tesoro-shrike-gamer-eger-megfizetheto-aron/2013/07/23

Tesoro Shrike - Gamer egér megfizethető áron

2013. július 23. Herczeg Balázs

Az FPO Hungary jóvoltából, volt szerencsénk kipróbálni a Tesoro, Shrike névre keresztelt lézeres gamer egerét. Már az elején be kell hogy valljam, nem számítottam arra, hogy ennyire jó kis egeret kaptunk tesztre. Szerény személyemnek nagyon tetszett az egér, de ha nem hisztek nekem, olvassátok tovább a cikket ;) A Tesoro még igen fiatal márkának mondható hazánkban, hiszen alig pár hónapja tűntek fel a termékeik a magyar piacon, ennek ellenére a gyártó igen jó termékeket gyárt.

IMG_0133_kicsi

Tesoro Shrike

A Shrike első ránézésre egy majdnem szimmetrikus gamer egérnek néz ki. Kialakításának köszönhetően akár még balkezesek is tudják használni. Kezdjük hát az esti mesét, mit is ígér nekünk a doboz? Rögtön észrevehetjük hogy a lézeres egér maximális felbontását 5600 DPI-re is állíthatjuk. Szerintem 5600 mindenkinek bőven elég, ha viszont nem, akkor rengetek 6400 illetve 8200 DPI-s egeret találunk a piacon. Igaz, árban már nem igazán vannak túl közel a Tesoro egeréhez. Az egér akár 1000Hz-el is képes kommunikálni a számítógépünkkel, bár ez a gamer egerek nagy többségében már el is várható. A gyártó az egérbe 128kb memóriát is beépített, amely segítségével a szoftveren elvégzett beállításokat az egér magában fogja hordozni, ezek lehetnek markók(40-et állíthatunk be) vagy gomb illetve led-világítási beállítások is. Az egéren 8 programozható gombot találunk amikhez 5 mapping tartozik (amihez 5 led-visszajelzésesi beállítás is tartozik), amelyeknek a beállításait és színeit a szoftver segítségével szabadon választhatjuk ki. Ezen kívül pedig súlyokat is kapunk az egérhez, szóval ha túl könnyűnek érzi az ember az egeret, nyugodtan pakolhat bele 5 illetve 10 grammos súlyokat, ezzel növelve az egér súlyát. A doboz hátoldalán A-K-ig van az egér tudása felsorolva, de azt, hogy mit is jelentenek a betűk, csak később írom le.

IMG_0135_kicsi

Dizájn

A dizájn szempontjából mondhatom azt, hogy szép külseje van az egérnek. Ahogy már említettem, majdnem teljesen szimmetrikus így a balkezesek is könnyedén tudják használni. Az egér felső váza olyan, mintha le lenne csiszolva, ez személy szerint nekem nagyon tetszett. A felület végén a gyártó logóját is megcsodálhatjuk, aminek szintén ad neki egy kicsi dizájnt, bár ezt használat közben nem igazán vesszük észre. Alapjába véve az egér fő építőanyaga a műanyag, de mind a két oldalon egy-egy gumírozott csúszásgátló felületet találunk, ami megakadályozza azt, hogy az egér könnyedén kicsússzon a kezünkből játék közben, ráadásul akiknek nagyon izzad a tenyere (sajnos én is ilyen vagyok), annak is tökéletes lehet ez az egér, hiszen a gumírozott felületnek hála nem igazán látszódik meg rajta az izzadság, valamint sokkal kisebb az esélye annak is, hogy beleizzad a kezünk. A gumírozott felület körüli rész ráadásul még teflon borítást is kapott. Az alapgombokon kívül az 5 programozható gomb nem egyenletesen lett elosztva, hanem a DPI váltó középre, míg a maradék 4 gomb az egér jobb szélére került. Jobbkezesek előnyben! A DPI állító alatt helyezkedik el a ledvilágítás, ezt természetesen olyan színre állíthatjuk, amilyenre szeretnénk, persze ha a választott színt a driverből ki lehet választani... Ugyancsak a DPI váltó előtt helyezkedik el a görgő, aminek a szélei krómozott felületet kaptak, a közepe pedig egy recézett, gumírozott felületet, ami igen kényelmes érzéssel látja el az embert használat közben.

