veletech-osszefoglalo/2014/05/03

Veletech Összefoglaló

2014. május 03. Herczeg Balázs

Nagy valószínűséggel azoknak az embereknek, akit érdekel a technika, nem idegen a Veletech rendezvény neve, amit az idei évvel együtt már harmadjára rendeztek meg. A kiállításról tudni kell, hogy leginkább mobiltelefonokat állítanak ki a különböző gyártók (ugyanis a rendezvény fő profilja a mobil eszközök bemutatása), de egyéb eszközöket is találhatunk a rendezvényen más-más gyártók kínálatából. Vagyis a rendezvényen nem csak telefonokat, hanem hardvereket, hangfalakat, fejhallgatókat és egyéb más eszközöket is megcsodálhatunk, de itt a PlayIT-vel ellentétben nem tudunk vásárolni. A rendezvény egyébként a Mobilaréna és a Prohardver szervezésében történik minden évben, ami kisebb magyarázatot is ad ara, hogy miért nem csak mobiltelefonokat nézegethetünk a kiállításon.

IMG_2380

A rendezvényen egyébként nagyon sok gyártó, illetve bolt képviseltette magát különböző standokban. Ha esetleg valaki gyorsan végigjárta a kiállítókat, az pedig akár a 11 órától rendezett előadásokat is megnézhette. Természetesen sajtóesemény is volt a rendezvényen zárt ajtók mögött, ahol a Huawei a legújabb Magyarországon is kapható készülékeit mutatta be a sajtónak. A készülékeket egyébként a Huawei standján is meg lehetett csodálni. És ha már egy gyártókról beszélek, ismertetem veletek a mobil eszközöket kiállító gyártókat. Ahogy már előbb is írtam a Huawei-en volt a fókusz, de rajtuk kívül az Evolveo, a Prestigio, a Wayteq, a Sony, az LG, a HTC, a Firefox (Mobile) és a Samsung (előadás keretében) is képviseltette magát valamilyen formában. Telefonok tekintetében néhány helyen voltak kipróbálható mobilok, tabletek, de volt olyan hely is, ahol csak demo darab volt kirakva, így nem igazán volt lehetőség a kipróbálásra.

IMG_2443 IMG_2513

Különböző mobil kiegészítőket árusító cégek standjait is megtalálhattuk a kiállításon, ide tartozott az iCenter áruház, akik nem csak Apple számítógépeket és telefonokat hoztak a kiállításra, hanem Beats fejhallgatókat is ki lehetett próbálni. Rólam tudni kell, hogy én szeretem ha valaminek jó a hangminősége, így ha csak dizájn termékeket gyárt egy gyártó nulla hangminőséggel, akkor én azt a gyártócéget semmibe nézem... Ez a helyzet a Beats-el is és a Skullcandy-vel is, (de ide sorolhatnám a Razer-t is, de az ő termékeik más célközönségnek szólnak, ezért nem bántom őket :) ) akik ugyan kiváló dizájnnal rendelkező termékeket gyártanak, de hangminőségre nem tudnak eget rengető terméket előállítani, tehát maradnak a szűk 20hz-20khz frekvenciatartományban, és megpróbálják ügyes marketinggel eladni a termékeket. Eddig bevált nekik, és amíg nem a hangminőségre hajt a nagyközönség (nekem személyes kedvenc a Sennheiser és az Audio-Technica), addig nem kell a két gyártót félteni. Viszont nagyon elkanyarodtam a témától... Ebbe a témába tartozik a Speedshop is, akik mobil kiegészítőket is, és hálózati eszközöket hoztak a rendezvényre, és a Cooler Master is, de velük lentebb részletesebben foglalkozok.

IMG_2434

Egyéb standok kategóriájába is érkeztek versenyzők, ilyen volt a TDK is és a Hangbarlang áruház is, akikben a közös mindössze annyi volt, hogy hangtechnikai eszközöket  hoztak a kiállításra. A Hangbarlang AKG, Shure és Audio-Technica fejhallgatókat hozott a rendezvényre, így akik a valamivel jobb minőségű fejhallgatókra voltak kíváncsiak, azok nem az iCenter felé siettek, hanem ide, vagy a Sony standjához, ahol telefonokon kívül fejhallgató kipróbálására is volt lehetőség. A TDK mobil hangeszközöket mutatott be (hordozható), de a demonstrációjukat nem csak a standjuk előtt bámészkodó emberek, hanem az egész csarnokban lévő közönség tudta hallani, ugyanis Metallica számokkal demonstrálták hangfalaikat. Az Olympus is képviseltette magát a rendezvényen kamerákkal illetve objektívekkel, de az Óbudai Egyetem: Neumann János Informatika kar is képviseltette magát a rendezvényen. A Polar is kint volt a Veletechen, ők a legújabb okos óráikat tárták a nagyközönség elé.

IMG_2523 IMG_2522

Az élet nem csak a standoknál, hanem a fönti emeleten is, és a színpadon is zajlott. Az utóbbi helyen 10 érdekes előadást hallgathattunk végig, melyeket különböző gyártók képviseletei, illetve játékfejlesztők tartottak. Itt került bemutatásra a Samsung 2014-es portfóliója is, ami a Huawei-el ellentétben nem zárt ajtós esemény volt, így bárki végig tudta nézni  az előadást. A rendezvény végén itt összegezték a főszervezők az eseményeket, illetve itt került sor a tombola sorsolására is, ahol igen értékes nyereményeket lehetett hazavinni. Többek között egy Cooler Master HAF Stacker 935 is megnyerhető volt. A fönti emeleten Retro játékokkal és konzolokkal lehetett játszani (aki erről lemaradt, az a PlayIT-n bepótolhatta elmaradását), illetve itt foglalt helyet a H.a.c.k. workshop is. Ez azok számára lehetett érdekes, akik érdeklődnek a számítógépes/elektronikai bütykölés iránt.  Ugyan ezen a szinten foglalt helyet a Veletech Modding Verseny is, ahol különféle, szebbnél szebb számítógépeket csodálhatott meg a nagyközönség. Itt a kedvenc gépházra szavazni is lehetett. Ami minket kicsit jobban érint, az az volt, hogy itt foglalt helyet a Gigabyte standja is, ahol subaruwrc, toyone és 04ahgy túlhajtási világcsúcsot próbált dönteni. Sajnos rekord nem született, ráadásként néhány alaplapot is sikerült megölni a próba során, de a 3DMark Fire Strike tesztje alatt sikerült 6132 pont összehozni a srácoknak. Azért ez sem semmi eredmény. A rekordot egy Gigabyte GTX 780Ti-vel, egy Intel Core i7 4930K-val, illetve Gigabyte GA X79-UD7-es alaplappal próbálták megdönteni Geil EVO Two 2400mhz-s CL10-es memóriák társaságában. A standon egyébként G1 Killer alaplapokat, illetve egy mini barbone PC-t, a Brix PRO-t is megcsodálhattuk (erről hamarosan tesztet is olvashattok).

IMG_2491 IMG_2476 IMG_2468 IMG_2465 IMG_2464

Az alsó szinten nem említettem még meg azt, hogy egy innovatív gyermekkuckó is helyet foglalt, ahol a gyerekek különböző innovatív játékokkal. A gyerekek itt rajzolhattak, legózhattak és különböző feladatokat hajthattak végre. Természetesen a "nagy gyermek" kategóriába tartozó felnőttek is eltölthették itt szabadidejüket. Ha itt nem tudtunk volna elszórakozni, akkor különböző szimulátorok segítségévvel tehettük meg ezeket, ugyanis a helyszínen találhattunk autós illetve repülős szimulátort is, de ha ez nem elég, akkor a virtuális valóságot is kipróbálhattuk az Oculus Rift egyik prototípusával. Máris megérte az az 1000 Forintos belépő...

IMG_2555

A végére hagytam meg az oldalunkat legjobban érintő gyártókat, az MSI-t, a Coolerm Master-t és az Asrock-ot. Kezdjük az MSI-vel. A helyszínen Bordás Áron és Aradi Gábor fogadta az érdeklődőket Gaming, Lightning illetve normál alaplapokkal,  videókártyákkal. Többek a standnál megcsodálhattuk a már korábban tesztelt A88X-G45 Gaming alaplapot az Avexir memóriákkal, R9 290-et is, melyről szintén készült teszt. De nem csak hardvereket találhattunk a standon, hanem  az MSI barebone PC-jét, a NightBlade-et is megcsodálhattuk, de találhattunk még GE60 Apache és GX60 gaming notebook-ot is, no meg AG2712 All in One PC-t is, melyet szintén teszteltünk korábban. A kiállított termékekhez perifériákat a Cooler Master és a Steelseries biztosította. A Cooler Mastertől billentyűzeteket (QuickFire TK) és egereket (Inferno) találhattunk a standon, míg a Steelseries-től egy Siberia V2 Gaming Dragon verziót csodálhattunk meg.

IMG_2395 IMG_2392 IMG_2515

Cooler Master standján első ránézésre lehet, hogy kevésnek tűntek a termékek, de ez ne tévesszen meg senkit, ugyanis a gyártó a legújabb mechanikus billentyűzeteit, egereit (köztük az Alcor és a Mizar és a Reaper), illetve fejhallgatóit hozta ki, legalábbis azoknak, akiket a gyártó játékos profilja érdekel. Számítógépház tekintetében egy Scout 2-es házat láthattunk a standon, melyben egy Eisberg hűtést is megcsodálhattunk. Alaplap tekintetében MSI Z87-es Gaming alaplapot és VGA tekintetében egy MSI GTX kártyát rejtett a gép magában. Oda-vissza partnerség az MSI és a Cooler Master részéről. Milyen jó dolog is ez :) . A Standon a perifériákat Crysis 2-vel tudtuk kipróbálni. Megjegyezném, hogy az összes CherryMX kapcsolót kipróbálhatta bárki a rendezvényen, így könnyedén megtalálhatták maguknak az emberek a hozzájuk illő kapcsolókat. Itt a frontot Füstös Zsolt tartotta. 

IMG_2561 IMG_2544 IMG_2390

Az Asrock rengeteg alaplappal készült a rendezvényre. Nem csupán a teljes Fatality Killer Gaming alaplap sorozatát hozta ki a rendezvényre, hanem egyéb kisebb, normál felhasználásra, tuningra szánt alaplapjait is, ráadásul a gyártó az M8-as barbone Gaming PC-jét is megmutatta a nagyközönségnek. Valahogy nagyon menő volt a rendezvényen  Barbone PC, hogy mindhárom alaplapgyártó kihozta a saját megoldását is.  Az M8-ról tudni kell, hogy Creative SoundCore hangkártya található az alaplapon Killer Ethernet társaságában, így sem a hangra, sem a válaszidőre nem lehet panaszunk ebben a tekintetben. Az MSI Gaming laptopjaihoz hasonlóan ehhez a géphez is jár az XSplit streamer program 3 hónapos előfizetése, így  akár közvetlenül is tudunk streamelni az internetre. Egyszerűen öröm volt nézni az alaplapok sokaságát az Asrock standján.

IMG_2422 IMG_2421 IMG_2420

Ezzel a kis cikel csak tömören próbáltam összefoglalni, hogy miket is láthattunk a Veletech-en. Akinek ez kevésnek bizonyult, az mennyen el a Veletechre, ugyanis ott az élményt kell átélnünk, és nem éppen  egy összefoglalóból kell tájékozódnunk, hogy miről maradtunk le. Főleg úgy, hogy a belépő díja mindössze 1000 Ft. Szóval jövőre mindenkinek irány a Veletech! :)

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter