teszteltuk-emtec-p500-kulso-merevlemez/2013/07/03

Teszteltük: Emtec P500 külső merevlemez

2013. július 03. Bibók Richárd

Az Emtec leginkább adathordozóiról, főképp DVD-iről ismert cég, mely az utóbbi évek során az USB-s adathordozás terére próbál betörni, ennek jegyében mutatjuk be egyik legújabb megoldását, a P500-t, amely egy USB 3.0-s külső merevlemez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Emtec P500-a egy egyszerű, de praktikus kialakítással rendelkezik, és csupán 150 gramm, tehát a barátságos külső nem jelent komolyabb súlyt, ezáltal könnyedén hordozhatjuk. Mérete körülbelül a mai érintőképernyős telefonokéval megegyező, ugyanis 118,5x79x11mm. Könnyedén tehetjük zsebre illetve táskára, hiszen mind méretei, mind kialakítása lehetővé teszi ezt. Azonban a gyártó további kényelemről gondoskodott azáltal, hogy a csomag tartalma egy az eszköz tárolására alkalmas kis "zsák".

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStrapabírását egy ezüstös fémház adja, ami magába foglalja az érdemi részeit, oldala pedig gumírozott, amely csúszásmentessé teszi.

Az oldallapon találhatunk meg egy USB kimenetet, illetve az állapotjelző kék színű ledet. Utóbbi az áramellátást, az adatátvitel állapotát mutatja. Természetesen a P500 nem igényel külső áramforrást, megelégszik az adatátvitelért felelős USB kapcsolatból származó energiával. A használat során csak minimális melegedést tapasztaltunk, ezáltal pozitívabbá válva szemünkben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA P500 mint neve is mutatja 500Gb-os tárkapacitású, amely napjainkban egy külső merevlemez esetén teljesen megfelelő. Amennyiben nem rendelkezünk USB 3.0 porttal, akkor sincs semmi gond, ugyanis úgy tervezték meg, hogy akár USB 2.0-val is használhatjuk.

Tesztkonfiguráció:

  • ASUS M5A99FX PRO R2.0 alaplap
  • AMD FX 8150 BE  3,6 GHz processzor
  • Gainward Geforce GTX 670 2 GB videókártya
  • Patriot Black Mamba Gaming Series DDR3 1600 Mhz 8 GB memória
  • Tacens Radix VI 650 tápegység
  • Xilence Interceptor ház

A  teszteket az AIDA 64 programok merevlemez-sebesség funkcióival végeztük. A tesztekben azt szerettük volna szemléltetni, hogy milyen hasznos, ha USB 3.0 interfésszel ellátott merevlemezt használunk.

aida64_results

A diagramból kiderül, hogy napjaink gyorsuló világában az USB 3.0 megoldások a leghasznosabbak, ezt az Emtec fejlesztői is szem előtt tartották a fejlesztések során, így e szempontból semmilyen lemaradása nincs vetélytársaival szemben. Azonban egy másik szempont is fontos a hordozható eszközök esetében, ez pedig a mobilitás, e tekintetben ez az eszköz teljesen megfelelő, és hogy a gyártó rákontrázzon a kitűnő kialakításra, a mellékelt "zsák", amiben tárolhatjuk, tovább növeli a kényelmet, mobilisabbá téve az eszközt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ajanlott

Írta: Bibók Richárd