Csomagolás és mellékelt eszközök

Szerencsére a Tesoro nem csak a termékre, hanem a termék dobozára is gondolt. A doboz formája leginkább egy fejjel lefelé fordított trapézra emlékeztet. Középen az egeret figyelhetjük meg, alatta pedig mindenféle információval ellátott minket a gyártó. Ahogy már említettem, a dobozon A-K-ig vannak felsorolva a betűk, itt az ideje annak hogy kifejtsem melyik betű mit is jelent.

IMG_0145_kicsi

  • A: Bal egérgomb
  • B: Jobb egérgomb
  • C: Görgő
  • D: Vissza gomb
  • E: Előre gomb
  • F: Bal programozható gomb
  • G: Jobb programozható gomb
  • H: DPI váltó
  • I: Teflonborítás
  • J: Súlynövelő rendszer
  • K: Driver

Ezeken felül a Tesoro 1 brosúrát, 1 driver telepítő CD-t, 1 doboz súlytárcsát, és egy telepítési útmutatót pakolt az egérhez, de ezt az alul látható videóban is meg tudjátok nézni.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PBMpUBG5kH0[/youtube]

Felhasználói élmény

Korábban már dicsértem az egeret pedig akkor még nem is írtam hogy milyen használat közben. Rögtön meg is ragadnám az alkalmat arra, hogy megemlítsem az USB kábel extráit, hiszen aranyozott csatlakozót kapunk, ráadásul maga a kábel is harisnyázott, így nem fog könnyedén összegubancolódni a kábel. Meg kell említenem hogy az egér méretét tökéletesen eltalálta a gyártó. Valamivel nagyobb mint a Razer Naga Hex, de kisebb mint a Roccat Kone XTD, ebből kifolyólag pedig tökéletes mérettel áldotta meg az egeret a Tesoro, legalábbis az én kezem számára. A sok jó mellett azért negatívumot is kell említenem. Ellentétben a Razer és Roccat egerével, a lézert itt műanyag veszi körbe aminek köszönhetően sajnos nem minden egérpadon kényelmes a használata. A Roccat Hiro padon kifejezetten hangos és kényelmetlen volt a használata, még a Razer Goliathus padján csendes és precízen használható. A gumírozott felület is kényelmesre sikeredett. A DPI állító gombbal 5 előre vagy általunk beállított felbontás közül választhatunk, aminek igazán játékok közben lehet nagy haszna, persze ha sikerül lenyomni a gombot, mert a többi gombbal ellentétben ehhez, igaz minimálisan, de erőt kell kifejteni. És körülbelül ennyi is az egér negatívuma. A többi már csak pozitívum.

tesoro Szoftver

Szerencsére a szoftver is kitűnőre sikeredett, az egér gombjait könnyedén állíthatjuk akár 5 profilban is, amikhez különböző fényvisszajelzési színeket állíthatunk be. Ez a funkció nagyon jóra sikeredett. Ráadásul akár 40 makrót is állíthatunk be az egérhez a szoftver segítségével, amit az egér a saját belső memóriájában el is tárol, szóval ha esetleg lan-party-ra mennénk, a beállításaink megmaradnak. Külön meg kell még említenem a görgő használatát, mert az kifejezetten jóra sikerült. Még ha gyorsan is görgetjük, akkor is kellőképpen halk, ráadásul nagyon pontos is. Elismerésem Tesoro.

Összegzés

Mindent összevetve a Tesoro Shrike egy nagyon jól sikerült egér. Szép külső, kényelmes használat és 8 programozható gomba amit kínálni tud az egér. Nem sok, ez szerintem minden gamernek megteszi, ráadásul az eddigi egér tesztekhez képes igen baráti ára van, hiszen már 10 000 forint környékén be tudjuk szerezni. Vásárlás után pedig igazi hűséges társa lesz a tulajdonosnak.

ajanlott

TESORO LOGO

FPO

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter