thonet-vander-ratsel/2014/05/13

[Teszt] Thonet & Vander - Ratsel BT: Új márka, új esélyek

2014. május 13. Herczeg Balázs

Nagy örömünkre szolgál országon belül először bemutatni nektek a Thonet & Vander (később T&V) nevet viselő hangfalgyártással foglalkozó céget számotokra. Az AV-Trend HiFi show óta picit jobban elkezdtünk foglalkozni a professzionális hangtechnikával foglalkozó cégek termékeit jobban vizsgálni, így nagy öröm volt számunkra, amikor a gyártó felkért minket arra, hogy mutassuk be termékeiket. Erre most érkezett el az idő, ugyanis a gyártó hivatalosan is bemutatta a teljes kínálatát a PlayIT játékkiállításon a hazai disztribútorral karöltve. A gyártó nem rendelkezik egyébként túl nagy múlttal, ugyanis a 2006-os, 2007-es évben sikerült a köztudatba beférkőzniük, ugyanis ekkor nyílt meg számukra a világpiac, és így a terjeszkedési lehetőség is. A gyártó remek ár/érték aránnyal rendelkező termékeit próbálja értékesíteni rengeteg országban, többek között ugyebár kis hazánkban is próbálja magát köztudatba hozni, de azt csak idővel fogjuk megtudni, hogy mennyire is sikerült ezt nekik megvalósítani. A gyártó termékeiről készülő teszteket én  (bazsko) és Nosferr fogjuk nektek bemutatni, ugyanis mi vagyunk a kis csapatunk audio-mániás emberei. Részletesebben itt tudtok olvasni a gyártóról.

IMG_2652

Thonet & Vander - Rätsel Bt

A T&V először a Rätsel Bt nevet birtokló 2.1-es hangfalszettjét küldte el a számunkra egy próbakörre, nekünk pedig nem kellett sok idő ahhoz, hogy egyből belevessük magunkat a tesztelésbe. Első vizsgálatra az a tipikus "Szerelem első látásra", vagy mi esetünkben hallásra érzés kapott el, de ezt egy kicsit később ki is fejtem. Először picit megpróbálom nektek bemutatni a Rätsel-t. Rögtön szögezzük le, hogy egy 2.1-es hangfalszettről beszélünk, ami vonzó megjelenésével, remek hangjával és remekül kategorizált végfelhasználói árával próbálja magára vonni a nagyközönség figyelmét. A gyártó a hangfalszettet a játékos közönségnek illetve a zenekedvelőknek egyaránt ajánlja. A Rätsel-hez egy külön irányítópanelt mellékelt a gyártó, mely többek között beépített műveleti erősítővel is rendelkezik, ráadásul kedvünkre állathatjuk rajta a magas és mély hangokat is. A Rätsel egyébként kétféle kivitelben kapható, az egyik a sima kábeles kiszerelés, a máik pedig a Bluetooth támogatással rendelkező verzió. Nálunk az utóbbi mutatta meg azt, hogy mire is képes.

IMG_2993 IMG_2999

Dizájn

A három hangfal egytől egyik fából készült vázzal rendelkezik matt fekete festéssel, melyben az előbbi azon célt szolgálja, hogy hangminőségben a lehető legszebb akusztikát kapjuk, míg az utóbbi csupán csak dizájnelemnek mondható. A két kisebb hangfal méretét tekintve nem mondható túlzottan kicsinek, de túl nagynak sem, ugyanis mindössze 253  x 100 x 111 mm-es paraméterekkel rendelkezik, így nem kell amiatt sem aggódnunk, hogy hova szeretnénk elhelyezni a két hangfalat, mivel kevés helyet foglalnak. Itt viszont arra figyelnünk kell, hogyha a legjobb hangminőséget szeretnénk elérni, a két hangfalat úgy kell elhelyeznünk, hogy a két hangfal és a fejünk egyenlő szárú háromszöget alkosson. A kicsi hangfalak egyébként 18W-os fogyasztással rendelkeznek, tehát közel sem beszélhetünk nagy teljesítményű hangfalakról, de ez szerintem bőven megfelel számítógép melletti használatra. A hangsugárzók előtt egy perforált fém felületet vehetünk észre, ami ugyan a hanghullámok útjában van, de ahelyett, hogy akadályozná,  inkább megszűri nekünk a hanghullámokat, ezáltal sokall tisztább, egyéb zajoktól mentes hangokat hallhatunk. A hangfalak alján természetesen megtaláljuk a gyártó logóját is és egy T&V feliratot is. A hangsugárzók 3 cm-es sugárral rendelkeznek és ligninből, vagyis faanyagból készültek.

IMG_2998 IMG_2996

A mélynyomó már közel sem tekinthető kicsinek, ugyanis 253 x 253 x 365 mm-es paraméterekkel rendelkezik, de itt annyiból van szerencsénk, hogy ezt szinte bárhová elhelyezhetjük, ugyanis a mélynyomó helytől függetlenül tudja ugyan azt az élményt nyújtani. A mélynyomó hangsugárzója 6,5 cm-es sugárral rendelkezik, ami meglepően jó dinamikával rendelkező mély hanggal tud szolgálni a számunkra, de sajnos nem a legmélyebbel...  A hangsugárzó itt is ligninből készült a kisebb hangfalakhoz hasonlóan, ráadásként még a hangsugárzó előtt ugyan azt a perforált fém vázat találhatjuk meg. A mélynyomó fogyasztása 30W körül alakul.

Ahogy említettem, a gyártó mellékel egy központi vezérlőt a hangfalakhoz, amiben nem csak a műveleti erősítő, hanem a Bluetooth vezérlő is helyet foglal. A vezérlő lekerekített oldalakkal rendelkezik, amelyek modern küllemet kölcsönöznek az eszköznek. Legfelül egy kijelzőpanelt láthatunk, ami kijelzi számunkra, hogy éppen milyen módba kapcsoltuk az eszközt. Ez alatt egy mute gomb is helyet kapott, ami amiatt hasznos, mert csak ez tudja ténylegesen lehalkítani az eszközt a teljes kikapcsoláson kívül. Hiába tekerjük le 0-ra és -6-ra a hangszintszabályzó értékeit, egy minimális szinten így is szólni fog a hangszóró. Legalábbis PC üzemmódban biztosan. Ezek alatt kapott helyet egy magashangszabályzó, egy mélyhangszabályzó illetve egy hangerőszabályzó is. Ez alatt egy fejhallgató csatlakozó is helyet kapott, illetve egy AUX2 csatlakozó bemenet is. A vezérlő hátoldalán PC-s RCA kimeneteket, illetve AUX1 RCA kimeneteket találunk. Illetve itt találjuk meg a hangszóró csatlakozó kábelek bemenetét is. Gyárilag ugyan mellékel 3 kábelt a gyártó, de a professzionális hangokat kedvelők akár le is cserélhetik ezeket jobb minőségű kábelekre.

IMG_2995 IMG_3014

Technikai specifikációk illetve melléklet

  • Összteljesítmény 66W RMS (2 x 18W+30W), BT verzió esetében 72W RMS (30W+2 x 20W)
  • Bluetooth v2.1
  • Frekvencia tartomány: 30 Hz - 20KHz
  • Torzítás: <0,1% - 1W
  • S/N: >75dB
  • Elválasztás: >55dB
  • Méretek: Mélynyomó: 253 x 253 x 365 mm, Magashangsugárzók: 253  x 100 x 111 mm, Vezérlő egység: 210 x 70 x 200 mm

Melléklet tekintetében a 2 passzív magashangsugárzón és az aktív mélynyomón kívül kapunk egy RCA-3,5 mm jack kábelt, egy RCA-RCA kábelt, 3 audio kábelt, egy vezérlőegységet, egy távirányítót és ezekhez egy tápkábelt is. De persze használati útmutatókat, garanciapapírt, illetve egy Thonet & Vander-es matricát sem felejtettek el mindezek mellé mellékelni.

IMG_3001 IMG_2994 IMG_3013

Felhasználói élmény

Nos, ezen a téren összehasonlítási alapul csak egy Logitech Z323-al tudtam összehasonlítani, illetve komplett házimozikkal is tehettem volna ezt, de akkor már inkább a Logitech. Bevallom, mikor először izzítottam be a hangfalszettet, nem hittem a fülemnek, hogy mennyivel tisztábban szólnak a hangfalak. Igaz, megvan a maguk karakterisztikája, így ne várjunk tőle teljesen természetes hanghatásokat, de ténylegesen meglepődtem azon, hogy egy ilyen kis teljesítményű eszköz hogyan is képes ilyen jó hangot kiadni magából. Igaz, elsőre lehet, hogy egy kicsit túlságosan soknak tűnhet a mély hang és kevésnek a magas, de pont ez benne a szép, ugyanis egy laza mozdulattal javíthatunk a hangminőségen a magashangsugárzó szabályzó segítségével. Alapjáraton nem a legszebb a hang, de ha a treble-t vagyis a magashangsugárzó szabályzót maximumra tekerjük, valahogy kicsit hűvösebb/tisztább érzetet kelt az a fülünknek az összhang. Az érzést ahhoz hasonló, mintha beülnénk egy jégbarlangba, és ott elkezdenénk egy akusztikus gitárral játszani. Lehet hallani a hangszeren az érdességet és a tisztaságot. A magas hangok őszintén szólva lenyűgöztek. Csilingelő, tiszta hatást keltenek a fülnek, amelyet hatalmas élvezet bárkinek is hallgatni. Ezt leginkább elektronikus zenével tudjuk észrevenni, ott is leginkább az Owl City féle zenét játszó együttesek zeneszámain. De semmilyen egyéb más stílustól nem kell félteni a szettet, ugyanis könnyedén elbánik a metállal, a rockkal, a poppal, a rappel, a jazz-el, a dubstep-el és a komolyzenével is. Csupán testre kell szabnunk a szabályzók segítségével a hangminőséget, és nem lesz gond. Értelemszerűen komolyzenénél és elektronikus zenénél akkor érjük el a legjobb összhatást, ha a legnagyobb fokozatra tekerjük a magashangsugárzókat.

IMG_3002

De mi is a helyzet a mélynyomóval? Őszintén ez a felszerelés azon egyetlen pontja, ahol képes elvérezni az audio kritikusok szemében. Hogy miért is? Fentebb említettem, hogy csak 30 Hz lehet a mélynyomóból kihozható hangok legalacsonyabb frekvenciája, szóval ez alatt nem igazán fogunk hallani semmit, holott az emberi fül képes a 20 Hz-et, de akár az alatti értéket is befogadni. És ez miért is gond? Ha mondjuk egy adott zenében nagyon mély hangok vannak, vagy egy filmben, és itt nem dubstepről, rappről és az ehhez hasonló műfajokról beszélek, hanem inkább a komolyabb műfajba tartozó zenékről, azon belül is Koltay Gergely -  Honfoglalás című albumát kéne itt megemlítenem. Az albumon lévő 4. szám kiválóan alkalmas a mély hangok tesztelésére, ugyanis itt fellép az úgynevezett pincemély hangeffektus, ami az az igazi borongós hang. Leginkább barlangokban, esetleg horror filmekben és játékokban lehet ilyen mély hangokat hallani, na meg persze ezen az albumon. Zenehallgatás közben egy nagyon mély hangot vártam hatalmas dinamikával, de sajnos itt alig szólalt meg a mélynyomó... Egyszerűen nem tudott a hanggal mit kezdeni. Halkan lehetett hallani valamit nagyon mély dörmögést, de a dinamika erőssége a semmihez közeledett.  Éppen hogy csak érezhető volt a hang és a dinamikája. Itt többet vártam volna. A 30 Hz feletti hangokkal viszont abszolúte semmi gondja nincsen, sőt, igazi puszipajtás ezekkel a hangokkal a mélynyomó. A dinamika itt nagyon erős tud lenni, akár a falakat is képes bőven beremegtetni, így a mély hangokat kedvelőknek sem kell nagyon tartani a dologtól. Kivéve, ha egy pincében, vagy a föld alatt nevelkedtek, és hozzá voltak szokva az ottani mély hangokhoz. Dubstep műfajnál nagyon jó ki tudja hozni a mély hangokat. Ezt tapasztalatból mondom!

IMG_2997

A Bluetooth mód egyébként nem sikerült rosszul, könnyedén párosítható az eszköz bármilyen Bluetooth képes médialejátszóval (értem ez alatt a telefonokat), majd könnyedén lejátszatjuk róla kedvenc számainkat. Itt  annyit tudnék megjegyezni, hogy Bluetooth módban nincs annyi erő a hanghullámokban, mint pc módban, egyszóval ugyan azon a hangerő beállításokon a Bluetooh-os eszközökről halkabban szólal meg az eszköz. Igaz, ez csak nagyon kicsit vehető észre. A távirányító egyébként nagyon jó ötlet volt a szetthez, ugyanis ezzel sokkal könnyebb állítani a mély és magas hangokat, illetve a rendes hangerőt. ugyan vannak rajta médialejaszáshoz hasznos indítás/szünet illetve léptető gombok is, de ezen gomboknak hasznát pc módban, illetve a telefonommal összepárosítva nem tudtam használni. Talán iPhone-nal működik...

Konklúzió 

A következtetést mindenki levonhatja magának, de ha engem kérdeztek, én szerintem a gyártó nagyon is megérdemli hogy kapjon egy esélyt a magyar piacon, ugyanis rendkívül jó minőségű hangfalakat gyártanak a többi gyártóval ellentétben megfizethető áron. És hogy miért is mondom ezt? Technikai specifikációk alapján a Rätsel ellenfele a nála jóval drágább Logitech Z623 lenne, de annak sokkal szegényesebb a kivitelezése is, és a frekvenciatartománya is. Tehát saját árkategóriájukban szinte verhetetlen hangfalakat gyárt a T&V, mindössze azt a 30 Hz-s minimális frekvenciaszintet kéne egy kicsit lejjebb vinni, mondjuk 25-20 Hz-re. Ha ez megtörténik, nem lehet a termékeikbe belekötni. Biztatásképpen a Rätsel hangfalszettet Ajánlott plecsnivel díjazzuk!

ajanlott_new

logo_tv-21[1]

A tesztelésben bemutatott hangfalszettet ezúton is köszönjük a T&V csapatának és a hazai disztribútornak!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter