teriteken-az-uj-ozone-fejhallgatok-ozone-blast-st-es-4hx-teszt/2015/03/15

Terítéken az új Ozone fejhallgatók - Ozone BLAST ST és 4HX [Teszt]

2015. március 15. Herczeg Balázs

Az Ozone mostanában ontja magából ki a fejhallgatókat. Elsőként az xTreMee által tesztelt Ozone Blast 7.1 járt nálunk, most pedig a 4HX és az ST változat is eljutott szerkesztőségünkbe. Érdemes még az elején leszögeznem, hogy mind a 2 fejhallgató csak sztereó, de ha azt vesszük figyelembe, hogy vannak olyan sztereó headsetek, amik jobban szólnak egy 5.1-es vagy 7.1-es headsetnél, akkor még bizakodhatunk is. A helyzet ennyire nem egyszerű, főleg akkor, ha a fejhallgatók hangzásvilága visszaesett a Rage ST-hez képest. Mivel a két fejhallgató lényegében semmiben sem különbözik, a tesztben, ahogy már a cím is sejteti, mindkét fejhallgatót be fogom mutatni.

DSC01120

Ozone Blast ST

Még mielőtt részletezném a hangzásbéli dolgokat, kezdjük a bemutatót a Blast ST-vel. A fejhallgató jelenleg egy színben érhető el, ez pedig a fekete. Az összes Blast modell között ez a legkisebb modell, ami nem feltétlen jelent rosszat, ugyanis ez még a jó öreg, de bevált jack csatlakozóval rendelkezik, amiből kikövetkeztethető, hogy egy jó hangkártyával picit tudunk a hangzásvilágán finomítani. Alapvetően egy 4 pólusú jack csatlakozó található a végén, amiből az következik, hogy az eszköz még mobiltelefonhoz is használható headsetként. (Érdekes látvány lenne, az egyszer biztos) Ehhez a gyártó egy Y alakú csatlakozót is mellékelt, hogy a rendes célközönség (PC-s felhasználók) is kompromisszumok nélkül tudják használni.

DSC01123

Ozone Blast 4HX

A 4HX a Blast ST-től az egyel fejlettebb modell, ami olyan extrákkal kecsegtet, mint például az, hogy akár konzolokon is használhatjuk az eszközt. Ezt a gyártó a fejhallgató kábelére szerelt vezérlőegységgel oldotta meg, ugyanis ezen a vezérlőn lehetőségünk van a fejhallgatót Game (Konzol + PC is), illetve PC módba kapcsolni (PC-sek duplán jól járnak), amelyből adódóan akár egyszerre 2 különböző eszközzel is tudjuk használni a headsetet (Pl PC + Gitárerősítő). Ehhez persze minimum két csatlakozónak is társulnia kell. A Headset működéséhez alapvetően egy üres USB portra van szükségünk, ugyanis az elsődleges csatlakozást ezzel lehet megoldani, ehhez pedig társul egy jack csatlakozó is, hogy akár más eszközökkel is képesek legyünk használni. Ezeken kívül extra átalakító kábeleket is kapunk, de ezt lentebb részletezem

DSC01116

Dizájn – avagy a külső nem minden

Első ránézésre szerintem mindenkire bizakodóan hat a fejhallgató külseje. Igaz, szögletes alakjának köszönhetően picit futurisztikusnak hathat, de ez kölcsönzi neki ezt az igazán modern, letisztult külsőt. A „Prémium Gaming” hangszórók egy 8 szögletű vázban lettek elrejtve. A váz nagyjából 2/5 részénél a gyártó egy tükröződő műanyag felületet illesztett be mindkét fejhallgató esetében. A különbség itt viszont abban adódik, hogy a 4HX ennél a felületnél egy extra, pirosan világító LED csíkot kapott, pont olyat, mint amilyet a Blast OceloteWorld esetében is láthatunk. A fejhallgató bal oldalán kaptak helyet a mikrofonok is, illetve a kábelek is itt futnak be a hangszórókba. A mikrofonok felhajthatóak, de kis különbség itt is van a két fejhallgató között. Az ST változatnál, ha felhajtjuk a mikrofont, akkor az automatikusan lenémítja magát, míg a 4HX esetében ilyen nincs, cserébe a mikrofon pirosan világít. Az OceloteWorld mikrofonja a 2 variáció ötvözete.

