rindie-pre-civilization-marble-age/2015/04/18

Rindie - Pre-Civilization: Marble Age

2015. április 18. Teszt Clarence

Mindig is szerettem a böngészőben játszható flash alapú játékokat. Bár legtöbbjük csak maximum fél órára tud lekötni, de azért akadnak igazi gyöngyszemek is, amelyek órákra lekötik az embert. Picit felemás érzésem volt, amikor feltelepítettem a Pre-civilisation: Marble Age nevű játékot, mivel eléggé úgy tűnik, mintha egy böngészős játék elevenedne fel előttünk. Ennek ellenére igyekeztem nem leírni már az elején és végül szinte függőjévé váltam.

Mi a játék sikerének a titka? Miért kapott rendkívül pozitív kritikákat Steam-en? Elgondolkodtató, mivel sem a grafikája, sem a zene, hangok terén nem hoz újat. Mégis valamiért képesek vagyunk a monitor előtt ülni és akár órákon keresztül játszani, annak ellenére, hogy egy nehéz játékról beszélünk. Függőséget okoz, mint a böngészős flash játékok közül néhány.

[caption id="attachment_56875" align="aligncenter" width="610"]2015-04-18_00001 A kezdet ketdetén[/caption]

A címet nem tudom mire vélni, mivel számomra nem ismerős a márvány kor, mint történelmi időszak, de azért egyértelmű a kapcsolat a márvány és az általunk irányítható két görög nép között. Athén és Spárta városait vagy, ha úgy tetszik, poliszait irányíthatjuk és szálhatunk be a Kis-Ázsia és a görög félsziget uralmáért folytatott harcba. Érdemes figyelembe venni a gép javaslatát és először Athénnal elkezdeni a játékot, mivel csak velük kapunk segítséget, hogy mi mire való. Nem mondom, hogy deriválni és integrálni kell ahhoz, hogy megértsük a játékot, de azért a tutorial hasznos, ha gyorsan, de mégis lépésről lépésre akarjuk megérteni a birodalomépítés csínját-bínját.

Miután kiválasztottuk a népünket, utána kiválaszhatjuk, hogy milyen extrával induljunk. Pl 10%-kal erősebbek a katonák, de 20%-kal kevesebbet termelnek a farmjaink. Esetleg fordítva. Érdemes jól átgondolni, de a legjobb módszer, hogy elkezdjük egy random, számunkra szimpatikus extrával és miután belejöttünk a játékba, előlről kezdjük és jobban átgondolva választjuk ki e tulajdonságot.

[caption id="attachment_56874" align="aligncenter" width="610"]2015-04-18_00003 Városunkba már csak egy fal hiányzik[/caption]

A játék maga nem túl bonyolult, de ennek ellenére azért kihívásokkal teli. Alapvetően pedig egy körökre osztott stratégia, annak minden előnyével és hátrányával. Tehát adott a városunk, ahol először csak a farmra invitálhatjuk meg embereinket, ahol a több étel gyorsabb populációnövekedést is jelent. Emellett kifejleszthetünk különböző technológiákat, amelyek által újabb és újabb épületek lesznek elérhetőek. Ez azért jó, mert a nem dolgozó embereinket elküldhetjük dolgozni. Van, aki majd a farmokon teljesít szolgálatot, van, aki a kultúrális világban termeli a kultúra pontjainkat, lesznek az ipari termelésben jeleskedők, adószedők, katonák stb. Érdemes úgy beosztani az embereinket, hogy minden termelési mutató pozitív legyen. Ez rendkívül fontos, mert, ha például alacsony a mezőgazdasági termelés és éhínség lép fel, akkor előbb-utóbb fellázadnak a városi polgárok. Ilyenkor lefizethetjük őket vagy megölhetjük őket. Az adott döntés befolyásolja a következő körökben a teljesítményünket. Ugyanígy, ha katonahiány van, akkor egyfelől bérelhetünk, másfelől legyőzheznek ellenfeleink. Ez annyit tesz, hogy adót kell nekik fizetni. Ebbe ugyan nem feltétlenól fogunk belerokkani, de azért nem mindegy, hogy mire költjük a megtermelt javainkat.

[caption id="attachment_56873" align="aligncenter" width="610"]2015-04-18_00002 Az inváziós csaták megnyerése szinte a lehetetlennel ér fel...[/caption]

Fejlődésünk során egyre több és több elérhető épület mutatja jelzi majd nagyságunkat és szövetségre is léphetünk más görög poliszokkal. Érdemes kihasználni ezeket a lehetőségeket, mert a szövetségek segítik egymást háború idején, márpedig gyakran támadás áldozatai leszünk, mivel a szomszédos városok java valamiért mindig szemet vet kis városunkra. Érdemes átgondoltan használni a diplomáciai részt, amely egyszerűsége ellenére azért annyira mégsem az. Kereskedhetünk, háborút indíthatunk, javíthatjuk a kapcsolatainkat egy adott néppel és akár szövetségre is léphetünk velük. Időnként pedig lehetőségünk lesz egy küldetést megoldani. Ez amolyan Total War szerű, tehát adott egy probléma, amelyre 4 féle megoldást alkalmazhatunk. Ezek között akad olyan, amely majd pozitívan befolyásolja a birodalmunk, de akad olyan is, amely negatívan. Egy konkrét példa. Expedíciót indítunk Perzsiába és minden egyes adományért 5%-kal nő a siker esélye. Alapból 20%-on van. Ha gazdagok vagyunk, akkor beleölhetünk egy rakat pénzt és várhatjuk, hogy nyerünk rajta, ilyenkor nő a termelés, plusz fejlődési pontokat kapunk, új tartományokat, ha viszont veszítünk, akkor buktunk egy rakat pénzt és veszítettünk seregünkből. Ezt pedig kihasználhatják ellenséges szomszédaink.

A fenti kis leírásból is látszik, hogy egy egyszerűnek tűnő játék, de mégis meg van picit bolondítva. Sok órát bele lehet ölni, mire teljesen eljsajátítjuk a használatát és stabilan tudjuk építgetni birodalmunkat. Számomra nagyon tetszett a játék, nem bántam meg a beleölt órákat. Az értékelésemen is látszik, hogy elégedett voltam vele. Nem hoz sok újdonságot, de mégis képes kikapcsolni az embert.

Írta: Teszt Clarence