tom-clancys-the-division-beta-vajon-milyen-lett-2/2016/02/22

Tom Clancy’s The Division Beta - vajon milyen lett

2016. február 22. Ficsor Tamás Játék
Már két éve bejelentett Ubisoft játék az E3-on bemutatott felvételektől kezdve gyűjtötte maga köré az érdeklődőket. Nem hiába hisz az új fejlesztésű Snowdrop Engine-el futó játék részletes és élethű grafikai elemekkel rendelkezik. Egy igazi next-gen grafikusmotorról van szó, mely kihasználja a következő generációs konzolokban rejlő potenciált. A The Division elkészültéért az Ubisoft Masive felelt, de a játék komplexitása miatt más fejlesztő csapatok is beszálltak. Ilyen volt például a Ghost Recon: Future Soldier fejlesztéséért felelős amerikai Red Storm, mely a fegyverek tervezésében segített. A Driver-en dolgozó Ubisoft Reflections és az Assassin’s széria és Splinter Cell sorozat multiplayer szekcióját megvalósító Ubisoft Annecy munkálataival lett olyan a The Division, melynek egy kis szeletét próbálhattuk ki a zárt és most a nylít béta tesztben.

Tom Clancy's The Division 2016.01.30. 22_46_06

Sokan arról beszélnek, hogy az E3-on bemutatott majd a most játszható véglegesnek mondható játék között a grafikai élmény nagyban csúnyult. Sok összehasonlító videó található, ahol összelehet mérni a kettőt. Véleményem szerint a demoknak pont ez a lényege. Azt mutatja, ami szem szájnak ingere. Persze kellemetlen, ha a végleges játék egy kissé elbutítottan néz ki. De a bétában lévő látvánnyal nekem semmi gondom nem volt. Épp ellenkezőleg. Nagyon megtudta ragadni a hangulatom. Valóban egy posztapokaliptikus világba csöppenhetünk, ahol a túlélőkkel és a fosztogató bandákkal vagyunk körülvéve. A káosz közepette kell fényt deríteni az igazságra és annak okára, hogy ki és miért tette ezt a várossal. Ezen kívül a rágcsálókkal is megnőtt a gond, mert csak úgy hemzsegnek az utcákon. A végtelen lőszerrel ellátott pisztolynak hála kedvem szerint irtottam őket. Ugyan ez igaz a galambokra. A kutyusukat nem bántottam.

A zárt után a nyílt bétában újra Manhattan egy részét azaz Chelsea utcáit, Pennsylvania Plaza és Garment District környékét lehetett bejárni. Az előző pár napos teszt időszak pont arra volt elég, hogy a megadott környéket alaposan fellehessen fedezni. Most, hogy újra neki lehetett leselkedni az utcák megtisztításának már nem tartott sokba újra felhúzni a szintünket és kimaxolni a bétát. Egyébként a teljes játékban egész Manhattan belvárosában tudunk majd kalandozni.

Ahogy a zárt bétában is mindenki level 4-ről indult és max lvl 8-ig lehetett eljutni. A Dark Zone-ban pedig 12-es szintig. Az előző bétában a teszt legelején a kolléga elmagyarázta a fontosabb billentyű funkciókat. Ez a mostani tesztben kimaradt vagy legalábbis azoknak, akik részt vettek a zárt bétában. A karakter arc kinézetének kiválasztása ugyan olyan béna maradt. Remélhetőleg a teljes verzióban részletesebben testre lehet majd szabni emberünket. Az arc kiválasztás után a Hudson táborból lehetett elindulni. A táborban találkozhattunk más playerekkel, meghívhattuk a csapatunkba vagy mi csatlakozhattunk hozzá vagy a barátunkhoz. Ahogy feljebb lett leírva a grafikai világ nagyon jól nézett ki. A legjobban a változó időjárás tetszett. Egyszer csak elkezdett esni a hó, vagy akkora köd alakult ki, hogy csak pár méterre lehetett látni. A nappali fények, a vízen vissza tükröződő elemek nagyon valóságosnak hatottak.

Tom Clancy's The Division 2016.01.30. 21_51_22

A lootolásnak valóban fontos szerepe lesz a játékban, bár annyira nem érződik a bétában mivel a craftolás teljes mértékben ki volt lőve. Minden esetre jó ha volt mit adni a beteg városinak, mert cserébe ajándékot adott, pl szép skint a fegyverhez. Medikit, víz, csoki, lőszer, fegyver, gázmaszk, térdvédő és egyéb dolgok találhatóak a különböző ládákban és táskákban. A lelőtt npc-ket, a Dark Zone-ban pedig a playereket is kilehet lootolni. Ennek segítségével könnyedén fejleszthető a karakter és hozzájutható magasabb szintű elemekhez. A fegyverek moddolása is jól nézett ki. A felszedett tárgyakkal három különböző tulajdonság volt fejleszthető a karakteren: sebzés, élet és a választott skill teljesítménye. Sajnos a felszerelés csak 35 tárgyra korlátozódik, így szükség volt a szelektálásra. A skillből csak három féle volt elérhető, később a Medical Wing fejlesztésével még egyhez hozzá lehetett jutni.

Minden Division ügynöknek van művelet központja, mely három nagy részre van osztva: Medical, Tech és Security Wing. A részlegek fejlesztésével válnak elérhetővé a fejlettebb skillek és más tulajdonságok, amik nem voltak elérhetőek. A Főhadiszálláson minden le volt tiltva, kivéve a Medical Wing fejlesztése és különböző játékon belüli tranzakción alapuló helyek. A nyílt bétában azonban elérhetővé vált egy plusz küldetés mellyel a Tech Winget lehet kicsit fejleszteni. Elérhetőek voltak olyan side küldetések, mellyel például a város különböző helyein lévő telefonok hívásait lehetett gyűjteni. Hat féle volt elérhető: incident/ phone record, crash drone, survival guide, missing agents és ECHO. Az eltűnt ügynökös küldetés mellett talán talán a legérdekesebb dolog az ECHO volt. Az ECHO egy 3D-s interaktív történet mesélő funkció, mely segítségével könnyen megérthető, hogy az adott helységen mi történt. E technológia segítségével találhattam rá egy side mission-ben Faye Lau (a félszemű nő) testvérére.

Tom Clancy's The Division 2016.01.31. 13_43_37

Az ellenségek viszonylag hamar kimúltak, de voltak boss npc-k, amik nehezebben akarták az igazságot. Ugyan ez nem volt elmondható a DZ-s npc-ről. Ott sokkal keményebbek voltak. Elég kellemetlen érzés volt, amikor ez kiderült. Az ott jelen lévő playerekben nem érdemes megbízni, bár előfordulnak jó fejek. DZ-ben minimum ketten érdemes menni, mert jó, ha valaki fedezi a hátad. Más esetben nem sokáig húzza az ember. Nem egyszer előfordult, hogy a kivonási pontnál, ahol a lootolt cuccokat rakhatjuk a helikopterbe, egyszerűen lelőtt a másik. Az is sokszor előfordult, hogy véletlenül lőttem meg a másikat, amitől Rogue lettem és a többi egyből szanaszét lőtt. Nagyon figyelni kell a DZ-ben.

Tom Clancy's The Division beta

A két teszt időszak alatt jól éreztem magam a játékban. Már a letiltott funkciók miatt is kíváncsi vagyok a teljes verzióra. A proximity chat nagyon jó feature. Egyrészt még valóságosabbnak hat a játék, másrészt vicces, ahogy káromkodni kezdenek egymásnak és hasznos, amikor egy állat előre szól, hogy lefog lőni a lootért vagy épp megnyugtat, hogy nem akar rosszat csaks segít. Negatívumként az hatott, hogy kevés npc volt a sztori vonalát követő részben. A Dark Zone-ban pedig többször is előfordult, hogy nem történt semmi csak szaladtam, de, ha beindult a buli akkor minden elszabadult. Az is kár, hogy kicsit sem lehetett belekóstolni a crafting-ba. A bugokról inkább nem is beszélek.

[gallery ids="64685,64003" columns="2" link="file" size="medium"]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=egRskLYKmDw]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: