silverstone-nb05-notebook-huto-tesztje/2014/09/04

SilverStone NB05 notebook hűtő tesztje

2014. szeptember 04. Kocsis Bence

Notebook hűtők már évek óta jelen vannak a piacon. Szerepük egyre nagyobb, hisz a hordozható számítógépek teljesítménye próbálja a legújabb szoftverek éhségét kielégíteni, ezáltal az asztali számítógépekben használatos asztali hardverekhez hasonló teljesítményt ültetnek sokkal kompaktabb körülmények közé. A notebook hűtése természetesen korlátozott, így nemcsak az a probléma, hogy nagy mennyiségű hő keletkezik,l hanem ez a hő nehezen vezethető el. Nagyobb teljesítményű notebookoknál a borítás olyan szinten fel tud forrósodni, hogy nemhogy ölbe nem lehet venni a számítógépet, de még az asztalban is kárt tehet huzamosabb, egy helyen történő használat után.

A SilverStone már jópár hűtőt készített, melyeket az Noble Breeze sorozatban gyűjtött össze. Korábban már bemutattuk a SilverStone NB04-et, most pedig a gyártó legújabb notebook hűtője járt nálunk, az NB05.

SilverStone NB05:

Az NB05 nem a klasszikus forma, hisz nem "tálca" kialakítású egy nagy méretű ventilátorral. Maga a hűtő 370 mm széles és 123,7 mm hosszú, legnagyobb magassága pedig 46 mm, mely előre haladva keskenyedik 8 fokban megdöntve a notebookot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

 Az NB05 micro B USB csatlakozóval köthető össze a noteszgéppel. Ezen a kábelen keresztül képes a hűtő a 3 darab nagysebességű USB 3.0 port által fogadott adatok átvitelére. Emellett az NB05 kapott egy RJ45-ös hálüzati csatlakozót, ami lehetőséget ad arra, hogy a kizálólag wifi-képes notebokok is használhatóak legyenek olyan helyen, ahol csak vezetékes internetkapcsolat áll rendelkezésre. A hűtőt lehetőség van külső áramforrásról működtetni, melyhet egy DC-IN Jack csatlakozót kapunk, melyet 5V-ról tudunk táplálni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A gyártó mellékelt a hűtőhöz két darab csúszásgátló csíkot, amit a hűtő felső részére, oldalra kell felragasztani. Ezek a csíkok kimondottan jól végzik a dolgukat, nálunk még a csúszós íróasztal sem indította meg a notebookot a 8 fokos lejtőn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A 40 cm hosszúságú USB / micro B USB kábel elegendő ahhoz, hogy a notebook felső, vagy alsó (azonos oldali) csatlakozójához elérjünk, viszont egy túloldali USB-t már nem érhetünk el vele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hűtő lelke egy 290 mm hosszúságú cross flow ventilátor, mely 1250 RPM fordulatszámra képes. Ez a fordulatszám nem szabályozható, de nagyon nincs is rá szükség, hisz a működése mindössze 25 dBA zajszintet produkál, ami egyáltalán nem zavaró.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Természetesen nem csak kipróbáltuk az NB05-öt, hanem a hűtési teljesítményét is megnéztük, kíváncsiak voltunk, hogy a processzorra nézve milyen hatással van a plusz hűtés. Az AIDA 64 terheléses tesztje alapján az üresjárati és a terhelt hőmérsékletből is sikerült 2-2 fokot lecsípni, ami a notebook hűtők között egy átlagosnak mondható érték.

nb05  

Egy akkumulátorról működő eszköz esetében fontos szempont a rá csatlakoztatott kiegészítők fogyasztása. Természetesen ezt is lemértük... Az NB05 mindössze 2-3W-ot fogyaszt, ami alacsonynak mondható.

Összegzés:

Összességében elmondható, hogy a SilverStone NB05 a Noble Breeze sorozat méltó folytatása, melyet az asztalon elhelyezett, vagy akár az ölbe vett notebook esetében is tudunk használni a csúszásgátló bevonatnak köszönhetően. A hűtő értékét növeli a három darab nagy sebességű USB port és a hálózati csatlakozó is. A hűtőt mi egy 15"-os kijelzővel ellátott Lenovo B590 modellel próbáltuk ki, de 17"-os méretig minden notebookkal kompatibilis. A SilverStone NB05 hazánkban is hamarosan elérhető lesz 10-12 ezer forint körüli áron.

tetszett_s

Silverstone 446x121 colorful

Írta: Kocsis Bence