tesztcooler-master-storm-sirus-c-jart-nalunk/2014/07/08

[TESZT]Cooler Master Storm SIRUS-C járt nálunk

2014. július 08. Herczeg Balázs

Sokféle Gamer fejhallgató megfordult már nálunk olyan gyártók kínálatából, mint a RAZER, Thermaltake, Trust, Hama, Teufel, Ozone és még sorolhatnánk, de őszintén szólva eddig nem volt olyan fejhallgató, amely tökéletes lett volna mindenre. Vagyis volt, az Audio-Technica ATH-M50, de az nem éppen a játékos nagyközönségnek készült. Ettől függetlenül a japán cégnek is van már gamer fejhallgatója, de erről majd később külön tesztben... A Cooler Master-től még nem járt nálunk fejhallgató, csak fülhallgató a Pitch személyében, amely őszintén szólva remekül vizsgázott tesztjeink alatt, sőt fogyasztók véleménye alapján még jobb mély hangzást is biztosít, mint a Beats fejhallgatók bármelyike! Így hát a Pitch után kicsit nagy volt az elvárás a következő fejhallgató tesztnél. Hölgyeim és uraim, jöjjön a CM Storm SIRUS-C fejhallgató tesztje.

IMG_3112 IMG_3431

Dizájn

A gamer fejhallgatók általában igen érdekes dizájnnal szoktak érkezni és ez nincsen másképp a SIRUS-C esetében sem. A fejhallgató egy igen nagy műanyag vázzal rendelkezik, de ez ne tévesszen meg senkit, mivel rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik a fejhallgató. Fül és fejpárna tekintetében szövetburkolattal ellátott párnákat kapunk, aminek köszönhetően nem fog a fülünk bepállni a fejhallgató alatt, ugyanis ez a bőrrel ellentétben szellőzik, viszont kényelem tekintetében sajnos fényévekkel el van maradva a bőr fülpárnáktól. A fülpárnák egyébként cserélhetőek is. Dizájnjából kiindulva nem mondható túlságosan rugalmasnak sem a fejhallgató, ugyanis a vastag műanyag fejpántnak köszönhetően az egész fejhallgató szerkezete zömök marad, így nem kifejezetten fognak egymás felé közeledni a fülkagylók, ha használaton kívül van a fejhallgató. Ez egyrészt jó is, másrészt pedig kicsit rosszul érintett engem, ugyanis nincsen meg az a szabadság, hogy állíthatjuk valamilyen szinten a fülkagylókat. A fülkagylók külső vázán egy fehéren világító CM STORM logót és egy CM Storm feliratot láthatunk, melyek alatt egy műanyag hálózott felület kapott helyet. Itt valamilyen szinten láthatjuk is a fehéren világító ledsort, ami a gyártó logóját világítja meg, de az itteni világítás a logóhoz képest minimális.

IMG_3120 IMG_3119

A mikrofon és a kábel a megszokott szabvány szerint a bal oldalon helyezkedik el. A mikrofon beépített zajszűréssel rendelkezik és minden irányból képes felvenni a hangot. Bevallom őszintén, nekem a fajhallgatóban a legjobban a mikrofon tetszett. A hangon kicsit változtat a természetes hanghoz képest, de semmilyen háttérzajt nem vesz fel a mikrofon, ráadásul állítható is. Ha éppen nem akarjuk használni, csak felhajtjuk a mikrofont úgy, hogy teljesen párhuzamos legyen a mikrofon és a fejpánt, és csodák csodájára, a mikrofon ilyenkor kikapcsol automatikusan. Hasznos kis funkció. Nem mellesleg a mikrofon a működését egy fehéren világító leddel is jelzi, így ha sötétben játszunk, akkor a mikrofon igaz minimálisan, de némi kis fényforrást fog adni nekünk az éjszakába. A kábel egyébként szövetborítást kapott, ráadásul rengeteg csatlakozási opcióval is rendelkezik. A csatlakozást megoldhatjuk USB-vel, Jack csatlakozóval, ami nem mellesleg aranyozott is, és RCA kábelekkel is, csak hogy a konzolosok jól érezzék magukat. A kábelen egy irányítópanel is helyet kapott, amelyen rengeteg beállítási lehetőség is helyet kapott, de erről picit később. A fejpánt tetején egyébként egy CM Storm feliratot is észrevehetünk, de ezt már megszokhattuk, ugyanis szinte minden fejhallgatógyártó a saját nevét belevési, vagy éppen feltüntetni a fejpánt tetején.

IMG_3118 IMG_3117

Technikai paraméterek

A fejhallgató egyik legnagyobb előnye hogy konzolos és PC-s játékosoknak készült, ráadásul 2.2-es hangzást biztosít. Hogy ez hogy jött össze? Két normál hangért felelős hangszóró, illetve 2 mélynyomó. A hallástartománya 20 Hz és 20 KHz közé esik. Személy szerint kipróbáltam, tényleg megszólal minden frekvencián ezen zárt intervallumon belül, de a 20 Hz-s hangot és a 20 KHz-s hangot már nem tudja olyan nagy hangerővel biztosítani, mint a két érték között elhelyezkedő hangokat. Impedancia tekintetében a fő hangszórók 50 Ohm-os, míg a mélynyomók 32 Ohmos impedanciával rendelkeznek, így sejthető, hogy nem éppen telefonokon való zenék hallgatásához készült a fejhallgató. A szövetkábel egyébként 3 m hosszú, így igen nagy szabadságot ad számunkra mozgás terén. A hangsugárzó egységek méretét sem említettem még meg. A fő hangszórók 44 mm-es átmérővel, míg a mély hangot biztosító hangszórók 40 mm-es átmérővel rendelkeznek. A mikrofonja, ahogy már korábban is említettem minden irányból veszi a hangokat, ráadásul zajszűrős is, a frekvenciatartománya viszont csak 100 Hz és 10,000 Hz közé esik, ami nem olyan sok, de a kommunikációhoz tökéletesen megfelel.

IMG_3127

Csomagolás és extrák

Csomagolását tekintve már megszokhattuk azt, hogy a CM nagyon kedveli a lila színt, így nem kell meglepődni azon, hogy a doboza fekete-fehér-lila színben díszeleg. Egyébként a doboz kialakításának köszönhetően már kibontás előtt megcsodálhatjuk a fejhallgatót, ugyanis egy átlátszó műanyag felület miatt betekintést nyerhetünk a csomag tartalmára. A csomagolása egyébként dizájnos, mégis lényegre törő, ráadásul elég sok mindent el is árul a termékről. A fejhallgatón kívül kapunk egy 2,5-2,5-ös jack csatlakozót, amelynek hasznát konzolos módban fogjuk venni, ugyanis ezt a kontrollerünkbe és a fejhallgatónk vezérlőjébe kell csatlakozni azért, hogy minden remekül működjön. RCA jack átalakítót is kapunk, amely szintén a konzolosok miatt került be a csomagba, illetve ezeken kívül használati útmutatókat kapunk. Nem túl sok, de ez is megteszi.

IMG_3430

Felhasználói élmény

A fejhallgató elég sok időt töltött nálunk, így nagyjából sikerült megismernem minden fortéját. Összességében nincs rossz hangzása, de van még mit tökéletesíteni rajta. Hogy miért is? kifejtem. Ugye rengeteg fejhallgató gyártó elköveti azt a hibát, hogy csak egy bizonyos hangtartományra fókuszál rá, vannak akik a mély hangokat helyezik előtérbe, vannak akik a közepes hangokat, és kevesen vannak akik a magasat. Jelenlegi fejhallgatónk csak a középtartományban képes megszólalni egy kicsi méllyel fűszerezve, így aki azt várta, hogy valamilyen szinten lesznek szép természetesnek ható magas hangok is, azt ki kell hogy ábrándítsam, ugyanis nagyon minimálisan szólaltatja meg a magas hangokat. Ezen a téren sajnos nem kicsit vérzik a SIRUS-C. Ha magas hangokat kell kiadnia, olyan hatást kelt, mintha elmosná a hangokat, ráadásul mélyíti is egy kicsit. Mély hangzás tekintetében is sajnos hiányzik belőle az a dinamika, amiért a legtöbben a mélynyomókat szeretik. Oké, hogy ez egy Gamer fejhallgató, de lehetne benne magas és mély hang is. A Steelseries és a Razer fejhallgatói érdekes módon tudnak magas hangot és mély hangot is produkálni. A viselése sem a legkényelmesebb ugyanis majdnem fél kilót nyom a fejhallgató, így eléggé meg lehet érezni a súlyt a fejünkön. Hang és komfort tekintetében sajnos nem mondható kimagaslónak a fejhallgató, de mi a helyzet a vezérlőegységgel? Valamit ment a helyzeten. Az egységen kapunk egy konzol - PC kapcsolót, amellyel értelemszerűen át tudjuk kapcsolni a fejhallgatót PC-s illetve konzolos módba. És hogy mikkel kompatibilis? PS4 és Xbox 360. Sajnos a PS3 és az Xbox One kimaradt a listából, de nem lehet minden tökéletes. Az egységen egyébként találunk egy mikrofon kapcsolót is, amivel ki be tudjuk kapcsolni az említett hangfelvevő  eszközt. Ehhez egy ledes visszajelzés is társul. Ha működik a mikrofon, akkor fehéren, ha nem, pirosan világít. Ezeken kívül hangerő és mikrofon hangerő szabályzót kaptunk a kis egységre. Külön öröm leírni, hogy az egység hátuljára egy csíptetőt is elhelyeztek, így akárhová fel tudjuk csíptetni annak érdekében, hogy minél kényelmesebben tudjuk használni az eszközt. Ugyan nem biztosítja a legjobb hangzást, de az ilyen apró figyelmességek teszik jobbá ezt a fejhallgatót.

IMG_3122 IMG_3121

Összegzés

A CM Storm SIRUS-C-vel túl sok elvárásom volt, és sajnos ezeket nem igazán sikerült teljesítenie, de ettől függetlenül ahogy már korábban is említettem, a kisebb figyelmességek teszik jobbá ezt a fejhallgatót. Ugyan nem tudja a legszebb hangokat megszólaltatni, de azt a Sennheiseren, a Boseon, az Audio-Technicán és egyéb nagy neveken kívül ki tudja megcsinálni? Mindent összevetve nem lett rossz fejhallgató, de lehetett volna még mit javítani rajta. Sajnos ár tekintetében sem mondható túlságosan olcsónak, ugyanis 24 000 Forinttól árusítják a hazai kiskereskedések, ami nem éppen pénztárcakímélő, és ebben a kategóriában már kicsit jobb termékekhez vagyunk szokva, olyanokhoz mint a Steelseries Siberia V2, vagy a Razer Kraken. A hibák és az ehhez társuló magas ár miatt nem igazán tudnám ajánlani a megvételét, de ettől függetlenül nekem rendkívül megtetszett a fejhallgató a használata során. Megvan neki is a maga varázsa, ami valamilyen szinten kipróbálás után magához tudja vonzani a vásárlókat.

tetszett_s

cooler-master

A tesztben szereplő fejhallgatót ezúton is köszönjük a Cooler Master hazai képviseletének!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter