szornyu-szornyek-futasa-monster-university-catching-archie/2013/06/30

Szörnyű szörnyek futása: Monster University Catching Archie

2013. június 30. Bordás Dávid
Manapság népszerű ez a fajta játékstílus és egy új filmhez nem árt csinálni egy játékot is. De szükséges ez?

A Monsters Inc. (magyarul Szörny Rt.) című filmet minden fiatal ismeri, vagy legalább hallott róla. A mai fiatalok nem feltétlen emlékezhetnek rá, de én imádtam azt az animációs filmet melyet a Pixar csinált még 2001-ben(!). Annó egy-két feledhető játék is megjelent a filmmel kapcsolatban, de ezek tény és való nem nagyon voltak méltók a filmhez. Platformerek voltak leginkább ezek, de a szereplőkön kívül nem sok hasonlóság volt a játékok és a film között kivéve persze a technikát, mert ugye a film is számítógépes animációval készült.

Screenshot_2013-06-30-11-50-33

A Pixar és a Disney idén viszont újra élesztette a filmet egy újabb résszel, mely a mai gyerekek számára készült, főleg úgy hogy 12 év telt el a két film között. Ehhez pedig illik egy játékot is csinálni, mely méltó a filmhez. Hogy ez sikerült-e lejjebb kiderül. Mint már említettem manapság nagyon jól működik a futkározós platformerek kategória, de ezek egyszerűségük miatt főleg a handheld platformokon hódítanak. Így adott volt a lehetőség, hogy egy futkározós a Temple Run-hoz hasonlót rakjanak össze. Részben sikerült.

Screenshot_2013-06-30-11-51-25

Részben ugyanis sajnos nem közelíti meg azt a szintet. Nem értem miért kellett fektetett nézetben elhelyezni a játékot. Emellett még többet ront a játékélményen az is, hogy a nézet is el van forgatva 45 fokkal. Ezzel a kombinációval és a buta irányítással egy teljességgel játszhatatlan valamit sikerült összedobálni. Ha ugrani akarunk nagyon pontosan kell, ha csúszni akkor szintén, de a legidegesítőbb a tereptárgyak kikerülése. Mivel nem marad az irányban a karakter, aki egyébként Mike az egyszemű kis zöldség, így nagyon bonyolult egy-egy akadályt kikerülni.

Screenshot_2013-06-30-11-51-48

A ötlettel alapvetően nem lenne gond. Az tetszetős, hogy a feladatunk a szokásosnál egy kicsit összetettebb. A kerülgetés, ugrálás és érmék helyett az egyetem címerének gyűjtögetése mellett, megadott időn belül el kell kapnunk elcsatangolt szőrmókunkat, amit egy kis lovagló gyakorlat után máris a birtokunkban tudhatunk és jöhet is az eredménylista.

Screenshot_2013-06-30-11-51-57

Szóval a játék alapötlete jó, csak a megvalósítás hibádzik és sajnos nem is kicsit. Ez ellenére a grafika kellemes és HD-packot is le lehet tölteni erősebb telókra. A zene a filmből lett átemelve, ami azért dob a hangulaton és az átvezetők is eredeti szinkronnal szólalnak meg, de a Disney kezei közül másképp ki sem jöhetett volna.

Screenshot_2013-06-30-11-52-38

Összegezve, egy ingyenes, de elég felemásra sikeredett futkározóssal van dolgunk a Catching Archie személyében. Szép szép, de néha élvezhetetlen a nem is apró hibák miatt. Promózni kell valamivel ezt a filmet, de nem ilyennel kedves Disney.

Értékelés: Grafika: 7/10 Hangok: 7/10 Játékmenet: 4/10 Szavatosság: 4/10

Összesen: 55%

Írta: Bordás Dávid