Persze nem indulhatunk első évben a Tour de France-on , hisz azt ki kell érdemelni. Nem a szintünk határozza meg az indulási lehetőséget, hanem az elért eredmények. Minden nagyobb mérföldkőnek lesz egy "belépője". Kisebb versenyeken kell eredményt elérni,. hogy magasabban kategorizált versenyeken is részt vehessünk. Ezt természetesen a naptárban láthatjuk, így fel tudunk készülni az adott eseményre.

Ha jó megyünk a hegyeken...

A végére hagytuk a Multiplayer módot. Itt is lehetőségünk van pályaversenyzésre és orszűguti versenyzésre. Csatlakozhatunk mások által létrehozott eseményekhez, melyek állhatnak egy, vagy akár több szakaszból is, de magunk is létrehozhatunk versenyt. Csatlakozhjatunk klánokhoz és megmutathatjuk ország-világnak, hogy mi vagyunk a legjobb menedzserek.

Online versengés..

Adatbázis

A játékban a szokott módon az összes World Tour, Continental Pro és Continental csapat helyet kapott, ez közel 100 különféle alakulatot jelent. Ennek megfelelően az összes olyan versenyző elérhető, aki bármit is letett az asztalra a kerékpározás világában. Azt már megszokhattuk, hogy van néhány licensz probléma, ami az egyes kerékpárosok neveit érinti. Így például a BMC, Dimension Data vagy a Quick-Step kerete nevek tekintetében kicsit át lett szabva. Nagy szerencsére azonban ott a Steam Workshop, ahova lelkes felhasználók a játék megjelenését követően feltöltögetik amolyan frissítés formájában a valós kereteket, amit egy kattintással el is érhetünk. Telepíteni sem kell semmit, simán csak kiválasztjuk az általunk preferált adatbázist és indulhat a játék.

Már a valós nevek...

A Pro Cycling Manager 2018 tartalmazza az összes fontosabb jegyzett eseményt és ezek szakaszait, ami nagyjából 200 versenyt és 500 útvonalat jelent. Ez egy elég komoly naptári évet tár elénk, kedvünk szerint válogathatunk az események között. Ott lesznek természetesen a nagy körversenyek, mint a Tour de France, a Vuelta, vagy a Giro a 2018-as útvonalakat lemodellezve és helyet kap az összes klasszikus enynapos, kisebb többnapos események, lesznek nemzeti bajnokságok és elindulhatunk a világbajnokságon is a szivárvány színű trikó megszerzésének reményében.

Válasszunk versenyt 

A játékban az AI ráncfelvarráson esett át. Mondanom sem kell a Pro Cycling Manager 2018 nehezebb lett elődjénél. Az ellenfelek sokkal kevésbé engedékenyek, ha meg szeretnénk lógni a mezőnytől, viszont minden szakaszon rengeteg szükésre kell számítanunk és nem a megszokott 4-5 fős megindulásokra, esetenként akár a 15-20 főt is eléri a szökevénycsoport.


Összegzés:

A Pro Cycling Manager 2018 bár sokat nem lépett előre az elődjéhez képest, úgy gondolom, hogy egy nagyon jó játék lett. Kapunk friss adatbázist, új útvonalakat, helyszíneket. Végigkövethetjük az UCI naptárának eseményeit és belenyúlhatunk a kerékpársport alakulásába. A Career mód és a Pro Cyclist mód jó időtöltésnek bizonyult, izgulhattunk a csapatunkért, vagy utóbbi esetben létrehozott karakterünkért és az átdolgozott AI-nak köüszönhetően sok-sok izgalomban volt részünk a teszt során. A Pro Cycling Manager 2018 megvásárolható Steam-en keresztül 40 eurós áron.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: