silverstone-wifi-eszkozok-jartak-nalunk/2015/10/23

Silverstone wifi eszközök jártak nálunk

2015. október 23. Kocsis Bence Hardver

A SilverStone főleg tápegységeivel, processzorhűtőivel és számítógépházaival próbál minél nagyobb piaci részesedésre szert tenni, de emellett számos kiegészítő gyártásával is foglalkozik. Most két ilyen hasznos kiegészítőt fogunk bemutatni, melyek internetezés esetén nagyobb szabadságot engednek az asztali számítógépeket használók számára. Ez a két kiegészítő a Silverstone ECW01 Wifi/Bluetooth modul és a SilverStone ECWA1-LITE, mely a mini-PCI Express és PCI Express foglalatokat teszi összeférhetővé.

A SilverStone ECW01 egy mini PCI-Express csatolófelületű bővítő modul, ami Wi-Fi és Bluetooth támogatással rendelkezik. Az IEEE 802.11 b/g/n adatátviteli szabványnak megfelelő modul 2,4 Ghz-es működési frekvencián 300 Mbit/s átviteli sebességre képes.  Az ECW01 esetében DBPSK, DQPSK, CCK, OFDM, 16-QAM, 64-QAM modulációs támogatásról beszélhetünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az ECW01 rendelkezik többszörös BSSID lehetőséggel, emellett támogatja a Wake-on-WLAN technológiát Magic packet (egy másik számítógépen futtatott program segítségével a számítógép elindítható) és wake up frame módokkal. A maximális sávszélességre törekedve a ECW01 támogatja az 1T1R technológiát, mely egymástól független ki- és befelé irányuló adatpályát tesz lehetővé.

Az ECW01 nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a gyárilag beszerelt wi-fi modul megadja magát (a legtöbb laptopban könnyen hozzáférhető két csavar és az antennák eltávolításával, kevés kivétellel) és cserélni kell, vagy pusztán nem vagyunk megelégedve a gyári modul által nyújtott sávszélességgel, illetve szükségünk van a fent említett Wake-on-WLAN támogatásra, hisz ilyen esetben nem kell fizikailag jelen lennünk a bekapcsolásnál, távolról elérjük otthon hagyott számítógépeken tárolt adatainkat.

Sebesség vizsgálatot azért is nem végeztünk, hisz az, hogy hány Mbit/s-ot tudunk kifacsarni a Wi-Fi modulból az internet szolgáltatótól és a felhasznált router tulajdonságaitól is függ.

Hordozható számítógépek esetében egyértelmű a kompatibilitás, azonban asztali számítógépek esetében akadhatnak problémák, ugyanis nem minden alaplap rendelkezik mini PCI-Express bővítőhellyel. Az ilyen esetekben egy olyan PCI-Express bővítőkártyára van szükség, amire képesek vagyunk csatlakoztatni az ECW01 Wi-Fi modult. Erre a célra tökéletesen alkalmas a SilverStone ECWA1-LITE.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az ECWA1-LITE egy két antennával felszerelt, PCI-Express foglalattal kompatibilis bővítő kártya, mely adapterként szolgál olyan teljes, vagy fél méretű mini PCI-Express moduloknak, mint pl. a SilverStone ECW01 Wi-Fi és Bluetooth modul.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Specifikáció:

Kártya adapter
Adapter típusa mini PCI-E x1
Csatlakozó 52pin Mini PCI-E connector
Keret normál x 1 és alacsony profilú x 1
Támogatott feszültségek 1.5V és 3V
Antenna
Típus Kétpólusú
Nyereség(dBi) 2.4~2.5GHz 2dBi 5.1~5.8GHz 3dBi
Polarizáció horizontális, vertikális
Sugárzás minden irányban
SWR ≤2.0
Impedancia 50Ω
Maximális fogyasztás 50W
Méretek 48 mm x 48 mm x 235 mm
Súly 13g
.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A SilverStone ECW01 egy 2,4 GHz-es és 5 GHz-es tartományban (3 illetve 5 dBi nyereségű) dupla antennával ellátott adapter. Ebbe az adapterbe kell behelyezni a Wi-fi modult, a csavarokkal rögzíteni és a huzalokkal az antennákhoz csatlakoztatni.

Az adapter felhasználható mind a normál méretű, mind az alacsony profilú számítógépházakban az előre felszerelt normál és mellékelt alacsony profilú fém rögzítőnek köszönhetően.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Optimális antennabeállítás:

 ecwa1-lite-3 Sugárzási minta (horizontális és vertikális): ecwa1-lite-1 Az elérhető legnagyobb távolság a vevő és adó dBi értékeinek függvényében: ecwa1-lite-2 Bár az operációs rendszer felismeri az új hardvert és telepíti a hozzá szükséges illesztőprogramot, mégis érdemes a gyártó weboldaláról letölteni az ECW01 Driver-t, ami lehetőséget nyújt arra, hogy elvégezzük a finombeállításokat. jooo_01 Kiválaszthatjuk pl. azokat a wifi csatornákat, amelyek a legkisebb interferenciát hordozzák, így elérhetjük a legnagyobb jelerősséget. jooo_04

Bár a wifi sávszélesség függ a szolgáltatótól, a wifi router paramétereitől, mi azért megnéztük hogy a papíron 40 Mbps / 4 Mbps sávszélességű internetünket milyen mértékben tudjuk kihasználni az ECW01 wifi modulunkkal. Az eredmény jónak mondható, a szoba másik végéből majdnem tudtuk hozni az elméletileg elérhető legmagasabb letöltési sebességet.

teszt

A SilverStone ECW01 jó alternatíva a laptopokban meghibásodott wifi modulok és a működő, de gyengébb képességekkel rendelkező modulok lecserélésére, valamint az asztali számítógépekben a vezetékes internetelérés leváltására, hisz nem mindig esztétikus egy szobán végig robotoló hálózati kábel, hát ha még egy falon is át kell vinni.

A SilverStone ECWA1 adapter és az ECW01 wifi modul körülbelül 50 eurós áron képes leváltani a vezetékes hálózatunkat.

  Silverstone 462x121 black

Írta: Kocsis Bence