silverstone-ar03-processzorhuto-tesztje/2014/06/21

Silverstone AR03 processzorhűtő tesztje

2014. június 21. Kocsis Bence

A SilverStone kiváló számítógépházaival, processzorhűtőivel, nagy hatásfokú tápegységeivel és nagyon hasznos kiegészítőivel szerzett nevet magának. Processzorhűtők tekintetében olyan megoldások jelentek meg, mint a Heligon sorozat, a folyadékhűtéses Tundra sorozat, vagy az Argon sorozat. Az utóbbi sorozatba tartozó hűtők közül mai tesztünkben egy AR03 kódnevű, 120 mm-es ventilátorral ellátott modell járt nálunk.

SilverStone AR03:

Az AR03 egy klasszikus toronyhűtő, melyet a gyártó egy 120 mm-es PWM vezérlésű ventilátorral szerelt fel. Vékony kialakításának köszönhetően nagy memória kompatibilitással rendelkezik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A dobozt kinyitva az Argon felirattal ellátott dokumentáció alatt megpillanthatjuk magát a hűtést és a tartozékokat. A csomagolással nem szöszmötölt sokat a gyártó, nincsenek kis dobozkák, nem kell kicsomagolni a hűtést, csak kivenni a dobozból. A tartozékok visszazárható zacskóban vannak elhelyezve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maga a hűtő egy 140 x 159 x 50 mm-es méretekkel rendelkező, 560 gramm súlyú megoldás, melynek az érdekessége, hogy a hőcsövek nem kaptak nikkel bevonatot. Az AR03 egyik nagy eltérése a korábban már bemutatott AR02 hűtéshez képest a hűtőborda szélessége, mely 1-1 cm-rel mindkét oldalon túlnyúlik a ventilátoron, ezáltal a hőleadó felület növekedett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amellett hogy a nikkel bevonat hiányzik, van még egy érdekesség, ami abban rejlik, hogy a hőcsövek nem lettek eltüntetve a lapban, hanem csupaszon, a lappal egy vonalban találhatók, ez a HDC technológia (Heat-pipe Direct Contact) . A 6 mm átmérőjű réz hőcsövek párosával lettek elhelyezve. Annak következtében , hogy a hőcsövek közvetlenül érintkeznek a processzor sapkájával jobb hőátadás érhető el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maga a ventilátor egy 120 x 25 mm-es megoldás, mely 9 meredeken meghajlított lapáttal rendelkezik. Ez a modell viszonylag magas fordulatszámon működik, hisz a minimális 1000 RPM mellett maximálisan 2200 RPM-re képes, ami között a fordulatszám a PWM vezérlésnek köszönhetően változtatható. Ha a fordulatszámok okozta légszállítást nézzük, akkor 37.2~81.4 CFM közötti értékek a jellemzőek. Maximális fordulatszámon a ventilátor 33.5 dBA zajszintet produkál.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A dobozban természetesen megtaláljuk az összeszereléshez nélkülözhetetlen tartozékokat, melyek segítségével a SitverStone AR03 Intel LGA775/1150/1155/1156/1366/2011 és AMD AM2/AM3/FM1/FM2 foglalatú processzoroknál használható fel. A lenti képen látható, hogy a gyártó nem négy, hanem összesen nyolc szilikon rögzítőt mellékelt, így ha ahhoz tartja kedvünk,, akkor egy második ventilátort is elhelyezhetünk a hűtőn. Hővezető pasztát is kapunk természetesen, de sajnos a SilverStone ismét csak egy egyszer használatos kis csomagocskát adott a népszerűnek számító többször használható

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Összeszerelés:

