silverstone-td03-lite-folyadekhutes-belepo-szinten/2015/11/04

SilverStone TD03-LITE : Folyadékhűtés belépő szinten

2015. november 04. Kocsis Bence

A SilverStone már hosszú azon dolgozik, hogy minőségi léghűtéses processzorhűtői mellett a legkülönfélébb folyadékhűtéseket is piacra dobja, hogy ezzel a vásárlók minden irányú igényét kielégítse. Bár a gyártó egyenlőre csak a 120 mm-es ventilátorokkal ellátott - azaz 120 mm-es és 240 mm-es - folyadékhűtésekre koncentrál, ezekből viszon jónéhány szerepel a palettán.

Alapvetően a TD02 névre hallgató modellek 240 mm-es radiátorral, míg a TD03 modellek 120 mm-es radiátorral rendelkeznek. Mindkét sorozatban találunk normál, Lite és Slim változatokat, melyek eltérő paramétereikkel próbálnak a felhasználók igényeihez igazodni. Mai tesztünkben egy SilverStone TD03-SLIM modellt vizsgálhattunk meg a gyártónak köszönhetően.

A SilverStone TD03-LITE egy karbantartást nem igénylő könnyen összeszerelhető 120 mm-es AIO (All-in-One) folyadékhűtés. A hűtő csomagolása nem a SilverStone-tól megszokott fényes kartondoboz, hanem egy már-már "fapadosnak" mondható barna karton. Ettől természetesen a termék funkciója nem csorbul, csupán esztétikumról beszélhetünk. A csomagoláson a megszokott módon megtaláljuk a méretekre, kompatibilitásra és egyéb tulajdonságokra vonatkozó adatokat.

.

A dobozt kinyitva a már megszokott látvány fogad bennünket. Radiátor, folyadékcső, vízpumpa "egybeöntve" , valamint a ventilátor, a tartozékok és a dokumentáció.

.

A TD03-LITE feletére festett, alumínium radiátora 153 mm x 120 mm x 27 mm méretekkel rendelkezik. Ehhez a radiátorhoz csatlakozik a két darab 310 mm hosszú és 12 mm vastag gumiborítású, többrétegű (párolgásmentes) folyadékcső, mely a radiátor és a rézlap között a pumpa segítségével forgatja a felhevült, illetve visszahűtött folyadékot. A réz blokk -  mely felső felületén 0,2 mm-es mikrocsatornák gondoskodnak a maximális hőleadásról - fekete alumínium borítást kapott melynek felső részén egy átlátszó SilverStone logó kapott helyet. Ez a logó működés közben a kék LED háttérfénynek köszönhetően nagyon megfogó. A rendszerben a folyadékot keringető pumpa egyébként 2500 RPM-es fordulatszámon működik.

.

A TD03-LITE radiátorán egy 120 mm-es, 25 mm vastag PWM vezérléssel, 4 pines csatlakozóval ellátott ventilátor kapott helyet. Ez a légkavaró 1500 és 2500 RPM-es fordulatszám között képes működni. Ez a fordulatszám tartomány 18 és 35 dBA közötti zajszintet produkál, mely maximálisan 92.5 CFM légszállítást jelent.

.

A tartozékok között megtaláljuk az összes, összeszereléshez szükséges komponenst megtaláljuk, emellett a gyártó egy tubus hővezető pasztát is tett a dobozba, ugyanis a "coldplate" nem előre pasztázott. Aki szeretne egy második ventilátort is a radiátorra szerelni, annak jó hír, hogy erre a célra tartalék csavarok is rendelkezésre állnak.

Összeszerelés:

A processzorhűtő összeszerelése egyszerűnek mondható. Első körben érdemes a radiátorra a ventilátort felszerelni, hisz ha ezt elmulasztjuk akkor a házon belül a folyadékcsőbe, vagy egyéb kábelekbe ütközhetünk. Ezután a a hűtő rögzítő rendszerét kell felépíteni. Az Intel LGA 115x foglalattal rendelkezőknek könnyebb dolguk van, hisz itt a blokk már fel van szerelve a rögzítővel, így csak az univerzális hátlapot kell a helyére tenni és az rögzíteni. Az AMD foglalatnál ezt a blokk rögzítést le kell venni és helyére kell tenni a két mellékelt fém elemet. Az LGA 2011 foglalatnál nincs szükség az univerzális hátlapra, itt az alaplap processzor foglalat körüli lyukakba kell becsavarozni a 4 mellékelt, dupla menetes csavart. Mindhárom esetben a rögzítőre illesztett blokkrészt a 4 darab mellékelt rugós csavarral kell lezárni. Ezeknek a rugós csavaroknak a rögzítése könnyű, hisz előbb kapja el a csavar a menetet és a rugó csak azután ül fel az alatta  lévő műanyag távtartókra így a rugós csavar behúzását kézzel is elkezdhetjük. Arra ügyeljünk, hogy a rugós csavarok meghúzását átlósan,  folyamatosan végezzük, így a processzor sapka szélére biztosan nem helyezünk nagy terhet.

.

Tesztkonfiguráció:

  • Alaplap: AsRock Z97 Extreme 6
  • Processzor: Intel Core i7-4790K 4/4,4 Ghz
  • Memória: 4 x 4 GB Corsair Vengeance Pro DDR3 1600 Mhz
  • Grafikus kártya: Gigabyte Geforce GTX 970 G1 Gaming 4 GB
  • Merevlemez: SanDisk Ultra II 480 GB SSD
  • Tápegység: Bitfenix Fury 550G
  • Ház: Fractal Design ARC XL

Tesztkörnyezet:

A teszteket továbbra is az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszer stabilitásteszt funkciójával végeztük. A processzor hőmérsékletét vizsgáltuk fix 4000 Mhz-es (1.085V-os feszültséggel), tehát alap órajelen, valamint a Turbo Boost technológiát kikapcsolva fix 4400 Mhz-es órajelen (1.212V-os feszültségen).

cpu_z_4000 cpu_z_4400
.

Teszteredmények:

A processzor 4000 Mhz-es órajelén a várakozásoknak megfelelően különösebb probléma nem volt a hűtéssel. A minimális, 1500 RPM-es fordulatszámon 60 °C-ot értünk el, míg a maximális 2500 RPM-es fordulatszámon 56  °C-on álltunk meg, ami 35 dBA zajszintet jelentett.

4000_resize

A SilverStone TD03 LITE 4400 Mhz-en is megállta a helyét. Nemcsak a 2500 RPM-es maximális fordulatszámon, hanem az 1500 RPM-es minimális fordulatszámon is képes volt megfelelő hőmérsékleten tartani I7-4790K processzorunkat.

4400_resize

Össszegzés:

A SilverStone TD03 LITE nem kivételes hűtési teljesítményével hívta fel magára a figyelmet - bár azért szégyenkeznie ebben a tekintetben sem kell - , hanem kompakt méretével nyert meg bennünket. A legtöbb 120 mm-es ventilátorral ellátott léghűtés 14-15 cm belső magasságot igényel a számítógépház belsejében, míg SilverStone TD03 LITE megelégszik egy 120 mm-es ventilátorhellyel. A 120 mm-es ventilátor fordulatszáma az igényeknek megfelelően 1500 és 2500 RPM között változtatható, de a viszonylag alacsony zajszintnek köszönhetően akár a maximális fordulatszámon is működtethető.  A hűtő kompatibilitása kiterjed a mai összes modern foglalatra, így szinte minden esetben használható. A dizájn nagyon megfogó, így új ékköve lehet konfigurációnknak. A SilverStone TD03 LITE 23500 forint környéki áron szerezhető be.

tetszett_s[1]

Silverstone 462x121 black

Írta: Kocsis Bence