rindie-the-curious-expedition-avagy-a-felfedezes-orome/2015/08/06

Rindie - The Curious Expedition avagy a felfedezés öröme

2015. augusztus 06. Teszt Clarence

Ki ne szeretne csatlakozni a nagy felfedezők klubjához és ki ne szeretné, ha új állatfajokat, tájakat neveznének el róla? Hát a The Curious Expedition pontosan ezt kínálja a játékosoknak.

[caption id="attachment_58825" align="aligncenter" width="610"]A főtérkép. A főtérkép.[/caption]

A játék még ugyan Early Acces stádiumban van, de már bő másfél hónapja nyúzom és elmondhatom, hogy nem kevés változáson ment keresztül, bár maga a váz elég stabil, azért akadt pár bug és olyan játékmechanikai elem, amelyet a fejlesztők (a játékosok visszajelzései miatt) megváltoztattak.

Szóval, ha mindenki eldöntötte, hogy felfedez egy kontinenst vagy akár csak meg akar próbálkozni vele, annek üzenem, hogy igen csak fel kell kötnie a nadrágját, mert a játék kíméletlen és a 4. vagy 5. expedíciónk környékén már eléggé embertpróbáló lesz megnyerni a pályát. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük csak el szép sorjában. A játék grafikáját tekintve a manapság divatos 90-es évek eleji pixeles stílust követi, de ez egyáltalán nem baj, mert hangulatos, segít megteremteni a szükséges atmoszférát.

[caption id="attachment_58824" align="aligncenter" width="610"]Az eltérő akadályok eltérő mértékben csökkentik lépéseink számát. Az eltérő akadályok eltérő mértékben csökkentik lépéseink számát.[/caption]

Miután a főmenüben elindítjuk az expedíciónkat, úgy 20 felfedező közül választhatunk, eleinte kevesebb, de idővel majd mindig feloldunk valakit. A felfedezőink mind-mind hírességek, így Gandhi, Darwin vagy akár Tesla is választható. Ők mind eltérő kezdeti tulajdonságokkal rendelkeznek illetve kísérőik is egyediek és ők is szintén egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, így például akad, aki kleptomániás, míg mások a benszülött törzseket nem kedvelik, esetleg babonásak. Szerencsénkre főhősünk nem ilyen, neki csak az expedíciónkat elősegítő skilljei vannak. Ezek közül  van, amelyik a lépéseinket növeli meg, ha új pillangófajt fedezünk fel (belőlük sok lesz, így ez egy hasznos tulajdonság), vagy az összlépésünk számát növelik, esetleg beszélik a bennszülöttek nyelvét. Elég sok és változatos tulajdonságok találhatóak meg, de játékbeli stílusunkból adódóan erősen korlátozódik azon felfedezők száma, akikkel elindulunk. Tehát, aki harcosabb jellegű, az olyan főhőst választ, aki inkább mindent helyszínt felfedezne, az a kitartóbb karakterekkel indul útnak.

[caption id="attachment_58826" align="aligncenter" width="610"]KIraboljam? Ne raboljam? KIraboljam? Ne raboljam?[/caption]

A sikeres karakterválasztás után azonnal a kikötőben találjuk magunkat, ahol mindig megkeres minket valaki, hogy tegyünk neki egy szívességet. Ez lehet egy levél, amelyet egy helyi törzsfőnöknek kell eljuttatni vagy akár egy ereklyét kell neki hazahozni. Érdemes átgondolni, hogy mire mondunk igent és nemet, mert a térképek random generálódnak, így sokszor nem tudjuk kiszámítani, hogy mire számítsunk. Miután döntöttünk, máris a térképen találjuk magunkat kicsiny csapatunkkal és el is indulhatunk. Lépéseink számát a felső sarokban lévő Sanity (Tudatosság) jelzi, amely, ha elfogy, akkor társaink folyamatosan elhagynak, majd végül elveszítjük a játékot. Szóval véges a lépéseink száma, de jó hír, hogy a baráti falvakban alhatunk, esetleg vízesésnél és láposabb helyen is, amely visszatölti tudatosságunk illetve az étkezés is, szóval a csokit, whiskey-t érdemes a végére hagyni.

[caption id="attachment_58823" align="aligncenter" width="610"]Hasonló a kérdés :) Hasonló a kérdés :)[/caption]

A fő célunk az Aranypiramis megtalálása lesz minden pályán, ebben pedig az iránytűnk van leginkább segítségre, ugyanis az mutatja, hogy merre van, de a pálya kezdetén még körbe-körbe forog. Amint elkezdjük a pályát felfedezni és bejárjuk a helyszíneket, úgy egyre inkább elkezd „beállni” az iránytű a helyes irányba.  Szóval a lényeg, hogy minél több helyen járunk, annál hamarabb meglesz a győzelmet jelentő piramis. Eközben viszont telnek a napok és a konkurencia, mert hát a többi híresség párhuzamosan máshol van felfedező úton, minden valószínűséggel igen hamar befejezi az ő expedícióját. Az elmúlt másfél hónap alatt talán egyetlen alkalommal sikerült megelőznöm egy kollégát, de mindennapos, hogy veszítek az expedíciók alatt. Kis szerencsével azonban a 4. vagy 5. expedíció alkalmával már nem feltétlenül térnek haza ellenfeleink, így előrébb kerülünk a ranglistán. Sajnos ennél biztosabb módszert nem sikerült kifejlesztenem, később le is írom, hogy miért.

Szóval a játék elég nehéz, megnyerni még sosem sikerült. Összesen 6 expedícióról kell sikeresen hazatérnünk, de nekem a rekordom négy, mivel az ötödiken felfalt minket egy veloci raptor. Ez nem túl életszerű helyzet, de jól érzékelteti, hogy sok pálya igen csak lutri. A legjobban talán az a piciny történet érzékelteti a játék komolyságát, amely egy expedícióm során (a 3. pályán) történt. Egy korábban sikertelen expedíció utolsó táborát fedeztem fel szerény kis csapatommal és ott megelégedésünkre találtunk egy szamarat. Azonnal be is fogtuk a csomagok cipelésére, majd, ahogy teltek a napok, hetek, hónapok, úgy fogyott el a Tudatosságunk és később az ételünk is, szóval egy este választás elé kerültünk. Vagy megesszük a szamarat és a zsákmányt itthagyjuk vagy marad a szamár és éhenhalunk. Végül megettük a szamarat és később haltunk éhen. Tanulságos kis történet.

[caption id="attachment_58827" align="aligncenter" width="610"]A kemény munka meghálálja magát. A kemény munka meghálálja magát.[/caption]

Kicsit visszatérek a térképre, mivel a játék javát ott tölthetjük. Ot tkülönböző helyszíneken fordulhatunk meg, így régi templomokban, barlangokban, falvakban vagy akár totemeknél is megfordulhatunk. Minden helyszínen tehetünk valamit. Zsákmányolhatunk ereklyéket, vásárolhatunk, ha éppen egy kereskedőnél vagyunk, esetleg a falvakban felfeogadhatunk bennszülötteket. Érdemes átgondolni, hogy hol mit teszünk, mert a helyiek nincsenek elragadtatva tőlünk és ha folyamatosan kiraboljuk szentélyeiket, akkor idővel megtalálnak minket és hát.....hadd ne kelljen részleteznem. Emellett a szentélyek kirablása mindig beindít egyfajta láncreakciót, vagy a föld omlik be alattunk, esetleg az erdő gyullad ki vagy víz tör fel egy hatalmas területen, szóval minden ilyen rablás után iszkiri.

Persze néha azért találkozhatunk a sikerünket jelző Aranypiramissal. Az első néhány expedíciónál ez még könnyebben megy, később már rendesen fogunk szenvedni. Szóval minden sikeres expedíció után hírnevet kapunk illetve választhatunk egy plusz tulajdonságot. Érdemes ezt is legalább olyan megfontoltan kiválasztani, mint karakterünket. Emellett a zsákmány sorsáról is dönteni kell, még pedig, hogy eladjuk, megtartjuk vagy a múzeumnak adományozzuk. Az eladásért pénz jár, megtartani ingyen lehet (ennek csak hátránya van), a múzeumnak pedig hírnévért cserébe adhatjuk, érdemes tehát megfontolni ezt is illetve kitapasztalni, hogy mely tárgyért mi jár, mert a végén már csak ezeket lesz érdemes hazacipelni, sajnos embereink kapaciátsa véges ezen a téren.

[caption id="attachment_58831" align="aligncenter" width="610"]Minden expedíció végén választhatunk egy új tulajdonságot. Minden expedíció végén választhatunk egy új tulajdonságot.[/caption]

Kalandjaink során harcba is keveredhetünk a térképen található állatokkal. Ezt nagyon frappánsan jelölték a készítők, így a piros terület a tigris körül azt jelenti, hogy az állat hol észlel és támad meg minket. Persze nem csak tigrisek léteznek, hanem gorillák, raptorok és még sok más kedves lény, de fontos, hogy, ha kék terület van az állat körül, akkor az nem feltétlenül fog megtámadni minket, csak akkor, ha sokáig vagyunk a területén. Sajnos a realisztikusságot (ezt egy raptorokat tartalmazó játéknál furán hangzik, igaz?) növeli, hogy az állatok mozognak a térképen, így követnek minket, szóval érdemes figyelembe venni, hogy éppen merre vannak és merre tartanak. A harcról is írnék pár szót, egyfelől, hogy nem sok esélyünk van veszteség nélkül megúszni, másfelől, hogy kockázással dől el minden. Adott egy kocka, melyet egy kör alatt háromszor dobhatunk, ez dobja fel a lehetőségeinket, amelyek közül a rezgőket választhatjuk ki, ha esetleg több ilyen is van, akkor szerencsénk van, mert combókba fűzhetjük őket, ezáltal megnövelve sebzését az alaptámadásnak. Addig tart a körünk, amíg fel nem használtuk az összes lehetőségünk, majd jön az ellenfél, aki szintén ugyanígy megy. Nem mondom, hogy teljesen esélytelenek a küzdelmek, de a fegyverek, amelyekkel győzelmet vívhatunk ki helyet foglalnak, ahogy a lőszer is, annál kevesebbet zsákmányolhatunk és a harc mindig elkerülhető, szóval érdemes inkább elkerülni, mintsem, hogy egy egész fegyvertárat kelljen magunknál hordani és ott kelljen hagyni az éppen akkor felfedezett ereklyéket.

A másfél hónap tesztelés alatt nagyon megszerettem a játékot, bár végigjárni sosem tudtam, de idővel még ez is lehetséges. Kellő kihívást jelent, folyamatosan updatelik (jelenleg kb heti szinten jön egy ráncfelvarrás) és nagyon izgalmas. Ugyan nincsenek achievementek hozzá és lehetnének picit sokszínűbbek a helyszínek, de alapvetően a játék mégis izgalmas. Nincs két ugyanolyan expedíció, mindig akad valami új, nincs jól bevált recept a térképek teljesítésére. Az egyik legjobb vétel az idei nyár indie kollekciójából.

Írta: Teszt Clarence