Van még hova fejlődni? Pro Evolution 2019 teszt


A Konami és az EA évről évre kiadja legújabb focis játékait a Pro Evolution Soccer-t és a FIFA aktuális részét. Természetesen minden évben azon megy a vita, hogy vajon, melyik csapat készíti a jobb játékot, a kanadaiak, vagy épp a japánok járnak előrébb a vásárlók kegyeiért folytatott harcban? Bár a FIFA 19 csak a hónap végén fog megjelenni, a legújabb PES-t , a Pro Evolution Soccer 2019-et már kipróbálhattuk.

Ha a PES-ről van szó, akkor folyamatosan a licenszelt tartalom a téma, hisz továbbra is ez a gyenge pontja a játéknak. Sajnos minden évben szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem, nem lesz Real Madrid, nem lesz Bayern München és nem lesz Manchester United, vagy épp Juventus sem. Az idei évben tovább rontja a helyzetet, hogy az az előny, ami a FIFA-val szemben megvolt mára odalett. Az EA ugyanis megkaparintotta az UEFA jogokat, így a PES 19-ben nem csendül fel sem a Bajnokok Ligája himnusza, sem az Európa Liga hivatalos dala sem. Továbbá a már említett sztárcsapatok kívül rengeteg klub neve, címere és egyéb tartalmai sem kerültek be a játékba.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egy teljesen csupasz és üres játék került a dobozba. Összesen 17 liga került be a PES 19-ben, melyek között számos bajnokság – skót, dán, svájci, orosz, portugál és argentín –  teljes tartalommal bír, emellett több mint 80 nemzet címeres mezét ölthetjük magunkra. A játékban lesz 25 licenszelt stadion és további 18 olyan helyszín, amely a Konami „agyszüleménye”. A készítők 19 klubcsapattal kötöttek partnerséget, mely mezeket, stadionokat és egyéb tartalmakat hoz magával a játékba. Ezek közül a klubok közül érdemes megemlíteni a Barcelonát, a Liverpoolt, a Milant, vagy épp a Schalkét, a legújabb megszerzett csapatot. Aki szeret bíbelődni, az már elérheti a PES 19 nem hivatalos patch-ét, melyben az összes hiányosság orvosolható.

A játék Ultimate Team módja, a myClub komoly fejlődésen ment keresztül. Megjelent ugyanis a beépített CO-OP mód, emellett már duplikáltan is juthatunk hozzá játékosokhoz, amiket természetesen az új piacon el is adhatunk azokkal a futballistákkal egyetemben, amelyekre nincs szükségünk. Ezentúl az adott pozícióhoz is „hozzászoktathatjuk” az adott játékost, de képességek terén is fejleszthetjük őket. Az játékmódok terén az újdonságok itt talán be is fejeződtek, a Konami minden bizonnyal úgy gondolta, hogy a bevált dolgokon nem érdemes változtatni, így a különféle offline és online játékmódok maradtak a régiek, ami nem is igazán baj.

Bár a Konami nem volt rákényszerítve arra, hogy grafika terén változtasson, mégiscsak történt ráncfelvarrás. Véleményem szerint és ezzel szerintem sokan így vannak, a PES eddig is köröket vert a konkurenciára, most pedig rátett még egy lapáttal. A grafika és a játékosok 3D modellezése is átesett egy kis javításon. Ezen felül a játék mindhárom platformon 4K HDR támogatással érkezik. Megjelenik a hó, ami nem csak látványban jelent változást, de magára a játékmenetre is hatással van.

.

A PES nem csak grafika terén áll a FIFA sorozat előtt, hanem a játékmenet terén és ez a PES 2019-re is igaz, sőt… A játék pörgős, a mozdulatok valósághűek a kapusok viselkedésén kicsit alakítottak a készítők és most már az AI is egyre inkább próbál jól védekezni, ami nagyban megnehezíti a dolgunkat. A már meglévő 28 mozdulat mellé további 11 kerül be, mint a  No Look Pass, a Dipping Shots, vagy épp Cross Over Turn. A játék kipróbálása közben néha olyan érzésem volt, hogy már nem nagyon van hova fejlődni futballszimulátor téren.

Összegzés:

A Pro Evolution Soccer esetében minden évben el lehet mondani, hogy ha a játék egészét nézzük minden körítéssel együtt, akkor a PES 19 ismét elmarad a konkurenciától. Még mindig nagyon konzolos, egyszerű a menü és egyre kevesebb a licensz. Viszont ha kizárólag a 2 x 45 perces, pályán töltött időről van szó, akkor vita nélkül elmondható, hogy tesztalanyunk ismételten alázza a FIFA sorozatot, hisz a mozdulatok, a játék tempója, a játék fizikája és az animációk mind-mind közelebb hozzák a játékot az igazi futballhoz.