DSC01121

A fülpárnák műbőrből készültek, aminek következtében hosszú idő után sem válnak kényelmetlenné. Különbség persze itt is adódik. Egyrészt a fülpárnán található szövet színe. Ez a4HX esetében piros, míg az ST-nél fekete. Másrészt maga a hangszórót magába foglaló váz színe, ami a 4HX esetében szintén piros, míg az ST-nél fekete. Ha valaki véletlenségből leszedné a fülpárnákat, ne lepődjön meg, hogy ha a hangszórót védő váz olcsó műanyagjáték hatását kelti. Kicsit feljebb haladva a vázon láthatjuk a gyártó nevét a vázon. Nem említettem még meg, pedig fontos, hogy a fülkagylókat be tudjuk hajtani a könnyebb hordozhatóság érdekében. Ha úgy fogjuk fel, hogy a 4HX a CM STORM Sirus-C riválisa, akkor már 1 pontot jóváírhatunk az Ozone javára. Hogy még 1 pontot szerezzen az Ozone, a fülkagylókat fémpánttal tudjuk a fejünkre igazítani, ellentétben a CM Sirus-C műanyag pántjával. És hogy még 1 pont legyen, a fejpánt teljes egészében műbőrrel lett beborítva, így hosszú idő után is megőrzi kényelmességét.

DSC011181

Mindkét fejhallgató kábelén található 1-1 vezérlőegység is. Hasonlóság, hogy mindkettőn lehet a hangerőt állítani, illetve mindkettőn van egy mikrofon némító kapcsoló. Az eltérés a 4HX javára a Konzol – PC kapcsolóban rejlik, illetve abban, hogy azt fel tudjuk csíptetni a ruhánkra. A vezérlőn még egy visszajelző ledecske is helyet kapott. Ha fehér, a mikrofon működik, ha piros, nem. Sajnos a kábelek egyik fejhallgató esetében sem harisnyázottak, illetve egyik sem kapott aranyozott csatlakozót.

DSC01124 DSC01122

Specifikációk:

BLAST 4HX: Hangszóró átmérője: ø44mm Hangszóró Érzékenysége: 119 +/- 3DB Hangszóró Frekvenciatartománya: 20~20kHz Hangszóró Max Bemenete: 100mW Fejhallgató Impedanciája: 50 Ω Mikrofon Iránya: Iránytalan Mikrofon Érzékenysége: -42 +/- 3 dB Mikrofon Impedanciája: 2.2k Ω Mikrofon Frekvenciatartománya: 100 ~ 10,000 Hz Mikrofon Méretei: 6 x 2,7mm Kábel hossza: 3 m Csatlakozó: USB Súly (Kábel nélkül): 300gr XBox360, PS3, PS4 & PC komatibilis LED Világítású FX a fülkagylókon Kábelek: USB + 3.5mm Mini-Jack, 2.5mm Mini-Jack & Phono/RCA. BLAST ST: Hangszóró átmérője: ø44mm Hangszóró Érzékenysége: 119 +/- 3DB Hangszóró Frekvenciatartománya: 20~20kHz Fejhallgató Impedanciája: 50 Ω Hangszóró Max Bemenete: 100mW Mikrofon Iránya: Iránytalan Mikrofon Érzékenysége: -42 +/- 3 dB Mikrofon Impedanciája: 2.2k Ω Mikrofon Frekvenciatartománya: 100 ~ 10,000 Hz Automata Mikrofon Némítás Funkció Mikrofon Méretei: 6 x 2,7mm Kábel hossza: 1.3m Súly (Kábel nélkül): 295gr Okostelefon, Tablet, PS4 & PC kompatibilis  

.

Doboz, extrák

DSC01114

Külsőre ugyan az a letisztult dobozdizájn látható mindkét fejhallgató esetében, mint az OceloteWorld esetében is. A Blast 4HX doboza kicsit hajaz a Razer Tiamat dobozára is, ugyanis ez is ugyan azon az elven nyílik ki. A Blast ST doboza picit szerényebb, de nem jelenti azt, hogy a benne rejlő termék rossz.

DSC01109 DSC01111
DSC01113 DSC01110

Az ST mellé egy Y alakú elosztót kapunk, illetve egy leírást, míg a 4HX esetében kapunk 2,5 mm-es jack kábelt (PS3) és egy Y alakú RCA kábel elosztót is (Xbox 360).

DSC01128 DSC01126

Felhasználói élmény

Mivel a két fejhallgató hangzásban sem és kényelemben sem tér el, általánosságban számolnák be az élményről. A kényelem majdnem hogy tökéletes, nekem egy picit nyomta a halántékomat, de nem igazán zavaró módon. Több órás használat után is megőrzi kényelmességét. A Mikrofonra panasz nem lehet, sokkal tisztább a hangja, m int eddig bármilyen más általam használt fejhallgatók mikrofonja (Na jó, Razer Kraken kivétel ez alól), tiszta hangot ad vissza, nincs háttérzaj sem, és nagyjából tükrözi a valóságot. Picit talán mélyebb hangokat vesz fel, de az nem baj. És jöhet a feketeleves, a hangzás. Itt megjegyezném, hogy még mindig jobban szól, mint a Sirus-C. A hangok egybemosódnak. Ez még a kisebbik gond csak. Ugyan a magas és mély hangok majdnem hogy tökéletesek, a középhangok hangzása borzalmas. Olyan, mintha a hang kiszökne egy teljesen zárt fejhallgatóból, amit nem igazán értek, hogy hol tud. A középhang olyan, mintha elkerülné a hallójáratot, és csak egy kicsi szeletét kapjuk meg a hangzásának. Mondtam már, hogy egybemossa a hangokat? Igen, nem baj… Zenehallgatásnál iszonyúan elrontja az élményt az egybemosott hang. Játékoknál már kevésbe, de a gyártó oldalán írt Premium Gaming sound nemhogy még nem Premiumnak nem mondható, de Gamingnek sem… Persze még mindig jobban szól, mint a Sirus-C. Egy megoldást találtam a hangzás megoldására, ami többek között azt is megmagyarázná, hogy Ocelote miért szerepel majdnem minden fényképén kapucniban. Ezt a fajhallgatót kapucnival a fejen kell felvenni, ugyanis ahogy a textil megszűri a hangot, valahogy jobb hangzást biztosít.  - Ocelote, I see what you did there…

DSC01115

Összegzés

A Blast széria szerintem nem sikerült olyan jóra, mint ahogy azt a gyártó várta. Ugyan kényelmesnek kényelmesek, ráadásul extrákat is kínálnak még, de hangzás tekintetében messze vannak még a jó fejhallgatóktól. Ide kell érteni a házon belüli Rage ST-t is, ugyanis még annak is jobb a hangzása. Hát még a Razer Tiamatnak. A Blast ST valamivel jobb helyzetben van, ugyanis egy jó hangkártyával bármilyen fejhallgatóból lehet jó fejhallgatót varázsolni. A 4HX esetében ezt sajnos már nem tudjuk megtenni. Alapvetően a hangzásvilág nem olyan túlságosan rossz, csak én szeretek túlozni, de sokkal többet vártam tőlük. A két fejhallgatót ettől függetlenül tetszett, sőt, a Blast ST-hez még versenyképes ár is társul, de a 4HX sajnos eléggé túlárazott modellnek sikerült.

tetszett_s

A tesztben szereplő fejhallgatókat köszönjük az Ozone Magyarországi képviseletének, az FPO Hungary-nek

FPO ozone-logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter