teriteken-a-scythe-processzorhutoi-grand-kama-cross-3-kabuto-3-mugen-4-ninja-4-tatsumiteszt/2016/08/10

Terítéken a Scythe processzorhűtői - Grand Kama Cross 3, Kabuto 3, Mugen 4, Ninja 4, Tatsumi[Teszt]

2016. augusztus 10. Herczeg Balázs

Ha azt vesszük figyelembe, hogy személy szerint az utolsó procihűtő tesztem a Be Quiet Dark Rock TF! volt, akkor minden bizonnyal kijelenthetem, hogy elég rég járt már nálam hűtő. Az FPO Hungary és a Scythe európai képviselete úgy gondolta, hogy ezen változtatni kellene így nem egy, nem kettő, hanem kapásból öt processzorhűtőt kaptam próbára. (igazából 6-ot, de a Tatsumi tokozása kicsit eltér a többi hűtőjétől így külön létezik belőle az AMD-s, és külön az Intel-es verzió. Így elöljáróban megemlíteném, hogy az alaphűtések kategóriájától kezdve (Tatsumi) agyártó csúcshűtőjeiig bezárólag (Ninja 4) minden kategóriából. Ezek között volt újabb hűtő (Kabuto 3) volt kicsit régebbi hűtők felújított változatai (Mugen 4, Grand Kama Cross 3), így ha nagyon sok hűtővel személy szerint én nem tudom őket összehasonlítani, egy házon belüli verseny extrém órajeleken (5 GHz) sosem jelent rosszat.

Hogy valamilyen kerettel is rendelkezzen a teszt, a legkisebb teljesítményű hűtőtől a legnagyobbakkal bezárólag kezdeném az általános ismertetést. Jöjjön tehát a Tatsumi A/I.

TATSUMI

A tesztelt hűtők közül ő jelentette a legkisebb kategóriát, ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy gyenge hűtési teljesítménnyel rendelkező hűtőről lenne szó. Éppen ellenkezőleg, de ezt a tesztekből úgy is meglátjátok majd. Sok hasonlóság van a Mugen 4 és a Tatsumi között, legyen szó dizájnról, ventilátorról, a Tatsumi mondhatni a Mugen kisöccse, hiszen az említett szempontokban rettentően hasonlítanak, annyi szépséghibával, hogy a TATSUMI jóval kisebb kivitelben teljesíti a rá kiszabott feladatot. A hűtőborda 102 mm hosszú, 146 mm magas és 59 mm széles, így elég kompaktnak mondható, viszont ebből hátránya is fog lenni, ugyanis a magas profilú memóriákkal nem igazán tudott szoros barátságot kialakítani. A ventilátor szerepét egy Slip Stream 92 PWM venti tölti be, ami ugyan kicsit kevésnek hangzik, de méretéhez képest hozza az elvárt hűtési teljesítményt. A ventilátor működése persze csapágy alapú, így ezek gyermekbetegsége a csapágyas nyikorgó hangzás nem várt vendég lehet, de ez szinte minden processzorhűtőnél ilyen (kivéve persze a passzívakat). A processzorsapkával érintkező bázisfelület nikkelezett bevonatú réz, így a hőátadásra nem lehet túlzottan panasz.

DSC05354

A ventilátor egyébként 300 és 2500 fordulat per perc között tud váltakozni a PWM módtól függően. Zajszintje még elviselhető a maximális 31,07 decibelével, a légáramlás sem mondható rossznak ugyanis 0.1897228749-1.57300085085 köbméter/percről beszélünk (6,7-55.55 CFM). A statikus nyomás 0,75 és 2,29 mmH2O között mozog, míg a súlya ventilátorral 445 g. Megemlíteném még, hogy 3 változatban is kapható a TATSUMI: egy Intel (I) verziójú, egy AMD (A) verziójú és egy mindenes (B) verziójú változatban is. A külön gyártóra szabott változatok összeszerelve érkeznek, így nem kell a felhasználóknak azzal bajlódni, hogy a foglalathoz megfelelő csatolófelületet összebarkácsolja, mondhatni plug & play megoldásról van szó, ezáltal megkímélve a fogyasztót a szerelés nehézségeitől.

