Thermaltake Smart RGB 600W tápegység bemutató


Manapság minden számítógépes hardvert, vagy perifériát el lehet adni, amin RGB felirat olvasható. Ezt a felhasználói igényt – amit valljuk be a gyártó erőltetett rájuk – már szinte minden gyártó igyekszik kielégíteni. A Thermaltake az élen jár ezen a téren, hisz már nemcsak a perifériákra koncentrál, hisz a tápegységekbe is előszeretettel épít RGB ventilátorokat. Így született meg a Thermaltake SMART RGB tápegység sorozata.

A Thermaltake SMART RGB tápegység sorozat három modellt tartalmaz, melyek 500, 600 és 700W-os teljesítménnyel rendelkeznek. Sok közös van bennük, de a leginkább szembetűnő, hogy a burkolat alatt egy RGB LED ventilátor igyekszik lehűteni a komponenseket.

A tápegységek 86 x 150 x 140 mm-es méretekkel rendelkeznek és nem moduláris kábelezést kaptak és 80 PLUS tanúsítvánnyal rendelkeznek, ami akár 87%-os hatékonyságot is lehetővé tesz.

A csatlakozó felhozatalt is fontos megemlíteni. Mindhárom modell kapott egy 500 mm hosszú 20+4 pines ATX csatlakozót és egy-egy 4+4 pines PCIe processzor tápcsatlakozót. Ugyancsak egyezés van a 4 pines SATA tápcsatlakozóknál, hisz minden esetben 6 darabot kapunk. PCIe csatlakozókból mindhárom modell 2 darab 6+2 pines megoldást kapott, melyek 500 mm + 100 mm hosszúak.  4 pines FDD csatlakozóból is jár egy darab, viszont innentől már eltérnek a tápegységek. 4 pines Molex csatlakozóból az 500 és 600 wattos modellek hármat-hármat kaptak, míg a 700 wattos 3+2-t kapott.

De térjünk át az RGB ventilátorra. A Smart RGB tápegységekbe egy 120 mm-es, maximálisan 1800 RPM-en működő propeller került, mely maximális fordulatszámon 27,1 dBA zajszintet produkál. A ventilátoron 10 darab RGB LED került elhelyezésre, méghozzá a rotor alatt. Az átlátszó rotoron és a lapátokon keresztül ennek köszönhetően az egész ventilátor fényárba borul, méghozzá 256 színt képes kifacsarni magából.

De hogy hogyan? A működtetéshez nincs szükség külső szoftverre. A tápegység hátoldalán ugyanis van egy gomb-alkalmatosság, ami arra hivatott, hogy a színek és a módok között váltogathassunk. A gomb segítségével beállíthatunk fix színt, vagy váltakozó színsémát, de lehetőség van a világítás kikapcsolására is. Ami egy jó dolog, hogy kapunk egy belső memóriát, ami a PC kikapcsolása után is megőrzi az addigi beállítást, így újraindítás után nincs szükség körbenyomkodni a színeket.

.

Persze egy RGB LED ventilátorral ellátott tápegység teljes látványvilágát csak kevesen élvezhetik. A legtöbb ház ugyanis erre a trendre még nincs felkészülve, ebben az esetben keveset látunk az RGB-fényárból. Olyan házakhoz ajánlott a tápegység, melyek átlátszó oldallappal rendelkeznek, vagy épp nem is rendelkeznek borítással, hanem vázszerkezeten alapulnak.

Összegzés:

A Thermaltake Smart RGB sorozat egy jó próbálkozás, hisz hatékony tápegységeket RGB-s ventilátorokkal csinosított ki a gyártó. Pirospont jár a szoftver nélküli RGB vezérlésért. Ami még mindig nagy kérdőjel számunkra, az a használhatóság, hisz az ilyen tápegységeket teljes pompájukban csak átlátszó házakban csodálhatjuk meg. Ami az árakat illeti, az 500W-os modell 15 ezer, a 600 wattos modell 17 ezer, míg a 700 wattos változat 19 ezer forintért szerezhető be. A gyártó mindhárom modellre 5 év garanciát vállal.