tesztkrater/2014/08/28

[Teszt]Krater

2014. augusztus 28. Gosztonyi Adorján

2012 június 6.-án (tudjuk, hogy régen volt az már) jelent meg a steamen először a Krater. Műfaját tekintve az akció RPG-k közé sorolható. Fejlesztője és kiadója pedig nem más, mint a Fatshark, eddig 9 játékot adtak a világnak, bár jobbára mind akció. Na, de sebaj. Maradjunk az alanynál. A srácok évekkel ezelőtt szöszöltek még egy keveset a co-op rendszeren, mert bugmentes játékot szerettek volna adni (végre valaki…) Hogy mennyire sikerült, vagy mennyire nem hamarosan kiderül. Természetesen nem csak co-op-ot próbáltuk ki, de a fejlesztők valamiért egyenrangúvá emelték az alap játékkal. Első körben egy gúny videó miatt indult el a projekt részünkről, aztán már nehéz volt kiszállni Svédország post-apokaliptikus világából.

krater 2014-08-06 06-11-04-94 krater 2014-08-06 06-10-18-61

Történet:

A távoli jövőben járunk, post-apokaliptikus Svédországban, ami egykoron az IKEA, a Vikingek és a Minecraft hazája volt. Ma ritka primitív emberek lakják ezt a meggyötört, technológia uralta világot.

Az egyik atomtámadás romjait hívják Krater-nak. 3 frakció versenyezik ezért az alagutak, barlangok szaggatta helyért, ami a régi világ kincseit rejti és rengeteg veszélyt. Ide érkezik kis zsoldos csapatunk, hogy részt vegyen a nagy „aranylázban”, ahonnan az emberek vagy piszkosul gazdagon távoznak, vagy…

Játékmenet:

A játék elején, amikor belépünk a Kraterba választhatjuk az előre generált csapatot, vagy pedig létrehozhatunk egyet. A játék során 3 karaktert mozgathatunk egyszerre, egy közelharci fickót, egy gyógyítót és egy puskást, miután legyűrtük a bemelegítő feladatokat, ami már önmagában is elég viccesre sikeredett. Mint sok minden, később ez a felállás is megváltoztatható, hiszen vehetünk fel később más zsoldosokat a Toborzó Tisztnél. Na de ne rohanjunk. Az Rpg-k közé soroltuk a játékot, mivel minden egyes lelölt szörnyért, ellenfélért Xp-jár, aminek következtében szintet lépnek. Természetesen nem minden karakter ugyanakkor lép szintet, hanem egy bizonyos xp számnál, mintha csak a jó öreg M.A.G.U.S.-sal játszanánk egy másik környezetben. Elosztható pont nincs, viszont valamennyivel növekszenek a karakterek értékei, hogy mennyivel, jelenleg nem fontos. Illetve ezeken kívül pár szintenként kapunk egy boostert és egy implant helyet, ahova olyan cuccokat pakolhatunk amik, egy-két pontot adnak, mondjuk erőre vagy akár IQ-ra.

krater 2014-08-06 06-13-24-93 krater 2014-08-06 06-13-22-73
krater 2014-08-06 06-13-20-35 krater 2014-08-06 06-14-58-00

Minden mozgás real time, ami annyit jelent, hogy nincs lehetőség megállítani a játékot (legalábbis ilyen opciót nem találtam), hogy stratégiát dolgozzunk ki, egyszerűen gyakorlatilag minden(ki), ami(aki) nem a városban tanyázik, simán lerohanja kis csapatunkat. Ez nem feltétlenül probléma, de azért elég idegesítő néha. Csapatunk tagjainak képességei egy helyen foglalnak helyet, 2-2 mindegyiktől, ezek a képernyő középrészen alul találhatóak, így nem kell váltogatni a karakterek között, ha valamelyiket aktiválni szeretnénk, a lényeg viszont, hogy annak a tagnak ki kell lennie jelölve. Ha már harc, az ellenfelek egy része könnyen elintézhető, viszont sajnos a Boss-ok meglehetősen durvára sikerültek, a csapatomnak sokszor egy szemernyi esélye sem volt. Bár ugyan hőseink meghalni nem tudnak, de azért k.o.-ra ütni tudják őket, ebben az esetben annyi a dolgunk, hogy egy másikkal, mint Aarklash-ben, odarohanunk és „feltámasztjuk”. Ha ez nem sikrül, akkor kérem irány a falu (város) határa, ami jelen esetben a legutóbbi mentési pont is egyben.

A térképen szabadon lehet „rohangálni”, ami nagyon pozitív, így szinte 50% esélyünk van arra, hogy útközben beleszaladunk egy jó kis harcba, hogy tovább fejleszthessük karaktereinket vagy éppen jól megszívjuk. A felderíthetőségének száma szinte végtelen, teljesen mindegy hol járunk a sztoriban, mindig találunk majd egy olyan dungit, ahol még nem jártunk előtte. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy több mint 60 féle helyszín került beépítésre a játékban, így eltart majd egy darabig, mire megunjuk őket. Ennyit a térképről, leszámítva persze, hogy nagyon szép a kialakítása.

krater 2014-08-06 06-14-51-06 krater 2014-08-06 06-14-53-91
krater 2014-08-06 06-14-55-76 krater 2014-08-06 06-13-35-55

Mit is érne egy ilyen játék loot nélkül? Hogy őszinte legyek nem sokat. Tesztalanyunkban szerencsére rengeteg van ebből, szinte minden szörnyike, ellenfél dob valamit. Igaz az esetek nagyobb részében pénzt, de dob. Mágikusnak minősülő tárgyakat pedig boss fightoknál szerezhetünk, vagy ha elég pénzünk van, akkor árusoktól. Érdemes még itt szót ejteni a jól elkészített crafting rendszerről, aminek lényege az összegyűjtött nyersanyagaink új formában történő viszontlátása, persze azért nem ingyen van, némi pénzt is kell rááldozni. Nem szabad megfeledkeznünk a különböző shopokról sem, hiszen az is van a játékban. Akad fegyveres, boosteres és implantos. Amit hiányoltam nagyon, az az, hogy sehol nem tudtam venni healing-et, persze Dr Alban (tetszik az utalás a svéd énekesre) nagyon szívesen helyre pofozza a csapatot, de az azért nem ugyan az…

Pár szót ejtenék a küldetésekről is. A játékban több mint 200 küldetés került be, ami a co-op részre lebontva szintén jelen van, illetve rengeteg egyedi küldetés került beépítésre, hogy minél nagyobb legyen a szórakozás. Megtalálhatóak köztük az egyszerű, de borzasztó hosszadalmas beszerzőstől egészen a szerezd meg ezt vagy azt típusúakig. A főszál mentén haladva ilyenekbe kénytelen-kelletlen botlunk majd rendesen. Különösen nagy kedvencem a szerezz warg vagy medvehúst vagy akármilyet, ilyen sorrendben, egymás után. Ezek legalább annyira untatóak egy idő után, mint az MMORPG-k ben a mob gyilkolászás.

krater 2014-08-06 06-10-04-84 krater 2014-08-06 07-11-51-35
krater 2014-08-06 07-08-53-12 krater 2014-08-06 07-18-43-17

Még azért kívánkozik ide pár apróság, hiszen a fent írtak nagy része pozitív megállapítás. A játék alap nyelve angol, ez ugye tény, viszont nálam sikerült egy igen elcseszett magyar változatot telepíteni, tele nyelvtani hibákkal és a játék nagy része is maradt angol. Emlékszik még valaki a Baldur’s Gate-es „My Uram” féle problémákra? Na, nagyjából hasonlóakat képzeljetek el csak nem ennyire durva.

Ide zárszóként annyit tennék hozzá, hogy szerencsére a fejlesztők gondoltak az olyan játékosokra is, mint én, aki nem szeret onlány szórakozni ilyen-olyan okokból kifolyólag. Így az egész játékot offlineban is végig tolhatjuk. A co-op módhoz természetesen azért be kell jelentkeznünk.

Grafika:

Grafikailag nagyon rendben van a játék, mint a képeken is láthatjátok, ez köszönhető egyrészről a Bitsquid motornak, másrészről pedig a kiváló grafikusoknak. Ezzel a kombóval jöhettek létre az aprólékosan kidolgozott karakterek a színes effektek és a csodálatos környezet.

Hangok:

Ezen a téren elsőre a Borderlands jutott eszembe, simán hozza azt az érzést, amit az említett játék okozott, amikor játszottam vele. Megérdemli a pontokat. Nem akadozott, nem hirtelenek a váltások és nem is tértek el a játék stílusától.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=26Mdut16LgI[/youtube]

Gépigény:

 Minimális rendszerkövetelmény:

  • OS: Windows 7 / Vista
  • Processzor: AMD/Intel dual-core 2,4 GHz
  • Memória 2 GB
  • Videokártya: DX 11 kompatibilis
  • Szabad lemezterület: 13 GB

 Optimális rendszerkövetelmény:

  • OS: Windows 7 (64 bit)
  • Processzor: Intel Quad-Core vagy AMD
  • Memória: 4 GB RAM
  • Videókártya: DX 11 kompatibilis,. ATI Radeon HD6870, NVIDIA GeForce GTX460
  • Szabad lemezterület: 13 GB

 Pozitívum:

  • Szép környezet
  • Kiváló Grafika
  • Küldetések sokasága

 Negatívum:

  • Magyarítás

Írta: Gosztonyi Adorján