KABUTO 3

A TATSUMI valamilyen szempontból egy közepes profilú hűtőnek mondható, mely a kezdő konfigurációkat célozza meg, ellentétben a KABUTO 3-al, ami már a haladó felhasználók egy jó barátja lehet, alacsony profilú kivitelben. Hogy ez miért fontos? Ha valaki iszonyat kompakt rendszereket szeretne építeni (pl egy ITX gép) akkor rendkívül limitált lehetőségei adódnak, viszont a Scythe rengeteg ilyen hűtőt kínál a specifikusan alacsonyabb megoldásra vágyók számára, melyek között a KABUTO 3 egy remek alternatíva. A KABUTO 3 új dizájnnal rendelkező dobozba érkezett (a gyártó végre elhagyja a megszokott snassz fehér dobozt, helyette az újabb hűtőkhöz társít valamilyen emblémát, és egy letisztult fekete, de mégis dizájnos kivitelű dobozban érkezik. A KABUTO jelképe példának okáért egy lovas szamuráj harcos lett, de a lényeg nem ezen van. A hűtő magassága a ventilátorral együtt 126 mm (ebből a venti 25 mm) így még belefér az alacsony kategóriába. Egyéb érdekességek iránt a borda 130 mm széles, ha viszont beleszámítjuk a hővezető csöveket, ez a szám 149 mm-re növekszik. A memóriáknak 54 mm helyet hagyott a gyártó, viszont itt is csak alacsony profilú megoldásokban gondolkodhatunk.

DSC05201

A ventilátor itt már kisebb felújításon esett át, ugyanis a gyártó a fekete propellereket szürkére cserélte, ezzel is kicsit csinosabbá téve a hűtőket. Ezt leszámítva a ventilátor a már korábban is megszokott GlideStream 120-as venti, így a dizájnon kívül nagy változásra senki se számítson. A PWM szabályzástól függően 300-1400 fordulat/perc között ugrál a ventilátor, maximálisan 28 decibeles zajjal dolgozik, ami már tényleg igazán baráti, a légáramlat 12,93 és 79 köbláb/perc (CFM) között alakul, a statikus nyomás pedig 0,69 és 15,3 Pascal között. Súlyra még átlagosnak nevezhető a 720 grammjával, kompatibilitásban pedig egyaránt jó minden piacon lévő (régikről mondjatok le) Intel és AMD foglalattal. Megemlíteném, hogy az Intel foglalat megegyezik a TATSUMI, az AMD és az Intel gyári megoldásával, tehát csak lenyomjuk a hűtőt a foglalatba, és meg is oldottuk a felhelyezést. A hűtő és a sapka érintkezési felülete természetesen itt is nikkelezett réz, de ezt felesleges lesz a későbbi hűtőknél megemlítenem, ugyanis nincs változás. Ami viszont nagyon meglepett az az új felfogató használata, amivel már nem kell szenvedni, hogy felhelyezzük a ventilátort a bordára. Ami problémát jelent az elhelyezésnél az „mindössze” annyi, hogy meg kell válnunk az oldalsó ventilátortól, különben nem fog elférni a hűtő.

MUGEN 4

A tesztelt hűtők közül a legrégebbi harcos, még mindig a régi dizájnú dobozban érkezik, viszont hiába régi, a hírneve még mindig tartja magát. Egy magas profilú hűtőről beszélünk, így kisebb gépházzal rendelkezőknél felütheti az orrát a probléma olyan szinten, hogy nem tudják a ház oldalát feltenni (mint ahogy régen én is jártam az Ashurával), de eltávolított oldallappal máris kiküszöbölhető félig-meddig a probléma. A most tesztelt hűtők közül ugyan csak egy hangyányit, de ő a legmagasabb a maga 156 milliméterével. Szélessége 88 mm míg hossza 130 mm. Ugyan a ventilátor GlideStream 120 itt is, viszont még a régi dizájnú teljesen fekete változat. Ezt leszámítva a zajszint 28 dBA maximum, viszont a minimális fordulatszám 400 RPM-re nőtt a 300 helyett, illetve a statikus nyomás is 1,18 Pascalra nőtt minimálisan.

DSC05199

Maximális értékekben nincs változás. Ennek következtében a légáramlás minimális szintje is nagyobb, 20,7 CMF, de ez van, ha egy régebbi termékről van szó. Szerelése igen körülményes Intel platformra, AMD-n valamivel egyszerűbb a helyzet, ugyanis a TATSUMI-hoz és a KABUTO 3-hoz hasonlóan az AMD alaplapok gyári foglalatjára kell ráerősítenünk a hűtőbordát. Ugyan az érintkező bázisfelület itt is nikkelezett réz, a hővezető csövekre ebben az esetben nem jutott a nikkelből, ebből is tudni, hogy egy régebbi termékről beszélünk, kiforratlan dizájn, körülményesebb szerelés jellemezné leginkább a MUGEN 4-et. Ventilátor nélkül egyébként 625 grammot nyom a borda. A ventilátor felerősítése pedig a régi megoldás alapján működik, így érdemesebb valami vékony csavarhúzóval húzni belülről a fogatókat a foglalat felé, ugyanis ujjal kín-szenvedést fog okozni.

GRAND KAMA CROSS 3

Elérkeztünk személyes kedvencemhez, a KAMA 3-hoz. A korábbi KAMA 2 is már rendkívül lenyűgözött, most viszont a japán gyártó tovább fejlesztette a tökéletes hűtőt, így apróságokban, de mégis egy jobb, összeszedettebb hűtőt. A borda már csak egy egyszerű V alakból áll, viszont a borda szélén lévő fekete lap is kicsit át lett alakítva, már nincsenek kiálló hőcsövek a bordából, csak egy matt fekete védőburok. Rézcsövek itt is megkapták a nikkelezett borítást, a felszerelés nem változott, viszont kapunk egy komplett óriáscsavarhúzót a hűtő mellé!!!! Én még ilyet nem láttam egy gyártónál sem, hihetetlenül kedves gesztus egy mágneses csavarhúzót csomagolni a hűtő mellé, ezzel is megkönnyítve a szerelést.

DSC05184

Magassága 147 mm-re növekedett, viszont ezáltal megnövelték a memóriakompatibilitást. A GlideStream 140 teszi a dolgát, bár kicsit magasabb, 30,7 dBA zajjal dolgozik, ezt leszámítva a légnyomás értelemszerűen jobb (29.9-97.18 CFM). A működése 400 és 1300 fordulat/perc között váltakozik (+-10%) míg a nyomás 0.98-10 Pascal között alakul. Súlyra picit a nehezebb súlyú bajnokok közé lehet sorolni a 790 grammos nehézségével, de még tűrhető. A doboz követi a KABUTO 3 új dizájnját, tehát egy fekete, dizájnos dobozban érkezik, annyi változással, hogy egy kaszás ninja lett a hűtő új kabalája.

NINJA 4

Ha már Japán, akkor ninja, és a ninja akkor NINJA 4. Ő jelentené a csúcskategóriát a KAMA 3-al együtt, viszont ellentétben az előbb bemutatott hűtővel, itt csak a GlideStream 120 muzsikál a hűtővel egy apróbb változtatással. Nemrég ugyebár írtunk a Cooler Master új ventilátorairól, melyeken egy 3-as modulú kapcsoló kapott helyet, ahol a ventilátor fordulatszámának sebességét lehet változtatnunk. Nos, ez a Scythe-nál kicsit régebb óta jelen van, ugyanis a Ninja 4 kicsit öregebb, mint a CM új ventilátorai. A NINJA 4 egy igazi melák a Mugen 4-hez hasonlóan, viszont a magassága csak 155 mm, vagyis 1 mm-el alacsonyabb attól.​

DSC05194 DSC05195

.

Szélességben és hosszúságban is egy monstrumról beszélünk, ugyanis 130 mm-es paramétereket kapott mindkét oldal. A hűtő tetején egy hatalmas Shuriken minta látható, ami remekül feldobja a gépház belsejét, persze csak akkor, ha odavagyunk a japán cuccokért… A zajszintet, a fordulatszámot, a légáramlatot és a nyomást 3 különböző részre kell vennünk a ventilátor 3 profilja miatt, egy low-ra(L), egy medium-ra(M) és egy high(H)-ra.

Ventilátor sebesség:

  • L: 300-800 RPM
  • M:300-1150 RPM
  • H: 300-1500 RPM!

Zajszint:

  • L: 4.0-12.5 dBA
  • M: 4.0-23.5 dBA
  • H: 4.0-29.1 dBA

Nyomás:

  • L: 0.69-4.9 Pa
  • M: 0.69-10.4 Pa
  • H: 0.69-17.55 Pa

Légáramlat:

  • L: 12.93-43.5 CFM
  • M: 12.93-63.73 CFM
  • H: 12.93-84.64 CFM

A KAMA 3-hoz hasonlóan itt is magkapjuk a csavarhúzót a könnyebb szerelés érdekében, így emiatt nem lehet panaszkodnunk. Súlyra ő a legnehezebb versenyzőnk, ugyanis majdnem 1 kilót nyom a hűtő a maga 900 grammos súlyával.

A hűtők a következő foglalatokkal kompatibilisek:

AMD: AM2 (+), AM3 (+), FM1, FM2(+)

Intel: LGA 775/ 1150/ 1151/ 1155/ 1156/ 1366/ 2011(v3)

Ha eddig végig olvastátok, most jön az a rész, amire igazándiból kíváncsiak vagytok, a tesztek. A hűtőket az AIDA 64 beépített processzorterhelő, és FPU terhelő módjával teszteltük, melyek rendkívül jól reprezentálják a hűtési teljesítményt.

De mi is volt a tesztkonfiguráció? Csak a szokásos…

  • MSI Z77a-G43
  • 12 GB Kingston HyperX Fury 1800 MHz CL11 (Saját OC profil)
  • Intel Core i5 2550K
  • be quiet! Dark Power PRO 11 750W
  • be quiet! Silent Base 800
  • Windows 10 Pro x64 Anniversary Update

A processzort a megszokott módon 3,4 GHz-en (alap), 4,7 GHz-en és 5 GHz-en teszteltük. Jöjjenek az eredmények.

34

47

50

Hűtőpasztaként a SCYTHE gyári pasztáját használtam, ettől függetlenül így is lehengerlő eredmények születtek. A KAMA 3 és a NINJA 4 taroltak, de mi a helyzet az FPU móddal?

34fpu

47fpu

Itt már a magas hőmérsékletre hivatkozva nem mertem megkockáztatni az 5 GHz-es tesztet, de így is láthatjuk, hogy nagyjából milyen maximális hőmérséklettel kell kalkulálnunk. A tesztek egyébként 15 percig futottak.

Konklúzió

Ha összességében kellene egyként beszélni a SCYTHE hűtőiről akkor mindenkinek csak annyit mondanék: „Irány a bolt, kutassátok fel a SCTYHE hűtőit és vegyétek meg”. De a helyzet nem ilyen egyszerű. A GRAND KAMA CROSS 3 hozta az elvártakat, javított az előző generációs fivére teljesítményén, a jelenlegi tesztünkben pedig ő a legjobb vétel, a tesztgyőztes. A NINJA 4 ugyan kicsivel drágább, és néhány fokkal jobban hűt a KAMA CROSS 3-nál, de nem tudta bezsebelni a győztes díjat, ráadásul óriási méretei miatt cseppet a szerelése is nehézkes, memória kompatibilitási problémák is adódnak, de még mindig merem ajánlani azoknak, akiknek nem számít az óriási mérete, inkább a teljesítményt és a dizájnt preferálják. A TATSUMI a maga olcsó árával több mint egy remek alternatíva a gyári hűtések lecserélésére, de túl magas túlhajtást nem engedhetünk meg vele magunknak. Cserébe könnyű szerelnünk. A KABUTO 3-at már csak olyanoknak ajánlanám, akiknek valamilyen oknál fogva nem tetszene a KAMA CROSS 3, ugyanis rendkívül macerás a memóriakompatibilitása, illetve vérző pontja az is, hogy a hátulsó ventilátortól meg kell válnunk, ha használni szeretnénk. Ettől függetlenül még ő is tetszett. A MUGEN 4-től viszont hírnevéhez képest sokkal többet vártam. Ugyan bővíthető egy plusz ventilátorral, de a teljesítménye alulmarad a nagyoktól, viszont az ára velük verseng. A Corsair H60 szintjét hozza, amit anno alternatívaként mertem ajánlani, így ugyan jóval olcsóbban hozza azt a szintet, viszont mégsem éri meg igazán az árát.

SVYTHE GRAND KAMA CROSS 3 ajanlott ajanlott ajanlott tetszett
G. KAMA CROSS 3 NINJA 4 KABUTO 3 TATSUMI MUGEN 4

A tesztben szereplő hűtőket a SCYTHE európai képviselete és az FPO Hungary biztosították számunkra, melyet ezúton is köszönünk nekik!

FPO[1]

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter