rindie-blackhole-teszt-2/2015/08/06

Rindie - Blackhole teszt

2015. augusztus 06. Teszt Clarence

Nem régiben olvastam valamely internetes oldalon, hogy a két dimenziós platformjátékoknak már befellegzett. A szerző által felhozott tények jól mutatták az akkori trend alakulását, de mégis figyelmen kívül hagyott egy apró tényt. Akik a 90-es években Mario-n, Sonic-on, esetleg Jazz Jackrabbit-on nőttek fel, azok szívesen ülnek le nosztalgiázni és örömmel próbálnak ki egyéb ötletes alkotásokat is.

[caption id="attachment_58784" align="aligncenter" width="600"]Ez a pálya picit nehéz... Ez a pálya picit nehéz...[/caption]

Így tettem én is és kértem is egy kódot a Blackhole nevű cseh játékhoz. Meg kell vallani a cseh játékipar rendkívül sokat fejlődött az elmúlt években és ugyan ez egy indie játék, de jól mutatja, hogy nem kevés lehetőség rejlik az ottani programozókban.

A Blackhole, mint az a nevéből is sejthető egy fekete lyukról szól, amely megzavarja űrhajónkat és magába szippantja. Így ébredünk fel egyetlen túlélőként, legalább is akkor még így állunk, de szerencsékre (?) találunk egy kis PDA-t, amelyen pont rajta van a fedélzeti számítógép biztonsági mentése, így csakhamar meg is szólal újra a kedves kis hölgy, hogy nem örül annak, hogy mi vagyunk az ő utolsó reménysége kijutni ebből a helyzetből. Ő lesz végül a segédünk és mindig ad pár tanácsot vagy mond pár szép szót egy-egy pálya elkezdésekor. A hölgy annak ellenére, hogy egy számítógép, elég jó a humora és néhány pályán azért jókat derültem a megjegyzésein.

[caption id="attachment_58783" align="aligncenter" width="610"]Kalandjaink során többféle helyszínen is megforuldunk. Kalandjaink során többféle helyszínen is megfordulunk.[/caption]

Apropó pályák, belőlük nagyon sok van. Nem véletlenül írtam, hogy nagyon sok, mert a játékot nem sikerült végigjárnom. Szégyen, nem szégyen, de iszonyú nehéz és néha már nagyon megdolgoztatja agytekervényinket és idegeinket egy-egy kihívással. Alapvetően egy körkörös pályát kell elképzelni, tehát odateleportálódunk és mikor végeztünk, akkor a pálya kiindulási pontjára kell visszamennünk. A pályán pedig amolyan világító kis izéket kell összegyűjtenünk, de ez nem lesz ilyen egyszerű. Mindegyikhez külön akadály van és van, ahonnan nem lehet már továbbhaladni, így azt a végére kell hagyni. Szóval azon túl, hogy eleve nem könnyű felszedni őket még át is kell gondolni, hogy milyen sorrendben haladunk, mert, ha esetleg megbontjuk a sorrendet, akkor újra vissza kell majd menni egyért, ami nem lesz egy egyszerű menet. Alapvetően képzeljünk el egy kisebb pályát, ahol akad láva (azonnal megöl), víz (nem tudunk benne ugrálni, sem lesüllyedni) és gravitációforgatók (mivel a pályának négy széle van, így mindig válthatjuk, hogy mely széle legyen a talpunk alatti föld).

A kijárandó pályákon kívül ott van még a főtérkép, ahol addig nem jutunk tovább, amíg megfelelő számú világító pontot fel nem szedtünk. Ugyanitt található majd pár alkatrész is, amellyel a hajót kell majd javítanunk vagy valami pluszt ad.

[caption id="attachment_58785" align="aligncenter" width="610"]Még a zöldmezős beruházások fellegvárába is eljutunk :) Még a zöldmezős beruházások fellegvárába is eljutunk :)[/caption]

Bevallom régen szórakoztam már ilyen jól egy platform játékkal, de meg kell hagyni, iszonyú nehéz lett a Blackhole. Nem kell sok pályán végigmennünk ahhoz, hogy már ne tudjuk az összes pontot összeszedni. Persze a youtube-nak hála azért van kiút, de néha mégis jobb érzés magunktól rájönni a megoldásra. A Blackhole-t nyugodtan tudom ajánlani annak, akinek van egy kontrollere, mert tuti földhöz vágjuk játék közben és az kevésbé törékeny, mint a billentyűzet. Érdemes kipróbálni, mert hosszú távon is izgalmas marad a sok kihívásnak köszönhetően és hű segítünk, a cinikus számítógép is tartogat számunkra meglepetéseket.

Írta: Teszt Clarence