A SilverStone AR03 összeszerelése nem okoz különösebb dolgot, hisz a hátlap és a hozzátartozó Intel, vagy AMD rögzítőkeret felhelyezése után a torony rögzítése már gyerekjáték. Mi Intel konfigurációba építettük be a hűtőt. Minden Intel foglalat-típushoz és az AMD foglalathoz is ugyanaz a hátlap használatos, mindössze a csavarhelyek megválasztása szükséges ahhoz, hogy a megfelelő foglalatnál használni tudjuk azt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szinte a teljes hűtés szerszám nélkül szerelhető, mindössze a hűtőbordát a keretre rögzítő két csavarhoz van szükség eszközre, ami lehet egy saját csillag-csavarhúzó, vagy a gyártó által mellékelt kis csavarkulcs. A lenti képen látható, hogy a torony elég távolságra van ahhoz, hogy a memória foglalatok biztonságban érezhessék magukat, aztán majd meglátjuk...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miután felhelyeztük a ventilátort a hűtőre a magas profilú memóriákat épphogy be tudtuk pakolni. Sajnos a szilikon rögzítőknek is van körülbelül 2 mm-es vastagsága, ami eltartja a ventilátort a hűtőtől, így eléggé szűkös lett az eredmény, de végül is működik. Hozzá teszem, hogy normál profilú memória esetén ez az ijedség nem történt volna meg, hisz azok a memóriák keskenyebbek a Corsair Vengeance Pro ramjainkhoz képest. A ventilátor felhelyezése és a ramok bepakolása után már csak annyi dolgunk van, hogy a 4 pines ventilátor csatlakozót rögzítsük az alaplapon...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Tesztkonfiguráció:

A tesztkonfigurációban helyet kapott két darab SATA kábel amelyet ugyancsak a SilverStone juttatott el hozzánk. A CP11 sorozatba tartozó kábelek 30 cm és 50 cm hosszúak, így mindenhol használhatók.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 A CP11 kábelek legnagyobb előnye azon kívül, hogy nem olyan merevek, mint a normál SATA kábelek, hogy a szuper-vékony kábel oldalra jön ki a testből, ami olyan alaplapoknál, ahol a SATA port felfelé áll nagy előny lehet. Ugyanis ebben az esetben pl. a hosszabb grafikus kártya nem akad össze a SATA kábellel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
. Tesztkörnyezet:

A teszteket a megszokott módon az AIDA 64 rendszer-diagnosztikai szoftver stabilitásteszt funkciójával végeztük. Az AR03 hűtési teljesítményét először a processzor 3800 Mhz-es Turbo Boost órajelén néztük meg, majd ezután egy komoly tuningot hajtottunk végre, 1,25V-os feszültségen 4600 Mhz-et állítottunk be az MSI alaplap OC Genie alkalmazásával. 3800 Mhz-es órajelen 2200 RPM fordulatszámon és 1500 RPM fordulatszámon mértünk, míg a 4600 Mhz-es tuning órajelen is 2200 RPM-en és 1500 RPM-en mértünk.

4600 Teszteredmények:

Ha nem gyári hűtőről van szó, akkor általában természetesnek vesszük, hogy egy processzorhűtő alap, vagy Turbo órajelen megbízhatóan működik és alacsony hőmérsékleten tartja a processzort. Ez most is így történt, hisz 3800 Mhz-en mind 1500 RPM-en, mind 2200 RPM-en jól teljesített a SilverStone AR03. Ha az ember tuningolni szeretne, akkor már más a helyzet, hisz magas órajelen való megbízható működéshez egy megbízható, magas hűtési teljesítménnyel rendelkező processzorhűtőre van szükség. Ennek ellenére a visszafogott méretű hűtőbordával és 120 mm-es ventilátorral ellátott AR03 (talán a magas fordulatszámnak és a HDC technológiának köszönhetően) nem vallott szégyent.

temp2

3800 Mhz / 4600 Mhz

Konklúzió:

A SilverStone AR03 egy nagyon esztétikus, megfelelő hűtési teljesítménnyel rendelkező processzorhűtő. Bár maximális fordulatszámon kissé hangos, de erre való a PWM vezérlés, hogy ezt csökkentsük. A memória támogatás szinte 100%-os, mindössze azokkal a memóriákkal lehet probléma, amelyek kiszélesített hűtőbordát kaptak. Az egyetlen negatív, az az ára, ami 17.000 forint körüli cédulát jelent. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy komolyan túlárazott hűtőről lenne, szó, hisz ha megnézzük a hűtési teljesítményt, akkor már nem is olyan magas ez az ár. A tesztben szereplő CP11 SATA kábelek 2.800 forint környékén szerezhetők be.

tetszett_s

Silverstone 446x121 colorful

   

Írta: Kocsis Bence