regiuj-jatekok-batman-arkham-city/2013/10/24

RégiÚj Játékok: Batman - Arkham City

2013. október 24. Teszt Clarence

A tegnapi Arkham Asylum teszt után ma már csak az Arkham City tesztje hiányozhat. Pár napon belül pedig az Arkham Origins-ről is olvashattok majd egy hosszabb cikket, amelyben igyekszem majd kivesézni, hogy a játék adta lehetőségeket. Ennyire viszont ne ugorjunk előre, inkább térjünk vissza az Arkham City-re.

A játék 2011-ben jelent meg, tehát még egészen újnak mondható és jelenleg a TOP2 listám élén áll, mint azt már az előző cikkből kideríthettétek. A játék szinte minden téren felülmúlja elődjét, nagyobb, szebb, jobb, kiegyensúlyozottabb és több tartalommal rendelkezik. Ugorjunk is tehát fejest Batman kalandjaiba.

[caption id="attachment_36309" align="aligncenter" width="610"]2013-09-28_00001 Harley Quinn ebben a részben is megtalálható[/caption]

A történet szorosan összefügg az első rész történéseivel, mivel az előző rész történései miatt hozta létre Hugo Strange és Quincy Sharp Arkham City-t, hogy oda zárja be Gotham legsötétebb bűnözőit. Mind az Asylum és a Blackgate Prison gonosztevői itt találhatóak meg. Viszont most nem denevéremberként érkezünk a helyszínre, hanem, mint Bruce Wayne. A főhős éppen egy beszédet tart arról, hogy be kellene zárni Arkham City-t, mivel nem nézi jó szemmel, hogy Gotham szívében létrejött intézményben összecsapnak  az ott létrejött bandák. Bandákból pedig van bőven, ugyanis az előző részből megismert ellenfeleink száma kibővült. Néhányukkal csak mellékküldetések során találkozhatunk, de sokuk a sztori szerves részét képezik. A teljesség igénye nélkül találkozhatunk újra Joker-ral, Bane-nel, Ras Al Ghul-lal, Mr. Freeze-zel, Kétarc-cal és persze itt is feltűnik Rébusz, aki már nem 240, hanem 400 darab rejtvényt és kérdőjelet rejtett el nekünk. Szerencsénkre itt már találkozhatunk is azokkal a szereplőkkel, akikkel az előző rész életrajzai szóltak, persze akad kivétel, de a legjobbak itt is itt vannak és tovább bővült a számuk.

A történet és a szereplők tehát adottak és annyit elárulhatok, hogy a befejezése nagyon jól eltalált a játéknak, tehát mindenképpen érdemes végigjátszani. A fő sztoriszál itt is 10-12 óránkba telik, de ha minden rejtvényt meg akarunk fejteni, akkor a végtelenségig is eltarthat. Ha esetleg elakadnánk, akkor a Youtube tartalmaz mindenféle nyalánkságot a rejtvények megfejtéséről. Ne legyenek illúzióink, nem fogjuk tudni mindet egyhamar megtalálni.

[caption id="attachment_36312" align="aligncenter" width="610"]Na kinek a diplomája lóg a falon? Na kinek a diplomája lóg a falon?[/caption]

Ahogy azt a bevezetésben leírtam itt minden szebb és nagyobb, egyelőre ezzel a két szóval foglalkoznék. Tehát a grafika sokat fejlődött az előző részhez képest. Élesebbek a textúrák, mely nem csak Batman-en látszik meg igazán, hanem a pályákon, az épületek belsejében. A nagyobb jelző is helytálló, mivel a bejárható terület többszöröse az elmegyógyintézetnek és akkor még nem beszéltünk azokról az épületekről, amelyekbe beléphetünk. Sok az egyedi épület, melynek története sokszor a közelben lévő Rébusz rejtvény megfejtésével meg is nyílik, így elolvashatjuk, hogy miként vált kihasználatlanná a Sionis Acélművek vagy az Ace Vegyiművek. Nem beszélve a bezárt étteremről, amely a Maroni családé volt. Tehát az egész városrész élettel teli, halhatjuk ahogy az elítéltek káromkodnak a hideg miatt  vagy mert kevés az élelem, de ugyanakkor hangosbeszélőn folyamatosan beszél hozzánk Joker, szóval minden van itt, ami miatt érdemes leülni a gépünk elé.

A Rébusz rejtvények száma is több lett, mint az előző részben, de ezt már említettem. Némelyikhez külön ügyeskedni kell és kombinálni a kibővült eszköztárunkat. Melyekből bőven kapunk újat, úgy mint a fagyasztógránát, aknamentesítő vagy éppen fegyversemlegesítő kütyü,  de fejleszthetjük az alap Batclaw-nkat is, ha teljesítjük az AR kihívást. Jut eszembe kihívások, na hát azokból is jutott bőven, az előző rész pályáinak kb a duplája található itt meg, mindhez egyedi feladatot kapunk, melyeket egy csillagosra (akarom mondani denevéresre) még egyszerű megcsinálni, de, hogy mindhárom plecsnit megkapjuk gyakran órákig kell próbálkoznunk, ha csak nem vagyunk időmilliomosok vagy nem mi vagyunk a Batman.

[caption id="attachment_36311" align="aligncenter" width="610"]Batman mélyrepülésben.... Batman mélyrepülésben....[/caption]

Írtam, hogy kiegyensúlyozottabb lett a játék, ezt a harcrendszerre és a fejlődési rendszerre értettem legfőképpen. Egyfelől, mert az ellenfeleink fejlődtek és ügyesebbek lettek, többféle új ellenfél is megtalálható ebben a részben, melyeket új módokon intézhetünk el. Ez magával hozza a denevérember fejlődését is, mivel a combók listája is kibővült, itt is elmondható, hogy kb 2-3-szor annyi a combó, mint az előző részben. A legnagyobb újítás mégis Catwoman, mivel a PC-s verzióban őt is irányíthatjuk. Számomra a legidegesítőbb részek voltak ezek, de mások nagyon szerették a feszülős bőrruciban rohangáló Ms. Kyle-t.  Természetesen őt is fejleszthetjük, bár kisebb mértékben, mint Batmant. Ez gondolom érthető, mivel mindössze 30-40 percet fogjuk irányítani a fősztori során. Számára is rejtett el Rébusz kérdőjeleket, melyeket érdemes felszedni, mert további tartalmakat nyitnak fel számunkra.

[caption id="attachment_36310" align="aligncenter" width="610"]A grafika sokat fejlődött az előző rész óta A grafika sokat fejlődött az előző rész óta[/caption]

Ha átverekedtük magunkat a kicsit sem unalmas fő sztorin és sikeresen elkentük a rosszfiúk száját, akkor megnyílik számunkra a Game+ mód (csak akkor, ha normal vagy hard fokozaton játszottuk végig a sztorit), amely további nehezítéseket tartalmaz, de ha nem sikerült minden rejtvényt megfejtenünk, akkor érdemes végigjárni. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor már választhatóvá válnak a Batman skin-ek, amelyeket a Game of the Year edition tartalmaz, így már végigjárhatjuk a 70-es évek Batmanjével vagy az animációs mesében fellelhető batman karakterrel. Ugyanígy választhatunk skin-eket a többi karakterhez is, így Robinhoz, Macskanőhöz és Éjszárnyhoz is. Mindegyik karakter külön kihívás pályákkal rendelkezik, tehát még erre is odafigyeltek a készítők. Ezáltal a kihívások száma megsokszorozódik. Minden különböző karakter eltérő módon harcol és eltérő eszközökkel rendelkezik, tehát az alapjátékon kívül még további karakterekkel is játszhatunk, igaz csak Challenge módban, de így a játékidő tovább nő.

A Game of the Year Edition továbbá tartalmazza a Harley Quinn’s Revenge DLC-t is, mely Robinnal játszható végig és körülbelül 1-2 órát vesz igénybe. A DLC nem tartalmaz az alapjátékhoz képest újítást, nincsenek további Rébusz rejtvények, sem új játékmódok, csupán annyi, hogy ezúttal Robinnal is játszhatunk. A kiegészítés önmagában kellemes felüdülés annak, aki már unja, hogy mindig Batmannel csapjon oda a gazfickóknak. Aki fizetett érte, annak viszont csalódás lehet a kevés tartalom.

[caption id="attachment_36313" align="aligncenter" width="610"]Gotham City a távolban Gotham City a távolban[/caption]

Az előzőeket összevetve az már szerintem mindenki számára egyértelmű, hogy a játék nagyon jól sikerült és jelenleg a legjobb szuperhős játékok egyike. Kitűnő történet, szuper játékmenet és izgalmas kihívások várják a játékosokat. Mindenképpen jó vétel, akinek esetleg nem lenne meg (létezik ilyen?).  A cikksorozat következő része pedig pár nap múlva várható, miután teljesen áttanulmányoztam az Arkham Origins-t.

Nosztalgiafaktor 10

Írta: Teszt Clarence