teszt-thonet-vander-luft-a-vezetek-nelkuli-szabadsag/2014/07/23

[Teszt] Thonet & Vander Luft - a vezeték nélküli szabadság

2014. július 23. Herczeg Balázs

Vezeték nélküli fejhallgatók nem először fordultak már meg nálunk, hiszen jártak már nálunk Bluetooth-os fejhallgatók mind gamer perifériaként, mind pedig egyszerű fejhallgatóként, de ezek hangzása nem igazán ért fel a nagyobb fejhallgatógyártók (Sony, Sennheiser, AKG, Audio-Technica, stb...) termékeinek hangzásával. Egészen mostanáig! A Thonet & Vander viszonylag új márkanév nálunk, ettől függetlenül hatalmas figyelem került a márkanévre. Mi sem bizonyítaná ezt jobban annál, mint hogy a gyártó magyarországi képviseletének facebook oldalát többen kedvelték, mint a központit. A T&V termékei már eddig is bizonyítottak nálunk,  de mivel nekünk ez nem volt elég, újabb tesztbe vágtunk bele, ezúttal pedig a gyártó jelenleg egyetlen fejhallgatóját próbáltuk ki, ami a Luft nevet kapta. A német nyelvtudással rendelkezők már kicsit nézhetnek, hogy miért is kapott egy fejhallgató levegő nevet. A válasz könnyű, méghozzá majdnem annyira könnyű, mint a fejhallgató súlya. Ugyan vannak hibái, de már most elárulom, hogy egy újabb remekül sikerült T&V termékkel állunk szemben.

Thonet & Vander Luft

Ahogy már korábban említettem, a Luft a német gyártó első és eddig egyetlen fejhallgatója, amelynek a különlegessége a vezetéknélküliségben rejlik. Viszont vezeték nélküli fejhallgatók széleskörű választéka található meg a piacon, így a Thonet & Vander egy olyan szegmensbe szánta a Luftot, ahol gyártók ezrei miatt kicsit nehéz lesz beférkőzni a köztudatba. Többek között ez is egy olyan ok lehetett, ami miatt a pehelykönnyű súly kialakítását vették célba. Ennek következtében kicsit egyszerűsített dizájnt is kapott a fejhallgató, de ennek is megvan a maga varázsa. Csatlakozás szempontjából Bluetooth 3.0 segítségével kapcsolhatjuk össze a telefonunkat a fejhallgatónkkal. A 3.0-ás Bluetooth adatátviteli sebessége ráadásul tökéletesen elég arra, hogy elméletben zavartalanul, megszakítás nélkül tudjuk hallgatni kedvenc zenéinket is. Még az elején leszögezem, hogy egy fülre rakható, vagyis on-ear fejhallgatóról beszélünk jelenlegi tesztünkben, így a kényelmességet e kategóriába beletartozó fejhallgatókkal hasonlítom össze. Ezeken kívül még további extra technológiákkal is fel lett vértezve, mint például a Prosound tech vagy a DSP technology, de ezeket később részletezném. Hogy a szokásos sémát kövessem, kezdjük a dizájnnal.

IMG_3477 IMG_3476

Dizájn

Ahogy már a Nosferr által készített Thonet & Vander bemutatócikknél is olvashattátok februárban, a T&V a Bauhaus irányelveket követi aminek következtében nem csak a jó küllem megalkotására törekszenek, hanem megpróbálnak hasznos funkciókat is beleépíteni a dizájnnak megfelelően. Így került fel a fejhallgatóra egy multifunkcionális gomb, hangerőszabályzó gombok, zeneszámot léptető gombok illetve egy beépített mikrofon is. Azt pedig külön kiemelném, hogy a multifunkcionális gomb LED-es visszajelzést is kapott, vagy ha a fejhallgató éppen működik, akkor ezt fényvisszajelzéssel jelzi nekünk. Nincs benne semmi ördöngösség, csak néha bevillanó kék fényecskét a gomb körüli felületen. Ha a fejhallgató pedig éppen töltés alatt áll, ugyan ez a felület vörösen világít egészen addig, amíg az akkumulátor fel nem töltődött a fejhallgatóban. Hasznos kis funkció. Mindezen felsorolt extrát a fejhallgató pánt részének jobb oldalán találhatjuk meg. De ezeken kívül ugyanott helyet kapott egy ki- bekapcsoló gomb is, illetve egy aranyozott micro usb csatlakozó is, aminek a pontos okát még szerintem maga a gyártó sem tudja,  hogy miért kapott aranyozott bevonatot. Arról már hallottam, hogy aranyozott jack csatlakozóval szebb hangzást érhetünk el, de arról hogy egy aranyozott micro usb aljzattal, ami csak az eszköz feltöltéséhez szükséges, miért kelljen aranyozott bevonatot használni, azt nem tudom.

IMG_3435

A gyártó neve a sok fejhallgatóval ellentétben nem a fejpánt tetején, hanem a fejpánt bal oldali részén kapott helyet. Ha már a fejpántnál tartunk, anyaghasználat tekintetében teljes egészében műanyagból készült, viszont pehelysúlyának köszönhetően (mindössze 69 gramm) nem lehet különösebben kényelmetlennek érezni a pántot a fejünkön. Természetesen állítható a fejpánt mérete is. Belső szerkezete egyébként szál-csiszolt fémből készült, ami kis rugalmasságadás mellett a fejpánt élettartamán is hosszabbít. Fülpárnákról még nem beszéltem. Ezen része meglehetősen kicsire sikeredett, cserébe bőr fülpárnákat kapunk, amik meglehetősen kényelmesek hosszú viselet után  is. A legtöbb fejhallgatóval ellentétben, itt a fülpárnákban nincs bemélyedés, hanem kisebb lyukakat helyeztek el a felületen, ahonnan a hang a fülünkbe tud áramlani. Meglehetősen praktikus megoldás. A fülkagylók sajnos csak minimális szinten állíthatóak, éppen csak annyira, hogy kényelmes legyen fülünknek, semmi több, így aki állítható fülkagylós fejhallgatót keres, annak más gyártók termékei közül kell kutatnia.

A fejhallgatóhoz extraként egy Usb töltőkábelt kapunk, ami sajnos nem használható telefon és számítógép közötti fájlcserére, maximum töltésre, illetve kapunk egy kis szütyőt is a fejhallgató mellé, aminek esztétikai célja mindössze annyi, hogy könnyedén tudjuk hordozni magunkkal a fejhallgatót.

IMG_3486 IMG_3484

Technikai adatok

Kiváló funkciók
  • ProSound Tech
  • DSP Technológia Visszhang elnyomással ellátva
  • Pehelykönnyű súly
  • Kézi vezérlés a fejpánton
Bluetooth
  • Bluetooth 3.0
Átviteli távolság
  • 32x
Méretek
  • 18 x 140 x 130 mm
Akkumulátor élettartam
  • Zenehallgatás: 6 óra
  • Beszédidő: több mint 6 óra
  • Készenléti állapot: akár 160 óra
  • Töltési idő: 2-3 óra
Vezérlők
  • Hangerő +/-
  • Előre/Hátra léptető
  • Multifunkciós gomb
Frekvenciatartomány
  • 60 Hz - 20 KHz
Felhasználói élmény

Bevallom, én már a PlayIT keretében kipróbáltam a fejhallgatót, de a hatalmas hangzavar közepette nem igazán tudta megmutatni azt, hogy mire is képes, így amikor újra a kezeim közé kaptam a fejhallgatót, sokkal másabb hangzásbéli élményt nyújtott, mint amire emlékeztem. Meglepően dinamikus mély hangok kibocsátására képes a fejhallgató, és magas hangok tekintetében is nagyon jónak mondható. Kisebb gyengesége a középtartományban van, hol nem teljesen képes minden hangot tisztán megszólaltatni. Kicsit ködösebb hangzása van ebben a tartományban, de ez  is csak egy minimális szinten lelhető fel. Érdekesség viszont az volt számomra, hogy hiába hogy 60 Hz a legmélyebb pont a frekvenciatartományban, valahogy ez ennél alacsonyabb frekvenciájú hangokat is képes volt megszólaltatni. De nem is átlagos szinten. Rengeteg zeneszámot hallgattam vele, és volt olyan eset is, hogy olyan hangokat képes volt megszólaltatni a fejhallgató, amiket a Ratsel már nem tudott. Előszedtem az ilyen fejhallgató és hangfalteszteknél használt különböző frekvenciával rendelkező hangfájlokat, és csodák csodájára 20 Hz-től 20 KHz-ig mindent képes volt lejátszani. Ha valakit esetleg érdekel a dolog, innen letöltheti az általam is használt hangfájlokat. Az ilyen termékeket éri meg igazán megvásárolni. Többet tudnak, mint amit kellene. Elismerésem! A viccet félretéve tényleg érdekes volt ilyet tapasztalni, ugyanis hasonló eset még nem fordult elő.

IMG_3488

Tudni kell rólam, hogy hangzás tekintetében hordozható fejhallgatók szegmensében számomra a Sennheiser Momentum fejhallgatója, illetve az on-ear verzió számít nálam az etalonnak. Ugyan hangzás tekintetében kicsit elmarad tőle a Luft, a középtartomány ahogy már említettem kicsit mosottabb, a mély hangokban pedig kicsit kevesebb a dinamika, de nagyon hasonló hangzást volt képes produkálni, mint a Momentum on-ear verziója, ami azért nem kicsi szó. Ráadásként a Thonet & Vander fejhallgatója kényelem szempontjából is sokkal jobb választásnak minősül, ugyanis míg a Momentum több helyről is nyomja a fejünket, a Luftnál sehol sem tapasztalható semmi ehhez hasonló kényelmetlenség. Ugyan van a fejhallgatónak egy kicsi kényelmetlensége a fülpárnák kicsi méretéből adódóan, de ez közel sem olyan idegesítő, mint a Sennheiser Momentum esetében. Na és? A momentumnak cserélhető kábele van! Itt jön a válasz, hogy a Luft vezetékek nélkül biztosít kiváló hangzást méghozzá mindezt bármelyik Sennheiser fejhallgató árának töredékéből. A vezeték nélküli csatlakozásnak viszont egy kisebb hátránya van, ami abból adódik, hogy ha nem megfelelő módon pufferelődtek be a zeneszámok, akkor kisebb kihagyásokat vehetünk észre zenehallgatás közben. De ugye semmi sem lehet tökéletes. Ha valaki egyébként kíváncsi a fejhallgató tudására, az hallgassa meg vele nyugodtan az Eevanescence - My Immortal című számát albumos, vagy banda verzióban ízlésnek megfelelően, és győződjön meg saját maga az eszköz tudásáról. Kivételesen itt ajánlom, hogy a jobb hangzás érdekében az eszközt egy kicsit hangosabbra is vehetjük az átlagnál. Itt viszont jönne a dolog hátulütője. Mivel a fülpárna rész nem zár rendesen, így nagyobb hangerő esetében körülöttünk lévő emberek 3-4 méteres körzetben szintén képesek hallani azt a számot, amit éppen a fajhallgatóval hallgatunk, ergo elég nagy hangszivárgással rendelkezik az eszköz. A tesztidőszak alatt, mindössze ez a tényező volt az, ami egy kicsit komolyabban tudott zavarni. Következtessünk.

Konklúzió

A Thonet & Vander megmutatta azt, hogy nem csak a magas minőségű hangfalak piacán, hanem a fejhallgatópiacon is mindenképpen ott van a helye. Ugyan jelenleg csak egy modelljük létezik, de az a fejhallgató rendkívüli hangzásának köszönhetően kiváló társ lehet zenehallgatásra bárki számára. A fejhallgató akármilyen műfajjal képes megküzdeni, így ezen a téren sincs okunk a félelemre. Remek hangzásához pedig kiváló ár társul, ugyanis már 15 000 forinttól hozzájuthatunk az eszközhöz. Elsőre lehet soknak tűnik, de ha megnézünk egy hasonló hangzással bíró Sennheiser fejhallgatót, ami akár kétszer, háromszor is drágább lehet a Luftnál, sokkal barátságosabban fogunk az árához viszonyulni. A fejhallgató emiatt a lehető legjobb díjunkban is részesül!

editors_choice

logo_tv-21[1]

A tesztben szereplő fejhallgatót ezúton is szeretnénk megköszönni a Thonet & Vander-nek illetve a hazai disztribútornak!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter