regiuj-jatekok-heroes-of-might-and-magic-iii-hd-teszt/2015/02/16

RégiÚj Játékok - Heroes of Might and Magic III HD teszt

2015. február 16. Teszt Clarence

Mivel a legnagyobb Heroes fan vagyok a csapatban, így kétség sem fért hozzá, hogy a Heroes III HD verzióját is én kaparinthassam meg. Árgus szemekkel néztem a megjelenési dátumra és vártam, hogy aktiváló kódomat bepötyöghessem Steam-en.

Mivel nincs olyan Heroes játék, amit ne próbáltam volna ki, még a – szerintem – gyengére sikerült 4-et is, így bátran kijelentem, hogy a második (melyről egy tesztet itt olvashattok) és a harmadik rész sikerült a legszínvonalasabbra. Emellett még kimondottan szeretem a hatodik epizódot és nem a magyar vonatkozás miatt.

2015-02-15_00006

Szóval végre megjelent az a játék, amely miatt sok korombeli fiatalnak romlottak a jegyei középsuli alatt, amelyek miatt majd elaludtunk a szinte végtelenségig nyúló irodalom órákon. Amelyek miatt a házi feladat az órák közötti tíz perces szünetben készültek el, pontosabban másolódtak le. Emlékszem, hogy mennyire csalódott voltam, mert csak 16 MB RAM volt az akkori otthoni pc-mben és ennek a játéknak már elkélt a 32 MB. Én picit lassítva éltem emiatt az életem – legalább is a legközelebbi memória megvásárlásáig. Tipikusan az a játék, amely képes volt barátságokat tönkretenni.

A kód megszerzése után be is aktiváltam a játékot. Szépen le is töltődött, alig vártam, hogy kipróbálhassam. Gondolom már mindenki megnézte az értékelést és szentségelt, hogy miért kapott csak ennyit a kedvence. Nem volt könnyű döntés, igazándiból nem is szeretnék hasonló helyzetbe kerülni a jövőben, de az igazság az, hogy ez a játék kevés, nagyon kevés, olyan semmilyen.

Jelenleg 15 euro-s áron vásárolható meg steam-en.  Ez egy érthető ár (lenne), amely nem a magyar pénztárcákhoz van mérve, mert egy 1999-ben megjelent játékot biztosan nem venne meg senki ennyiért. Ugyan ez előre jelezve volt, de számomra mégis valahol felháborító, hogy a játékból kimaradtak a kiegészítők, tehát a The Shadow of Death és az Armageddon’s Blade. Ez utóbbit még meg is emészteném, mivel nem tartom egy jól eltalált expanziónak, de a The Shadow of Death már egy elég tartalmas kiegészítés volt, amely legalább annyi kampányt és szcenáriót tartalmazott, mint az alapjáték.

2015-02-15_00004

A probléma és felháborodásom tárgya pedig az, hogy ha ezeket a jövőben kiadják és pénzt kérnek érte (bár elvileg a 3DO csődbemenetelénél ezek a forráskódok elvesztek, elvileg…), akkor biztosan vissza fogok térni a cikkhez és a százalék mutatót még ennél is lentebb teszem. Teszem ezt annak tudatában, hogy GOG-on a Complete Edition, tehát a minden kiegészítést tartalmazó verzió 9 euro-t kóstál. Igaz, az nem HD és nincsenek hozzá steam achievementek, de azért a 15 euro-t mégis rablásnak érzem ebben az esetben.  Nem beszélve arról, hogy a HD textúrákat leszámítva semmi (!!!!!!) változás és fejlődés nem történt. Persze az lehet változás, hogy a steam-nek köszönhetően a multiplayer opciót jobban ki tudjuk aknázni (valójában kb senki nem játszik vele multiban, ha mégis találtok egy jó szervert, akkor kommentben írjátok meg), más kérdés, hogy körökre osztott játékról lévén szó egy party akár napokba is telhet. Számomra sokkal szórakoztatóbb volt gyerekkorom „hot seat”  verziója, amikor mindig cserélgettük, hogy ki ül a játék előtt, attól függően, hogy ki következett. Ez itt is megvan, bár kétlem, hogy valaki még használná. Később persze az olyan Lan szerver kreátor programokkal, mint a Hamachi már több gépről (laptop, pc stb) is tudtunk játszani. Mondanom sem kell, hogy hatalmas élmény volt. Hát a multiplayer opció itt is adott, de a LAN teljesen kimaradt belőle, ezen ugyan lehet háborogni, de szerintem ez nem lételem manapság. Ezt kivételesen nem írom fel hibának.

2015-02-15_00002

A hangulat pedig szerencsénkre egyjátékos módban is adott, és leszámítva a kevés újdonságot, ez a játék a mai napig zseniális. A karakterek, a lények, a várak, a pályák, a hadjáratok, a hangok, a zene, mind-mind képesek egy olyan atmoszférát teremteni, amely órákra, de akár napokra is a monitor elé szögez bennünket. Pontosan emiatt érzem magam átverve, csalódott vagyok. Legalább azzal foglalkoztak volna a készítők, hogy saját maguk kreáljanak pályákat, hadjáratokat, mert az Editor segítségével erre a lehetőség adott volt és a játék lényege is mindig ez volt, hogy ha már unod azt a kb 200 pályát és  8-10 hadjáratot, amit kaptál, akkor csinálhattál sajátot vagy kipróbálhattad a haverokét. Mennyire vicces is volt, amikor még floppy-n cserélgettük a pályákat. Ebből is látszik, hogy ez a játék iszonyatosan addiktív és szinte fanatikus rajongói köre van. Az editor szerencsére elérhető, így már várom, hogy a játékosok pótolják, amit a fejlesztők elfelejtettek (?!).

A cikk végére eszembe jutott, hogy nem csak HD textúrákat kapunk, hanem achievementeket is, amik elég fantáziátlanok, jól tükrözve a fejlesztők munkáját. A teljesített hadjáratok utána járnak és ennyi. Nincs olyan, hogy az első eltöltött ezer óra után jár vagy az első teljesített hard pálya után, de olyan sincs, hogy győzd le a nyilvánvalóan csaló gépi ellenfelet. Nem, semmi.

2015-02-15_00003

Az utóbbi időkben az Ubisoft nem igazán figyel oda a játékosokra... egyértelműen kivehető egy negatív tendencia... legutóbbi játékaik nem sikerültek túl jól, ez pedig részben az újdonságok hiányából adódik. Az, hogy HD felbontásban láthatjuk a textúrákat nem jelent semmit, ezt a játékot nem a grafikájáért szerettük. Ha látványvilág javítása helyett egy hatalmas térképcsomaggal toldották volna meg a játékot, akkor sokkal nagyobb sikere lett volna. Persze az internet tele van kiegészítő modokkal, sőt még HD mod is található, ha jó helyen keresgélünk. Mondanom sem kell, hogy az a HD mod klasszisokkal igényesebb munka, mint, amit az Ubisoft hozott össze. Nem beszélve a sok nem hivatalos pályacsomagról, hadjáratról, amelyek óriásit dobnak a játékon. Ilyen alacsony értékelést még nem adtam olyan játékra, amely alapvetően az egyik kedvencem. Érdemes várni a Steam Summer Sale-ig, ha mondjuk 1-2 euro-ért megkaphatjuk.

Írta: Teszt Clarence