teszteltuk-kingfast-e-drive-pro-120-gb-ssd/2013/07/11

Teszteltük: Kingfast E-Drive Pro 120 GB SSD

2013. július 11. Herczeg Balázs

A héten a Kingfast E-Drive Pro SSD-je járt nálunk, melyet ezúton is szeretnénk megköszöni a gyártónak. Ezt az SSD-t a gyártó a vállalati felhasználóknak szánja, hiszen kínálatában ez a leggyorsabb SSD. De vajon tényleg megéri-e egy ilyen SSD-re beruháznunk? Szerencsére a Kingfast F3 Plus korábban mért eredményei tökéletes viszonyítási pontot ad abba, hogy gyorsabb-e ez az SSD. És ha igen, mennyivel is gyorsabb.

Kingfast E-Drive Series 2.5" SATA3 SLC SSD 120GB

Az E-Drive termékcsaládba mindössze kettő SSD tartozik. Egy 60 GB-os modell és egy 120 GB-os modell. Az E-Drive széria támogatja a SATA II és SATA III bemenetet, értelem szerűen az utóbbival sokkal gyorsabb. Smart, Trim és NCQ támogatást is kapott az SSD. Őszintén szólva az OCZ vector esetében valami oknál fogva nekem a Smart nem jelzett hőmérsékletet, ezen az SSD-n viszont látom a hőmérsékletet, ami már egy plusz pontnak számít. Ezen felül ha az SSD-t hirtelen távolítják el, nem kell aggódnunk, mert az adat visszaállítást nagyon gyorsan végrehajtja az SSD. Az SSD SLC memóriamodulokra épül, a maximális szekvenciális írási sebessége 530 MB/s, a maximális szekvenciális olvasási sebessége pedig 556 MB/s. Az IOPS adatait is érdemes megemlítenem, hiszen a maximális írási értéke 85 000 míg az olvasási 75 000.

Hogyha, már az F3 Plus SSD-nél sem kellett törődni a fogyasztással, akkor itt a normál üzemmódban lévő fogyasztása az SSD-nek még inkább elhanyagolható hiszen mindössze 0,1 W-ot fogyaszt. Legnagyobb terhelés esetén viszont már valamivel többet fogyaszt mint elődje, de szerintem a 3,6 W-os fogyasztás még így is barátságos. A gyártó körülbelül hasonlóan az F3 Plus-hoz, itt is 2 millió hibamentes órát jósol a terméknek és ezt szintén 3 év garanciával erősíti meg. Ezen felül a gyártó ennek az SSD-nek terméknek gondolja a legjobb ár/érték arányt.

IMG_0082_kicsi IMG_0084_kicsi

Hasonlóképpen az OCZ Vector teszthez, az SSD-t itt is leteszteltük IDE és AHCI módban is. Itt észrevettünk ezen felül egy kínos dolgot is, ami sajnos az OCZ vector SSD teszt ideje alatt is jelen volt, a Windows alapbeállításon energiatakarékos módon van, így gyengébb teljesítményt produkálnak az eszközök. Sajnos ezt a hibát csak most sikerült észrevennünk, viszont szerencsére az E-Drive-ot még volt időnk újratesztelni.

IMG_0088_kicsi

Mellékelt eszközök:

Ugyan, a KingFast nem kínál az SSD-hez True Image HD szoftvert, annyira nincs ezzel baj, mert ehhez legalább kapunk SATA kábelt! Igaz OCZ?... Ezen felül kapunk egy tartót is, aminek segítségével könnyedén rögzíteni tudjuk az SSD-t a gépházunk HDD tartójába.

Tesztek:

Gondolom ez az a rész, amire mindenki várt, hiszen mi értelme van lenne a teszteknek teszteredmények nélkül? Több szoftverrel is leteszteltük az SSD-t IDE és AHCI módban is.

Kezdjük is a CrystalDiskMark-al hiszen itt az F3 plus SSD-hez is tudunk viszonyítani.

kfast_2 kfast_jo_7
IDE mód AHCI mód

Itt diagramokkal is szemléltetem, mennyiben változott a teljesítmény az  F3 Plus-hoz képest.

Olvasási sebességek:

crystal_olvasás

Írási sebességek:

crystal_írás

Természetesen az AS SSD benchmarkról és az ATTO Disk Benchmarkról sem feledkeztünk meg.

 AS SSD Benchmark:

Kfast_1 kfast_jo_4
IDE mód AHCI mód

Amint látható, AHCI módban nem kicsi pluszt lehet szerezni, így aki SSD vásárlásra veszi rá magát, az mindenképpen állítsa át a SATA meghajtókat AHCI módba.

ATTO Disk Benchmark:

kfast_3 kfast_jo_8
IDE mód AHCI mód

Összegzés:

Természetesen a különbség itt is jól megmutatkozik. Az igazat megvallva az elődhöz képest sokat fejlődött az SSD, de az OCZ Vector SSD-jével nem igazán képes fel venni a versenyt sem teljesítményben, sem pedig árban, bár felesleges hozzá hasonlítanom hiszen az architektúra is más, hiszen a Vector MLC, az E-Drive pedig SLC alapokra épít. Minden esetre a KingFast SSD-je még mindig kitűnő teljesítménnyel rendelkezik, ráadásul a gyártó palettáján ez a leggyorsabb SSD. Viszont a gyorsasághoz mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen az SSD kis hazánkban 75 000 Ft-os áron szerezhető be, amit nagyon sokan nem is tudnak megengedni maguknak, de ha utána nézünk a többi SLC alapokra épülő SSD-k árának, akkor könnyedén rájöhetünk, hogy az SLC SSD-k közül tényleg ennek van a legjobb ár/érték aránya. Viszont még így is csak vállalati felhasználóknak lehet jó vétel ez az SSD.

KingFast E-Drive 120 GB : 74 041 Ft - PCland

KingFast E-Drive 60 GB : 43 942 Ft - PCland

tetszett

Az SSD-t a KingFast biztosította a számunkra, melyet ezúton is szeretnénk nekik megköszönni

logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter